“Наслідок зовнішньої політики”: спостерігачі підтвердили вибухи щонайменше на 4 військових об’єктах Ірану

Нічні вибухи в Ірані є наслідком політики керівництва країни, заявив речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

“Можливо, вони будуть по-іншому спрямовувати свою підтримку країнам-терористам і не допомагатимуть Росії здійснювати свої злочини”, – зауважив він в ефірі телемарафону.

Ігнат нагадав, що РФ хоче отримувати від іранців те озброєння, в якому російська армія відчуває нестачу – балістичні ракети та ударні безпілотники. Натомість Тегеран сподівається отримати від Москви літаки.

“Іран має певних ворогів в регіоні, тому будемо сподіватися, що ця країна змінить свій політичний вектор на більш цивілізований”, – зазначив Ігнат.

Передісторія

Як писала “Новинарня“, в ніч на 29 січня в іранському місті Ісфахан у центральній частині Ірану пролунав вибух. Міністерство оборони Ірану заявило, що його причиною стала атака дронів на один із центрів виробництва боєприпасів, але ніхто не постраждав.

“Жертв унаслідок невдалої атаки немає, покрівля цеху має незначні ушкодження, що не призвело до перебоїв у роботі обладнання та виконання задач комплексу”, – зазначили в міністерстві.
Пізніше стало відомо про вибухи і на інших об’єктах, пише “Радіо Свобода“. Зокрема, повідомляється про звуки вибухів у Тегерані.

Міноборони Ірану заявило, що країна зазнала нападу з використанням безпілотників. Стверджується, що атака була невдалою – один БПЛА збила система протиповітряної оборони, два інших “потрапили до оборонних пасток і вибухнули”.

“Тегеран став мішенню ймовірних ударів ізраїльських безпілотників на тлі тіньової війни з його конкурентом на Близькому Сході, оскільки його ядерна угода зі світовими державами розвалилася. Тим часом напруга також залишається високою у відносинах із сусіднім Азербайджаном після того, як [27 січня] озброєний чоловік напав на посольство цієї країни в Тегерані, убивши керівника служби безпеки та поранивши двох інших”, – пише видання Аpnews.

За інформацією агентства Sedavasima, також вибух пролунав на підприємстві з виробництва моторних мастил у промисловому районі Шахід Салімі на північному заході країни. Після вибуху на підприємстві сталась пожежа. Місцева влада стверджує, що причиною інциденту стала спека.

Майже одразу після першого вибуху в Ісфахані в соцмережах почали цитувати заяву саудівського телеканалу “Аль-Арабія” про те, що повітряну атаку на іранські військові об’єкти здійснив Ізраїль після візиту глави ЦРУ Вільяма Бернса, який минулого тижня зустрічався з головою ізраїльської зовнішньої розвідки “Моссад” Давидом Барнеа.

Потім “Аль-Арабія” додала, що операцію нібито підтримували ВПС США, а ціллю в Ісфахані був склад із балістичними ракетами (згідно з іншими заявами, зокрема з джерел в іранській опозиції, удар був здійснений по цеху з виробництва дронів).

В Ізраїлі ці заяви офіційно не коментували.

В арабських ЗМІ також згадують про те, що завдання цих ударів може бути пов’язане з поставками Іраном безпілотників і планами з постачання ракет для потреб армії РФ у війні проти України.

За даними OSINTdefender, вибухи підтвердилися на чотирьох об’єктах:

  • на оборонному підприємстві у місті Ісфахан;
  • у місті Хой провінції Західний Азербайджан;
  • на нафтохімічному заводі у місті Азершехр, Східний Азербайджан;
  • у місті Кередж, провінція Альборз.

У соцмережах також повідомлялося, що в деяких районах столиці Ірану було чути стрілянину, у небі помітили військову авіацію.

“Державні ЗМІ Ірану намагаються представити ситуацію спокійною після того, як вночі в країні було здійснено кілька нападів на оборонну промисловість та інші важливі об’єкти. У повідомленні йдеться про те, що повітряний рух в країні працює в нормальному режимі”, – пише аналітик із досліджень ситуації на Близькому Сході Джо Трузман.

Офіційна іранська агенція IRNA з посиланням на державні структури заявила, що повідомлення про атаки в інших регіонах Ірану (крім Ісфахана, де справді була атака дронів) є “фейком, який поширює Ізраїль”.

Окрім того, приблизно в той час, коли з’явилися повідомлення про вибухи, на північному заході Ірану (неподалік кордонів із Туреччиною й Вірменією) стався землетрус магнітудою 5,9 бала, внаслідок якого загинуло щонайменше троє і травмовано близько 1000 людей.
Як передає Європейсько-Середземноморський сейсмологічний центр, осередок землетрусу знаходився на глибині 15 кілометрів. Епіцентр – за 8 кілометрів на південний захід від міста Хой.

Читайте також:
Іран утримується від поставки ракет до РФ через потенційні наслідки, – ГУР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.