Шмигаль доручив розробити оновлену систему закупівель для армії

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив створити оновлену систему закупівель для армії.

Про це він повідомив у понеділок, 30 січня. 

Глава уряду провів нараду щодо закупівель Міністерство оборони з цим відомством, Мінекономіки, Держаудитслужбою, СБУ та ДБР.

“Доручив розробити оновлену систему, яка збалансує дотримання секретності та публічний контроль за закупівлями для армії. Обов’язковим елементом такої системи має стати публікація цін на продукти й товари”, – написав він.

Також прем’єр ініціював створення робочої групи для реалізації цього завдання. Під головуванням міністра економіки група розгляне питання можливості створення окремого розділу в Prozorro для військових потреб.

Читайте також:
“Введення в оману і маніпуляція”: Міноборони звернеться в СБУ через звинувачення в закупівлі харчів за завищеними цінами

Контекст

21 січня видання “Дзеркало тижня” оприлюднило дані про контракти Міністерства оборони щодо закупівель продуктів для Збройних сил України. Згідно з цією інформацією, чиновники нібито закупили продукти в рази дорожче від роздрібних цін у столичних супермаркетах.

Зокрема, йдеться про угоду вартістю 13,16 мільярда гривень, укладеної 23 грудня МОУ на послуги організації харчування у 2023 році тилових військових частин, дислокованих у Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Видання порівняло зазначені в ній суми із цінами в мережі магазинів “Сільпо” у спальному районі Києва й виявило, що ціни на найбільш ходові харчі для ЗСУ виявилися завищеними у 2-3 рази. Журналісти також заявили, що Міноборони проігнорувало всі їхні запити та запитання.

Профільний комітет Верховної Ради викликав керівників Міноборони на закрите засідання комітету 23 січня для пояснень у зв’язку зі скандалом навколо завищених цін при держзакупівлях.

Читайте також:
“Не просто службовий злочин”: Резніков детально відповів на звинувачення щодо закупівлі харчів для ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна