Перевірка укриттів Києва: від гір сміття до WiFi та біотуалетів. Третини просто не існує

Група громадського моніторингу ОЗОН в Києві навідалася за адресами до 62 укриттів, позначених на мапах.

“Виявилося, що 20 із них просто не існує. Про їхнє існування не знають навіть місцеві. А от замість сховища біля метро “Театральна” — склад побутових відходів”, – повідомляє ГО “Центр громадянських свобод”.

Screenshot_76h

Screenshot_76-

Але, за висновком громадської перевірки, загалом ситуацію з укриттями в Києві назвати плачевною не можна. Все-таки дві третини сховищ з перевірених волонтерами — функціонують.

Із 42 промоніторених укриттів у половині є місце для сидіння, 15 сховищ забезпечені водопостачанням або запасом води, а в 13 є туалет.

IMG_2083

Screenshot_76zh

IMG_2079_c9642342

 

Більшість укриттів облаштували місцеві мешканці: за свої кошти провели електрику, принесли ліжка, ковдри та бутлі.

А в одному з будинків на Дарниці, яким управляє ОСББ, в укриття провели WiFi й навіть готуються встановити зарядну станцію.

Ще одне укриття на Дарниці теж можна назвати ледь не зразковим: воно велике, там є вентиляція, місця для сну і світло. Єдиний недолік — відсутність туалету. Але люди самотужки в окремій кімнаті організували санвузол, вивісили на двері інструкцію: “кожен у свою баночку”.

video_preview_f2e9bd67bc55e61b49966f3269780caa.jpg

Група громадського моніторингу ОЗОН із 2013 року здійснює громадський контроль за діяльністю судів та правоохоронних органів на мирних зібраннях.
Із початком повномасштабної війни Росії проти України постали нові сфери, де необхідний громадський контроль, зокрема – організація та утримання захисних споруд цивільного захисту.

Читайте також:
Стриптиз-клуб у приміщенні бомбосховища: Кличко пояснив, чому це нормально

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна