За РФ не воював: у Криму помер Володимир Топонар – пілот винищувача, що спричинив Скнилівську трагедію

21 січня в окупованому Росією Криму помер колишній український військовий льотчик Володимир Топонар, якого 2005 року суд визнав його головним винуватцем Скнилівської трагедії – катастрофи під час авіашоу на Львівщині, коли в липні 2002 року під час авіашоу винищувач Су-27 упав на глядачів, спричинивши загибель 77 людей.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році почали ширитися чутки про те, що Топонар воює на боці агресора й, зокрема, “бомбардував Київщину”.

Першим про це написав колишній очільник пенітенціарної служби Сергій Старенький. Він стверджував, що за два дні до вторгнення за 65-річним Топонарем, який мешкав у селі Зіркачі Кагарлицького району на Київщині, але при цьому отримував російську військову пенсію, “раптово приїхала швидка допомога і забрала на лікування в Крим”.

А вже в березні 2022 колишній військовий ас Топонар нібито пілотував російський штурмовик Су-25 і “бомбив Київщину”. Деякі видання цю тему підхопили й намагалися з’ясувати подробиці в сусідів Топонаря по селу. Зокрема, писали, що перебратися у Крим колишньому льотчику допомогли представники “ПВК Вагнера”.

Водночас авіаексперти сумнівалися, що за 20 років без практики Топонар зберіг льотні навички, тим більше — для вильотів на незнайомій для нього машині, ще й у досить поважному віці.

У січні 2023 року журналіст Олександр Ільченко знайшов колишню дружину Топонаря Ірину, яка була адвокатом свого на той час законного чоловіка в судовому процесі щодо Скнилівської трагедії. Під час перебування в колонії вони з Володимиром розлучилися, а потім він одружився вдруге.

В інтерв’ю vecherkom.info пані Ірина підтвердила, що Топонар справді отримував російську пенсію з 2014 року, бо після окупації Криму його пенсійна справа лишилася в Симферополі й українську пенсію платити перестали. І в середині лютого-2022 він із другою дружиною Тетяною справді виїхав до Криму. Тільки не “вагнерівським” літаком, а звичайним потягом до адмінкордону, а далі — пішки через Чонгар.

Володимир Топонар із колишньою дружиною Іриною в Криму, 2022 рік. Фото з сімейного архіву Ірини

За словами колишньої дружини, Володимир мав онкологічне захворювання і був надто слабкий  та хворий для того, щоб пілотувати літак.

До Криму він нібито поїхав саме на лікування, переніс там кілька операцій. Готувався до наступної, але 21 січня помер у керченській лікарні.

Цю інформацію в коментарі ВВС News Україна підтвердив і син Володимира Іван Топонар. Він також став військовим льотчиком, але пілотує не літаки, а гелікоптери. За інформацією видання, Іван з 2014 року бере участь у бойових діях, у 2016-му був нагороджений орденом Данила Галицького.

У спілкуванні з ВВС він спростовував усі звинувачення на адресу батька і назвав їх “маячнею”.
При цьому Іван також підтвердив, що в середині лютого 2022 року його батько дійсно виїхав зі своєю другою дружиною до Криму – “на лікування”.

За словами сина, у колишнього льотчика виявили рак четвертої стадії. Лікарі в Сімферополі, куди прибув експілот, заявили, що пухлина не операбельна. Топонаря помістили в медичну установу в Керчі, про нього піклувалася друга дружина Тетяна.

Стан хворого весь час погіршувався, метастази поширилися на легені. Завдяки сильному серцю – Володимир Топонар навіть у похилому віці займався спортом – йому вдалося деякий час протриматися. Але коли почали відмовляти нирки, чоловік помер.

Останні місяці Володимир був прикутий до ліжка і часто втрачав свідомість, каже син.

25 січня тіло Володимира Топонаря піддали кремації, а 28 січня на цвинтарі у Феодосії мало відбутися поховання.

Син запевняє, що до останніх днів регулярно зідзвонювався з батьком. Зокрема, обговорювали і трагедію в Скнилові 27 липня 2002 року. І Володимир Топонар до самої смерті не визнав своєї помилки під час тієї страшної катастрофи авіашоу: “Я коли з ним спілкувався щодо цього віч-на-віч, то батько мені казав: “Ваня, ну це ж смішно! Ти ж коли вмієш на велосипеді їздити, можеш зістрибнути з бордюру? Я в 10 раз складніші фігури вищого пілотажу виконував на літаку за своє життя [ніж ті, що були на авіашоу в Скнилові]”.

Але повномасштабну війну РФ проти України батько і син не обговорювали. Перебування в окупованому Криму робило небезпечними такі розмови для обох сторін, каже Іван.
“Він лише казав мені постійно берегтися, і все”.

У відповідь на запити щодо можливої участі Володимира Топонаря у бойових діях проти України і прокуратура, й Служба безпеки України відповіли ВВС, що жодних даних, які свідчили б про вчинення ним таких правопорушень, немає. Також відсутні кримінальні провадження щодо вказаної особи.

Довідково:

Скнилівська трагедія – найбільша у світі катастрофа в історії авіашоу, що сталася 27 липня 2002 року на Скнилівському аеродромі під Львовом.

Тоді внаслідок падіння військового літака у натовп глядачів шоу загинули 77 людей (28 дітей), понад три сотні були поранені, чимало постраждалих отримали дуже тяжкі травми і, як наслідок, інвалідність.

Авіашоу було організовано з нагоди 60-річчя 14-го авіаційного корпусу Військово-повітряних сил України. Загалом на аеродромі зібралося щонайменше 10 тисяч глядачів.
Для демонстраційного пілотування з Івано-Франківська мав вилетіти МіГ-29УБ, але через несприятливі погодні умови не зміг, і його замінили на Су-27.

Виконували фігури вищого пілотажу пілоти першого класу, полковники Володимир Топонар і Юрій Єгоров. Під час виконання фігури “напівпетля” літак не набрав достатньої висоти, зачепив стабілізатором дерево і влетів у натовп глядачів.

Обидва пілоти успішно катапультувалися вже після зіткнення літака із землею. Саме їх визнали винними в катастрофі.

Загалом обвинуваченими у справі стали понад 10 осіб. Реальні тюремні строки отримали Топонар (14 років) і Єгоров (8 років) – вийшли через 11 та 2,5 роки відповідно; а також троє військових 14-го авіаційного корпусу: командувач, генерал-майор Анатолій Третьяков (відсидів 5 років із 6), помічник керівника польотів Юрій Яцюк (відбув майже 3 роки з 5), начальник служби безпеки польотів Анатолій Лукіних (4 роки умовно).
Насправді Топонар теж не досидів у в’язниці весь свій термін. У 2013 році ув’язнення йому замінили на виправні роботи. Вийшовши на волю, він поселився біля колонії в селі Зікрачі поряд з Кагарликом на Київщині.

Офіційна версія трагедії – порушення правил пілотування Су-27, відхилення від польотного завдання та неналежна організація авіашоу. Неофіційно йшлося про помилку пілотів, проблеми з технікою, недостатню кваліфікацію для виконання демонстраційних фігур.

Володимир Топонар своєї вини ніколи не визнавав і заявляв, що маючи 27 років авіастажу та дві тисячі годин нальоту, виконував подібні елементи десятки разів. За його словами, літак упав через несправність – після виконання петлі став некерованим.

Читайте також:
Катастрофи військових літаків у незалежній Україні: хроніка найбільших втрат

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна