Польща готова передати Україні свої F-16. Але є умова

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що передача Україні багатоцільових винищувачів F-16 чи іншої авіації можлива лише у тісній координації з іншими союзниками по НАТО, як це було у випадку танків Leopard.

Про це він сказав на пресконференції з міністром оборони Маріушем Блащаком під час візиту у 18-ту механізовану дивізію імені генерал-лейтенанта Тадеуша Бука в Седльцях у понеділок, 30 січня, повідомляє портал WNP.pl.

Прем’єр-міністра і главу Міноборони запитали, чи будуть вжиті заходи щодо багатоцільових винищувачів F-16 і далекобійного озброєння за прикладом міжнародного тиску польського уряду з метою передачі танків в Україну.

“Ми узгоджуємо з нашими партнерами в НАТО всі дії щодо посилення сил оборони України, включаючи доставку в Україну Patriot, а також організацію потужного танкового угруповання у вигляді Leopard і сучасних танків. Все це був тиск з нашого боку, але також і домовленості зі Сполученими Штатами”- зазначив Моравецький.

“Так само, як це було кілька місяців тому, в контексті МІГів, будь-яка інша авіація буде застосована і, можливо, передана за погодженням з країнами НАТО. Ми будемо діяти у повній координації”. – зазначив глава польського уряду.

Очільник міністерства оборони підкреслив, що позиція Польщі на міжнародній арені зростає. За його словами, Польща підтримує Україну реально, а не лише символічно.

“Ми дбаємо про те, щоб Путін не відновив Російську імперію, тому що відновлення Російської імперії означає загрозу для Польщі”, – сказав він.

“Ми привезли Patriot в Україну, а нам казали, що це неможливо. Ми сформували коаліцію країн, які мають танки Leopard, цей процес реалізується. Все це свідчить про ефективність польської влади, про ефективність дій президента і польського уряду”, – заявив Блащак.

В офісі президента України вже схвально зреагували на таку риторику польської влади.

“Робота над отриманням винищувачів F-16 продовжується. Маємо позитивні сигнали від Польщі, яка готова передати нам їх у координації з НАТО. Танки, винищувачі – чудова компанія по перетворенню російських ворогів на добрива”, – написав глава ОПУ Андрій Єрмак в своєму ТГ-каналі.

Читайте також:
Пентагон не відкидає передачу винищувачів F-16 Україні, Данілов теж натякає

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна