“Бойкот не відповідає нашій місії”. Президент МОК Бах підтвердив намір повернути у великий спорт росіян, Україна відповіла

Президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах дав перший коментар після оприлюдненої заяви МОК щодо ймовірного повернення атлетів з Росії та Білорусі у міжнародний спорт та олімпійські відбіркові цикли. Він підтвердив, що виступає проти бойкоту росіян.

Слова Баха ввечері 27 січня привело німецьке видання Spiegel.

Під час чемпіонату світу з санного спорту, який триває у німецькому Обергофі, Томас Бах сказав: “Це не відповідає цінностям та місії Олімпійської хартії – виключати атлетів через їх паспорт”.

У відповідь на запитання про ймовірну участь росіян та білорусів в Олімпіаді-2024 у Парижі президент МОК не заперечив такого.

“Чи допустять їх до Парижа-2024? Ймовірно. Росіяни та білоруси могли б виступити під нейтральним прапором на Олімпіаді-2024. Місія МОК – збирати разом атлетів з усього світу, це особливий символ Олімпіади”, – сказав Бах.

Водночас у відповідь на запитання про заяву голови НОК України Вадима Гутцайта і ймовірний бойкот змагань Україною президент МОК сказав: “[Бойкот] не відповідає нашій місії. Ми знаємо точку зору України, яка хоче не лише ізолювати Росію як державу, але й ізолювати усіх росіян”.

Контекст і реакція України

25 січня МОК оприлюднив заяву про солідарність з Україною, санкції проти Росії та Білорусі, а також ситуацію з відстороненням атлетів з цих двох країн. У заяві задекларовано намір “вивчити можливість” повернення росіян та білорусів до змагань із дотриманням “суворих умов” – під нейтральним прапором та за умови заперечення агресії проти України.

В Україні на це відреагували заявою про готовність бойкотувати Олімпіаду-2024 – таке припускає міністр молоді та спорту, президент НОК Вадим Гутцайт.

Президент України Володимир Зеленський висловив розчарування заявою МОК та запросив Томаса Баха в Бахмут, а міністр закордонних справ – у Дружківку, де ракетний удар росіян зруйнував хокейну арену.

У зверненні 27 січня Зеленський заявив, що тиранії використовують порт для своїх ідеологічних інтересів, що в таких умовах не може бути нейтральності та що навіть нейтральний прапор Росії буде заплямований кров’ю. Він оголосив про початок “марафону чесності”, який має бути спрямований на очищення керівництва міжнародних олімпійських структур від лицемірства та будь-яких намагань витягнути у світовий спорт представників Росії.

“Я неодноразово із ним (Бахом) говорив. І так і не почув, як він збирається захищати спорт від пропаганди війни”, – зазначив Зеленський.

“Я не хочу розбиратися, що саме стало мотивом для пана Баха просувати таку ініціативу. Але ми зробимо все, щоб світ захистив спорт від політичного та будь-якого іншого впливу держави-терориста”, – наголосив президент України.

Читайте також:
Росіяни й білоруси можуть взяти участь в азіатських змаганнях. МОК готує умови їх повернення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна