Тисячі автоматів та 23 ракети: ВМС Франції затримали судно зі зброєю для хуситів

Військово-морські сили Франції за сприяння Сполучених Штатів перехопили в Оманській затоці судно з вантажем іранської зброї для єменських повстанців-хуситів.

Про це повідомило Центральне командування збройних сил США (CENTCOM).

“Центральне командування США підтримало морську заборону цього місяця, що призвело до захоплення військово-морськими силами партнерів зброї, виробленої в Ірані та призначеної для Ємену. Перехоплення відбулося в Оманській затоці 15 січня на маршрутах, що історично використовувалися для незаконного перевезення зброї з Ірану до Ємену”, — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що військові вилучили понад 3 000 автоматів (на фото – АК), 578 000 набоїв та 23 сучасні протитанкові керовані ракети.

У CENTCOM підкреслили, що ця конфіскація стала одним із чотирьох найбільших перехоплень незаконних вантажів за останні два місяці, які запобігли доставці до Ємену понад 5 000 одиниць зброї та 1,6 мільйона одиниць боєприпасів. Зокрема, 6 січня сили CENTCOM перехопили рибальське судно в Оманській затоці та виявили, що воно контрабандою перевозило понад 2 100 штурмових гвинтівок морським маршрутом з Ірану до Ємену.

Зазначається, що протягом 2021 року CENTCOM запобіг потраплянню до Ємену 9 000 одиниць незаконної зброї, що на 200% перевищує кількість зброї, вилученої у 2021-му. Також минулоріч морські сили CENTCOM спільно з партнерами вилучили компоненти озброєння для крилатих ракет того ж типу, які були запущені під час атак проти Саудівської Аравії та Об’єднаних Арабських Еміратів на початку 2022-го.

Конфлікт у Ємені

Хусити, які декларують захист інтересів зейдитської мусульманської меншості у Ємені, на початку 2014 року захопили контроль над північчю провінції Саада та почали просуватися на південь. Сухопутні війська коаліції допомогли витіснити хуситів та їхніх союзників із більшої частини півдня після висадки в портовому місті Аден у серпні 2015 року. У 2018 сторони домовилися про припинення вогню. Однак у 2021 році хусити почали наступ на Маріб — останнє місто на півночі, яке було під контролем уряду, а також столицю багатої на нафту провінції.

Хусити також посилили атаки балістичними ракетами та безпілотниками на Саудівську Аравію, часто вражаючи цивільну інфраструктуру. Офіційні особи Саудівської Аравії та США звинуватили Іран у контрабанді для різноманітної зброї до контрольованої повстанцями частини Ємену, що порушує ембарго ООН на постачання зброї. Іран звинувачення відкидає.

У грудні 2020 року ООН повідомила, що в результаті конфлікту в Ємені загинуло приблизно 233 000 осіб, у тому числі 131 000 – через непрямі причини, такі як відсутність їжі, медичних послуг та інфраструктури.

За даними Організації об’єднаних націй, лише у 2020-2021 роках у Ємені загинули щонайменше 2 тисячі дітей, яких повстанці-хусити залучили до бойових дій.

Читайте також:
В ОАЕ перехопили випущені по Абу-Дабі ракети на тлі ескалації конфлікту в Ємені. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна