Злука вільних. Як дві деокуповані громади Харківської і Донецької областей відзначили День Соборності

 

автор: Олена Максименко
з Харківської та Донецької областей
фото автора / “Новинарня

Святогірська та Ізюмська громади, визволені минулої осені від російської окупації, відзначили День Соборності. Із двох міст зранку 22 січня стартував автопробіг із прапорами, і на адмінкордоні Харківської й Донецької областей учасники акції розгорнули велетенський прапор України та виконали державний гімн.

З міркувань безпеки, акція не афішувалася, тож масштаби були по-воєнному скромні. Однак подія була особлива, і на ній була присутня “Новинарня“.

Ізюм на Харківщині і Святогірськ на Донеччині пережили окупацію і тепер, звільнені, піднімаються з руїни. Ці міста лежать не так далеко одне від одного. Зовсім близько – два селища, зруйновані війною взагалі вщент: Богородичне і Долина. На узбіччі між стелами досі стоять таблички-попередження про міни.

Попри холод і близькість бойових дій, настрій у людей особливий. До дійства приєдналися волонтери, представники місцевого бізнесу, поліцейські, військові, керівництво адміністрації. Хто в камуфляжі, хто в цивільному, хто – в традиційному українському вбранні, у вишиванках.

Громади обмінялися привітаннями:

“Донеччина вітає Харківську область!” – “Харківщина вітає Донецьку область!”

“Дуже символічно, що саме тут, на краю Донецької і Харківської областей, зустрічаються дві громади – Святогірська й Ізюмська. Якраз це демонструє основну мету свята Соборності – єднання, – заявив представник Ізюмської міської військової адміністрації. – Бо саме в єднанні сила, і ми сильні, коли ми єдині. Споконвіків нас намагалися роз’єднати, навколо нас було багато ворогів. І сьогодні… дуже страшні часи, коли ворог пішов на нас війною. Хочу побажати в першу чергу, щоб це рік був нашої великої перемоги. Здоров’я, мирного неба, всього самого найкращого. Зі святом!”

Володимир Рибалкін, ветеран АТО/ООС та голова Святогірської міської військової адміністрації, своєю чергою заявив: “Насправді ми торік розпочали такий шлях, який закінчимо, сподіваюся, цього року перемогою, і це буде стовідсотково! Ми пройшли окупацію, наші з вами громади. Наразі ми стабілізуємо ситуацію, і завтра буде відновлення й розвиток”.

“Ми повинні бути об’єднані, всі українці. Ціль соборності – це деокупація всіх територій України, в тому числі й Криму. Наша соборність і наша мета – саме в цьому. Я хочу подякувати кожному, хто сьогодні знаходиться тут, на межах Донецької і Харківської областей, підтримуючи тих людей, які зараз ціною свого життя відновлюють території, борються за те, щоб Україна була незалежна, перемагала й розвивалася”, – сказав Рибалкін.

По тому оголосили хвилину мовчання за полеглими.

Далі – розгортання прапора, виконання гімну та обмін символічними подарунками.

Святогірська громада спекла чималого розміру паляницю. Її автори – представники місцевого бізнесу, що відновилися після звільнення міста. Раз на три дні пекарня безкоштовно випікає і роздає хліб для населення. Також передали течку з дитячими малюнками для військових.

Ізюмці ж зі свого боку подарували картину – витвір учнів місцевої художньої школи.

“Враження неперевершені!” – ділиться Дарина, учасниця акції. Вона приїхала зі Слов’янська, щоб підтримати дійство. А її супутник – взагалі із Закарпаття, тож свято вийшло за межі суміжних громад.

Олена Ковтун – власниця готельного комплексу “Шервуд” у Святогірську. Свого часу там відпочивала донецька еліта. Потім – жили окупанти. Після повернення міста під контроль України власники почали відроджувати свою справу. Готель постраждав не лише від свинства росіян, а й від обстрілів. Команда працівників скоротилася в декілька разів. Тепер частими гостями тут є військові.

Олена Ковтун

“Але той стан, у якому він був, нам дозволив зробити висновки, що треба його відновлювати, – говорить власниця. – Тому що Святогірськ – це Україна, і ми тут живемо, і це наш дім. І “Шервуд” для мене дім, і іншого я не хочу. І хочу, щоб він був в Україні. Ми робимо все, номери вже функціонують, ресторанчик працює. Сподіваємося, що навесні ще краще буде, і буде все відроджуватися”.

На питання, чи не боїться вона повторного вторгнення в місто, Олена Ковтун каже: “Ми вже на місці, ми з усім впораємося. Як би важко не було. Не боюся. От не боюся! Не буде цього більше, вистоять наші хлопці, все витримають і підуть у наступ!”

“Ви знаєте, ми вперше під час війни отак разом виїхали, – додає Олена. – Цей наш маленький автопробіг створює всередині такі емоції!.. Ми всі хочемо перемоги! Не “побєди” – а перемоги! Ми всі хочемо повернутися до мирного життя, хочемо рухатися вперед. І от ця от соборність, вона сьогодні як ніколи особлива. Збираємося з силою, з духом, з надією”.

Фотогалерея:

Донецька і Харківська область - Злука - автопробіг Донецька і Харківська область - Злука - ланцюг Донецька і Харківська область - Злука - ланцюг_Ізюмська і Святогірська громади Донецька і Харківська область - Злука - ланцюг_Ізюмська і Святогірська громади_подарунки Донецька і Харківська область - Злука - люди Донецька і Харківська область - Злука - прапор_22-01-2023 Донецька і Харківська область - Злука - прапор_22-01-2023_1 Донецька і Харківська область - Злука - прапор_22-01-2023_2 Донецька і Харківська область - Злука - прапор_22-01-2023_4 Донецька і Харківська область - Злука - саксофон Донецька область - блокпост Донецька область - стела Донецька область - стела_1 Донецька область - стела_блокпост Харківська область - стела - Злука Харківська область - стела - Злука_1 Донецька і Харківська область - Злука - Дарина
<
>

Наприкінці акції музикант виконує на саксофоні “Червону калину”. Усі присутні підспівують, але – кожен свою версію.

І ця варіативність пісні, але єдина мелодія і сенс – також значною мірою про соборність.

День Соборності набуває нових традицій, а також нової глибини і значення. Великою мірою, завдяки війні.

Читайте також:
“Весна восени”. Розповідь журналістки, яка вижила в окупованому Ізюмі й дочекалася визволителів

Звільнений Святогірськ: розбите російське залізяччя, лігвища окупантів та місцеві “блудні вівці”

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.