Зеленський виступив на зустрічі G7: головні тези “формули миру”

Президент України Володимир Зеленський виступив на відеоконференції лідерів “Групи семи” та України – глава держави попросив зброю, зокрема, системи ППО та ПРО, закликав посилити  санкційний тиск на РФ та сприяти розміщенню місії міжнародних спостерігачів на кордоні України та Республіки Білорусь через риторику Олександра Лукашенка. 

Новинарня” зібрала ключові, на наші думку, тези з виступу президента у вівторок, 11 жовтня. 

“Відучора ворог застосував уже понад сотню крилатих ракет і десятки різних безпілотників, включно з іранськими «Шахідами». І кожні десять хвилин я отримую повідомлення про застосування ворогом іранських «Шахідів». Ось за одну годину цього ранку – як приклад: 5:01 – «Шахід» збито над Чорним морем. 5:11 – іще один збито. 5:13 – ще один. 5:28 – знову «Шахід». 5:30 – іще «Шахід». 5:36, 5:49 – знову два «Шахіди». І так майже щогодини! Плюс 28 пусків російських ракет сьогодні. І це лише за цей ранок. І 84 ракети за вчора”. 

!Росія хоче спровокувати хаос в Україні й в усьому демократичному світі й тому використовує все: від ракетних ударів до захоплення атомної станції, погроз радіаційною катастрофою, від диверсій проти інфраструктури у Європі до свідомої спроби знищити енергообʼєкти України. Знищити всі. Все це ми повинні з вами зупинити. Я дякую вам за всю вже надану допомогу. Вона велика, вона суттєва. Але керівник Росії, який зараз перебуває на завершальному етапі свого правління, все ще має можливість для посилення ескалації. Ця його можливість є загрозою для всіх нас”.

“Але ми можемо подолати цю загрозу. У нас є формула миру. І зараз, реагуючи на російський терор, на псевдореферендуми й спробу анексії нашої території, ми можемо застосувати формулу миру так, щоб у держави-терориста не залишилося жодного шансу. Перший пункт – оборонна підтримка. Повітряний щит для України. Це частина гарантій безпеки, які є елементом нашої формули миру. Коли Україна отримає достатню кількість сучасних та ефективних систем ППО, ключовий елемент російського терору – ракетні удари – перестане працювати”. 

“Я дякую всім, хто допоміг нам уже зараз забезпечити нашу систему ППО, що дає змогу знешкоджувати частину російських ракет і безпілотників. Але! Одних тільки «Шахідів» Росія замовила в Ірану 2400 – за даними нашої розвідки…  Важливо, щоб ми мали достатню кількість ракет до наданих систем ППО і ПРО і щоб ці системи були інтегровані з нашою системою оборони. Я просив би, щоб наші міністри оборони обговорили це завтра у форматі «Рамштайну». Пане Президенте Франції! Пане Прем’єр-міністре Італії! Ми дуже очікуємо постачання систем SAMP/T. І, якщо це можливо, вони потрібні вже найближчими місяцями”

“Росія має бути повністю ізольована й покарана. Покарана і політично, і санкційно. Я дякую нашим європейським друзям за восьмий санкційний пакет. Але подивіться – восьмий пакет не є покаранням для Росії. Росія почала новий етап ескалації, а отже, потрібен новий санкційний пакет – сильний пакет. І я прошу вас розробити його! Ми маємо на рівні всієї «Групи семи», усього нашого демократичного світу відповідати симетрично: коли Росія атакує енергетичний сектор і енергетичну стабільність наших країн, треба заблокувати санкціями її енергетичний сектор, зламати стабільність російських доходів від торгівлі нафтою й газом. Потрібна жорстка цінова стеля для експорту нафти й газу з Росії – нуль прибутку для держави-терориста”. 

“Україна не планувала й не планує військових заходів проти Білорусі. Нас цікавить лише відновлення нашої територіальної цілісності. Але, щоб повністю зняти цю провокацію, щоб зняти ці наративи, які звучать від Лукашенка, щоб зняти навіть припущення щодо будь-якої загрози нібито від нас, ми пропонуємо своє рішення. На кордоні України й Білорусі може бути розміщена місія міжнародних спостерігачів для моніторингу безпекової ситуації. Формат може бути опрацьований нашими дипломатами. І я прошу вас на рівні «Групи семи» підтримати цю нашу ініціативу”. 

“Цей керівник Росії, відчуваючи наближення свого фіналу, пробує терористичним ривком примусити демократичний світ здатися. Відступити. Програти. Це може бути бажанням лише неадекватної людини – більш як сотня тільки ракетних ударів менш ніж за дві доби проти цивільних людей, проти цивільної інфраструктури, псевдореферендуми, злочинна спроба анексії… Вдумайтесь: радіаційний шантаж! Терорист має програти. Він має постійно відчувати, що відповідальність за терор є. Давайте це забезпечимо!”

Читайте також:
Зеленський переговорив із Шольцом: G7 збирається на термінове засідання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна