Італія і Франція завершують підготовку до відправки Україні ЗРК SAMP-T

Італія та Франція завершують підготовку до відправлення Україні комплексу протиповітряної оборони SAMP-T.

Про це в інтервʼю Corriere della Sera 22 січня повідомив міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні.

“У співпраці із Францією ми завершуємо відправлення SAMP-T. В будь-якому разі є інші дії, над якими ми працюємо конфіденційно”, — заявив італійський урядовець.

Таяні наголосив, що італійський уряд виступає за мирне вирішення конфлікту, однак Росія своїми діями не наближає його.

“Італія підтримує всі можливі шляхи досягнення справедливого миру в Україні, що означає незалежність і територіальну цілісність України. Але водночас російські напади продовжуються жорстокими та невиборчими. На загальному рівні загальні наслідки конфлікту, особливо з погляду продовольчої та енергетичної безпеки, залишаються тяжкими. Конфлікт має закінчитися якнайшвидше: але тоді союзним країнам України має бути ясно, що ми маємо зробити все можливе, щоб допомогти цій нації у її боротьбі за незалежність”, — зауважив керівник МЗС Італії.

Він нагадав, що його держава передала Україні збройну допомогу на суму близько мільярда євро.

“Італія вже надала Україні 5 пакетів допомоги в галузі оборони приблизно на 1 мільярд євро. В даний час готується шостий пакет, який включає системи ППО. Міністр Кулеба подякував за надану ним підтримку, я повторив, що вона триватиме”, — розповів Антоніо Таяні.

ЗРК SAMP/T: контекст і характеристики

Про те, що Україна очікує від Франції та Італії ЗРК “SAMP/T”, президент Володимир Зеленський заявив на позачерговому саміті G7 ще 11 жовтня 2022 року.

Після цього в листопаді ЗМІ інформували, що Італія готується надати Україні системи ППО, а в середині грудня – що Україна отримає французький зенітний ракетний комплекс SAMP/T.

ЗРК SAMP/T виробляється компанією “Eurosam”.

Його ключовими компонентами є ракета “Aster 30” та багатофункціональний радар “Arabel”.

До складу комплексу входять:

  • багатофункціональна РЛС типу “Thompson-CSF ARABEL”;
  • кабіна бойового управління “FCU” (Fire Control Unit), у якій розміщується апаратура системи управління, що обробляє всю інформацію про повітряну обстановку в режимі реального часу, а також дві консолі системи відображення;
  • ракети “Aster-30”;
    самохідні пускові установки вертикального старту на автомобільному шасі “Astra/Iveco” або “Renault-TRM-10000” (колісна формула 8х8) із пусковими модулями на 8 боєготових ракет у транспортно-пускових контейнерах.

Багатофункціональна РЛС “ARABEL” X-діапазону дозволяє здійснювати огляд простору, виявлення та супровід цілей, а також наведення ракет на мету шляхом передачі команд управління на її борт. Дальність виявлення цілей до 80 км.

ЗРК “SAMP-T” має мінімальний час реакції і високий темп стрільби: 8 ракет можуть бути запущені за 10 секунд.

Читайте також:
На північному напрямку створюють мобільні вогневі групи ППО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна