Страйкбол – необхідний вишкіл і форма активного відпочинку ℗

Час, у який ми живемо, вимагає від чоловіків, та й від багатьох жінок, бути готовими до захисту своєї домівки і країни зі зброєю в руках. Щоб набути необхідних навичок, не обов’язково чекати повістку з військкомату і їхати до “учебки”. Вишкіл можна пройти і в тилу, поєднуючи корисне із цікавим та захопливим. Для цього варто знайти компаньйонів, відвідати магазин тактичного спорядження у своєму місті, а головне – взяти участь у змаганнях зі страйкболу. У багатьох випадках це є також важливим елементом тімбілдінгу, адже на страйкбол залюбки заявляються фірми та організації, в у формі страйкбольних турнірів можна проводити корпоративні заходи.

В Україні діє Федерація страйкболу, яка почала розвиватися із західних областей, а також регіональні страйкбольні громадські формування. Майже повсюдно відбувається військовий вишкіл як цивільних, так уже й військовослужбовців за допомогою страйкбольної зброї та її аналогів. Проводяться тактичні заняття, тренування, локальні змагання і масштабні турніри зі страйкболу. Багато досвідчених воїнів України пройшли страйкбольну школу.

Чим страйкбол відрізняється від пейнтболу

Напевно, багато хто з непосвячених плутає страйкбол (англійською – airsoft) із пейнтболом. І те, й інше – командна тактична гра, в якій суперника потрібно умовно “застрелити”, тобто уразити із пневматичної стрілецької зброї. Однак між ними є принципова різниця.

У пейнтболі стріляють із маркера кульками (капсулами) з фарбою, які більші за розміром, розбиваються при ударі по цілі й позначають її.

У страйкболі “вогонь” ведеться пластиковими кулями вагою від 0,12 до 0,43 г із точних копій бойової зброї. Влучання 6-мм ВВ-кульки не залишає слідів на камуфляжі й захисних окулярах, тож повідомлення про їхнє ураження залишається на совісті гравців. При цьому швидкість польоту страйкбольних куль помітно більша, ніж пейнтбольних, і прицільна стрільба може вестися на значно більшу відстань. Це, погодьтеся, наближає страйкбол до умов реального бою.

Страйкбольна зброя

Найпоширенішим видом зброї у страйкболі є електропневматика, що доступна в багатьох магазинах в Україні. Така гвинтівка-автомат у середовищі страйкболістів називається “привод”. Принцип його дії схожий із “воздушкою”, тільки у страйкболі підпружинений поршень зводиться не мускульною силою стрільця, а за допомогою електродвигуна з редуктором. Це дозволяє створювати зразки зброї, що мають режим автоматичної стрільби та скорострільність 500—1000 пострілів за хвилину. Щоправда, звук від цих пострілів зовсім не такий гучний, як у бойової стрілецької зброї, а скидається радше на роботу швейної машинки, яка “вищить”.

У стандартні магазини страйкбольної зброї входить така кількість ВВ-кульок:

  • для автоматів – близько 50-80 шт.,
  • для пістолетів – 12-25 шт.,
  • бункерні магазини – 200-600 шт.

Вага куль у страйкболі визначає точність стрільби. Так, оптимальна вага ВВ-кулі для зброї ближнього бою – 0,2 грама. Для автоматичної зброї найкраща вага кульки – 0,12 г, і в цьому випадку дальність пострілу становитиме 193,6 метра. А збільшення ваги до 0,20 г скоротить дальність польоту до 150 метрів.

Зразок страйкбольного приводу і “набоїв” до нього

Як правило, страйкболісти обирають кульки вагою 0,23-0,25 грама. В цьому випадку гранична дистанція становить приблизно 130-140 м, зате значно підвищується точність пострілу.

Як влаштувати страйкбольний турнір в Україні

Страйкбол зародився в Японії як тренування парамілітарних груп, але це не обов’язково вишкіл військовиків. Страйкбольні бої – популярний вид активного відпочинку. Це може бути хоч день народження, хоч парубоцька вечірка або дівич-вечір. Друзі, колеги, родини приходять для цього у спеціалізовані клуби, які можна легко знайти в таких містах, як Київ, Дніпро, Львів, Івано-Франківськ, Луцьк тощо.

Вартість участі в “бою” для однієї особи становить 400-550 грн (для 10 людей – 5500 грн).

Однак зверніть увагу, що ціна залежить від тривалості змагання (2-5 годин) та повноти пакету послуг, який пропонується.

Як правило, пакет включає:

  • інструктаж і суддівство,
  • базове захисне спорядження (захисні окуляри),
  • страйкбольну зброю (привід, 500 куль),
  • інструктора для супроводу гри.

Додаткова плата може передбачати оренду камуфляжної уніформи та військової техніки, участь судді та досвідчених командирів для кожної зі сторін, особливі сценарії боїв, професійне фото та відео заходу, кейтеринг із харчуванням.

Деякі страйкбольні фірми за додаткову плату можуть організувати “батл” на визначеній вами локації, наприклад, на природі за межами міста.

Матеріал публікується на правах реклами ℗

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна