“Збирати все важче, долучайтеся”: ІТ-спільнота оголосила збір на 20 БПЛА Wing Pro для ЗСУ

Українська спільнота ІТ-фахівців DOU та фонд KOLO оголосили збір 4,5 млн гривень на безпілотники для Збройних сил України.

“Кошти спрямуємо на придбання 20 комплексів БПЛА Wing Pro та резерв 10-15 крил для заміни втрачених”, – повідомили в DOU 1 лютого.

ІТівці нагадали, що у 2022 році їхня спільнота зібрала для потреб українського війська майже 100 млн грн, “та треба ще”.

Вони просять про інформаційну підтримку збору, адже збирати великі суми стає дедалі складніше.

  • Зробити донат можна тут
  • Якщо ви хочете зробити внесок від юридичної особи — напишіть на [email protected]
  • За реквізитами або криптою — на сайті, але вкажіть у коментарі оплати “DOU”

Станом на кінець першої доби збору накопичено близько 332 тис. грн, або 7,4%.

Нагадаємо, у травні 2022 року IT-спільнота зібрала $1 млн на “літачок” для ЗСУ менш ніж за добу, а в серпні – повторно 31 млн грн на розвідувально-ударний дрон.

БПЛА Wing Pro

Безпілотні літальні комплекси Wing Pro – це FPV-дрони у вигляді “крила”.

БПЛА Wing Pro

Функція FPV – це “вид від першої особи”. Такою абревіатурою позначають один із напрямків радіокерованого авіамоделізму та дронарства, коли здійснюється не тільки керування дроном/моделлю по радіоканалу системи радіокерування, а й прийом із цього апарата відеозображення в режимі реального часу.

“Пташки” Wing Pro мають дві камери, курсову й GoPro 10, та добре працюють у зимових умовах із низькою хмарністю.

Пілот, що управляє безпілотником в безпечному місці, має спеціальні окуляри, що дозволяють йому побачити картинку так, ніби він — за штурвалом літака.

Робота на крилах із застосуванням додаткових камер та підключення інтернету через Starlink дає можливість коригувати вогонь в режимі реального часу.

Хоч складники безпілотника завозять, головним чином, зі США, сам комплекс збирається українцями з групи “Небесна кара”.

“Остання місія довела спроможність техніки та пілотів, підготовлених “Небесною карою”, виконувати складні завдання на тимчасово окупованих територіях в умовах протидії ворожих РЕБ”, – зазначає DOU.

Wing Pro в дії на Запорізькому напрямку:

Щоб задовольнити запити від різних підрозділів на FPV-дрони, “Небесна кара” відкриває ще одну школу пілотів у Запоріжжі. А значить — буде більше пілотів, більше комплексів Wing Pro і як наслідок — більші цифри знищених окупантів у щоденних звітах Генштабу.

Читайте також:
“Бачити, як горить р…сня – найбільша нагорода для інженера”. Як працює волонтерська Дронарня

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна