Папа вперше зустрівся із Всеукраїнською радою церков з Епіфанієм у складі. Передали список полонених медиків

Папа Римський Франциск у Ватикані вперше зустрівся з делегацією Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, у складі якої – предстоятель ПЦУ Епіфаній.

Про це в середу, 25 січня, повідомляє Vatican News.

За словами понтифіка, він цього дня провів зустріч з провідниками різних віровизнань, які є в Україні.

“Сьогодні вранці я мав зустріч з провідниками різних віровизнань, які є в Україні, всі згуртовані, й вони розповіли мені про біль цього народу. Ніколи не забуваймо, кожного дня, молитися за остаточний мир в Україні”, – зазначив Папа.

“Нехай же в наших думках і наших молитвах не забракне згадки про багатостраждальну Україну”, – сказав глава Католицької церкви.

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній у твіттері розповів, що попросив понтифіка продовжити молитву за нашу країну.

“Як ВРЦіРО ми справді зібрані разом подібно до дітей, що збираються звідусіль, коли хворіє мати. Таку аналогію вжив Папа Франциск під час нашої зустрічі сьогодні ранком. Ми є різні, але наша Мати – Україна. Просили Папу продовжити молитву про Україну і боротьбу за правду”, – написав предстоятель ПЦУ у соцмережі.

Під час спілкування глави та представники церков і релігійних організацій України засвідчили важливість єднання зусиль релігійних діячів України та світу у протистоянні російській агресії й ідеології “русского міра”, повідомляє пресслужба Української греко-католицької церкви.

Papa Francesco 2023.01.25 Delegazione del consiglio Panucraino delle Chiese e delle Organizzazioni Religiose

Члени делегації подякували Папі за “постійну духовну підтримку, кульмінацією якої є його звернення до українського народу в дев’ятий місяць повномасштабної війни”, та за допомогу в подоланні гуманітарної кризи та підтримку України на міжнародному дипломатичному рівні.

Від імені української делегації до Папи звернувся єпископ Маркос Оганесян, глава Української єпархії Вірменської апостольської церкви та головуючий у ВРЦіРО. Він наголосив, що “для нас є надзвичайно важливою можливість поділитися з Вами як почуттями болю і страждань, які переживає наш народ у цей час визвольної боротьби з російським агресором, так і прикладами жертовної солідарності та відчайдушного героїзму наших цивільних співгромадян і захисників-військових, які практично втілюють Господню заповідь: „Люби свого ближнього, як самого себе”.

Єпископ Маркос, зокрема, попросив Папу оголосити 24 лютого, річницю початку великої війни, Днем посту і молитви за справедливий мир в Україні.

Глава УГКЦ Святослав Шевчук) висловив прохання Папі Франциску продовжувати його зусилля для повернення депортованих росіянами громадян України, зокрема дітей, можливість посередництва і сприяння у звільненні та поверненні додому українських військовополонених і несправедливо ув’язнених, забезпечення їхніх прав відповідно до міжнародних гуманітарних норм.

Блаженніший Святослав передав Папі списки полонених медиків – прохання, яке він отримав від ради “Ордена Святого Пантелеймона”. Святіший Отець запевнив членів делегації, що докладе всіх необхідних зусиль для їх звільнення.

Предстоятель Православної Церкви України Блаженнійший Митрополит Епіфаній звернувся до Святійшого Папи Римського Франциска з таким словом:

“Ваша Святосте!

Найперше висловлюю вдячність за цю зустріч. Наша Рада представляє релігійну та етнічну різноманітність України і свідчить про нашу здатність до плідного діалогу, конструктивної праці. Кожен з нас зберігає і цінує свою традицію та ідентичність. Водночас нас єднає любов до правди, бажання виконати заповіді Божі та служити своїй громаді та служити Україні.

Разом з нашою країною, з нашим народом ми переживаємо трагедію війни, яку Росія принесла на нашу землю. Між нами є ті, хто безпосередньо постраждав від російської агресії та її наслідків. Водночас всі ми є свідками страждань, горя, руйнувань, непоправних втрат, яких щодня зазнає український народ від дій агресора.

Ми знаємо, наскільки Ваш голос, як глави Католицької Церкви, важливий для сотень мільйонів християн у всьому світі та для всіх людей доброї волі. Він важливий і для України, де рани відкриті та кровоточать, а тому серця і душі особливо чутливі.

Ми дякуємо Вам за молитву про Україну. Впевнений, що завдяки Вашому заклику в цій молитві про перемогу правди і справедливий мир щодня єднаються мільйони голосів. І ми віримо, що духовна сила любові та співстраждання, сила Божого милосердя здатна творити чудеса, здатна зупинити поширення зла і перемагає його.

Тому ми просимо Вас, Ваша Святосте, закликати християн світу до посту і молитви про перемогу правди і справедливий мир для України 24 лютого – в день, коли рік тому розпочалася велика агресія проти нашої країни. Така думка народилася між нами під час спілкування і ми просимо Вас підтримати цю ініціативу.

Ми щиро вдячні Вашій Святості за заклики виявляти милосердя до біженців, надавати гуманітарну допомогу потребуючим. Ми дякуємо всім громадам та інституціям Католицької Церкви, всім вірним, хто зробив і продовжує робити добрі справи для нашого стражденного народу.

Ваша Святосте!

Як Предстоятель Помісної Православної Церкви України, найбільшої релігійної спільноти нашої країни, про що свідчать дані соціологічних опитувань, хочу підкреслити нашу відкритість до діалогу та співпраці. Присутні тут очільники Української Греко-Католицької Церкви та Римсько-Католицької Церкви в Україні можуть підтвердити, що протягом багатьох років ми маємо успішну співпрацю та конструктивні взаємовідносини. Як одна з Помісних Церков у родині Світового Православ’я ми засвідчуємо бажання Православної Церкви України долучитися до широкого православно-католицького екуменічного діалогу та, зокрема, до безпосередньої взаємодії з Апостольською Столицею. Впевнений, що це принесе користь і нашим Церквам, і Україні.

На завершення хочу представити Вам, Ваша Святосте, подарунок – скульптурну металеву копію «Великого бурштинового серця України». Унікальний за розміром бурштиновий камінь у формі зраненого серця, який зображає ця скульптура, був знайдений на півночі України. На момент вторгнення «Бурштинове Серце» зберігалося в Бучі та протягом часу окупації росіянами цього міста було закопане в землю і так врятоване від викрадення. Нехай цей скульптурний образ поранених українських сердець, який нагадує про трагедію геноциду, вчиненого російськими окупантами в Бучі та в інших місцях України, надихає на подальшу працю задля зцілення, задля утвердження правди та протистояння злу”.

Текст звернення Папи Франциска до Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій – тут

На пам’ять про зустріч представники Ради подарували Папі Франциску картину із зображенням мирної України, намальовану українськими дітьми, та зменшену копію скульптури Архистратига Михаїла, покровителя Києва, встановленої у парку “Володимирська гірка”.

Зі свого боку Папа Франциск подарував делегації збірку-енцикліку про мир в Україні.

Загальну аудієнцію 25 січня, що відбулася після зустрічі з провідниками і представниками різних віровизнань з України, Папа Франциск вкотре завершив закликом щоденно молитися за Україну. Перед тим прозвучав заклик, що стосувався пам’яті жертв Голокосту, з наголосом на тому, що для побудови братерства потрібно викорінювати ненависть і насильство, повідомляє пресслужба УГКЦ.

Члени ВРЦіРО в соборі святої Софії – Рим

На запрошення Блаженнішого Святослава, глави УГКЦ, члени Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій відвідали прокатедральний собор Святої Софії в Римі, меморіальний музей-помешкання патріарха Йосифа Сліпого й осідок Товариства “Свята Софія”. Візит до патріаршого осідку УГКЦ у Римі відбувся в межах робочої поїздки ВРЦіРО до Рима й Ватикану.

Контекст

Делегація ВРЦіРО перебуває в Римі з 24 по 26 січня з офіційним візитом у Римі й Ватикані.

Програма передбачає аудієнцію зі Папою Римським Франциском, держсекретарем Святого Престолу кардиналом Пароліном та очільниками різних компетентних дикастерій.

Головна мета візиту ВРЦіРО — інформування Святішого Отця й очільників Римської курії про ситуацію в Україні, налагодження співпраці зі Святим Престолом в галузі екуменічного та міжрелігійного діалогу.

25 січня члени делегації візьмуть участь в екуменічній молитві, яку звершить Папа Франциск із нагоди закінчення Тижня молитов за єдність християн.

До складу ВРЦіРО входять 15 церков та релігійних організацій, серед яких православні, греко- і римо-католицька, протестантські та євангельські церкви, юдейське та мусульманське релігійні об’єднання, а також одна міжцерковна організація.

Рада церков представляє понад 95% усіх релігійних організацій України.

Читайте також:
На “друге” Водохреще предстоятель ПЦУ Епіфаній вдруге відслужив у Лаврі. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна