Молодикам, які споювали дівчат і знущалися з них, оголосили підозру і вручили повістки у військкомат, – ЗМІ

Двом молодим чоловікам, які споювали дівчат і знущалися з них, а потім публікували в інтернеті фото й відео, оголошено підозру, а шістьом їхнім спільникам вручили повістки до “військкомату” (ТЦК і СП).

Про це з посиланням на Нацполіцію повідомляє “Суспільне“.

“Може хтось зупинити вручення повісток фігурантам справ про зґвалтування? Що за Прігожин-style? Невже не очевидно, як тхнуть такі дії, якщо все так?” – прокоментувала це повідомлення головна редакторка “Громадського радіо” Тетяна Трощинська.

“Питання задає глядач із ЗСУ: «Ви там *обнулись?»” – коментує вручення повісток насильникам громадський діяч Олександр Тодорчук.

У середу, 1 лютого, поліція розпочала кримінальне провадження, після того як напередодні набув розголосу скандал з оприлюдненням в інтернеті фото і відео, на яких молоді люди кривдять та принижують дівчат.

Правоохоронці з’ясували особи підозрюваних та місця їхнього перебування.

Як повідомили в Нацполіції, оперативники карного розшуку та міграційної поліції разом зі слідчими провели обшуки за адресами проживання та в орендованих квартирах цих осіб у Києві та ще одному регіоні.

За словами громадської діячки та режисерки Ярослави Кравченко, згадані хлопці — з Івано-Франківська.

31 січня Кравченко розмістила на своїй Facebook-сторінці допис про “малолітніх пацанів із Франківська, які переїхали в Київ і почали влаштовувати вечірки. На них запрошували дівчат, яких “накачували” алкоголем та, судячи з їхніх сторіз, “Ксанаксом”. Відео організатори вечірок публікували в закритих Telegram-каналах та в Instagram”.

Згодом Ярослава Кравченко написала, що закрила пост через коментарі, в яких користувачі звинувачували самих жертв (тобто дівчат).

Заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко 31 січня повідомила, що Нацполіція оперативно взяла інцидент в роботу, наголосивши: “У насильстві завжди винен кривдник!”.

Павліченко також закликала всіх, хто постраждав або став свідком насильства, не замовчувати це й повідомляти в поліцію.

Адвокатка та правозахисниця “ЮрФем” Оксана Копійчук у коментарі виданню ZMINA зазначила, що на відео, які ширяться мережею, хлопці, користуючись алкогольним або наркотичним сп’янінням дівчат, вчиняють сексуальне насильство.

“Проте тут варто розуміти, що кримінальне провадження за статтями Кримінального кодексу України 152 (зґвалтування), 153 (сексуальне насильство), та 154 (примушування до вступу в статевий зв’язок), це кримінальні провадження у формі приватного обвинувачення. Тобто в цьому випадку обов’язково спочатку має бути заява потерпілої про злочин“, – зазначила Копійчук.

Читайте також:
Резніков зреагував на вручення повісток українцям в якості покарання: “Дурня повна”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна