Після випадку зі “слугою” Халімоном влада має відновити доступ до е-декларацій, – нардеп

Українська влада має відновити доступ громадськості до даних е-декларування, адже закритість декларацій сприяє корупційним зловживанням в умовах воєнного стану.

Про це 23 січня заявив народний депутат України із фракції “Голос”, колишній виконавчий директор “Transparency International Україна” Ярослав Юрчишин, коментуючи скандал із придбанням елітного маєтку на Печерську нардепом від “Слуги народу” Павлом Халімоном.

“Відновлення електронних декларацій — це необхідність. Адже дехто відверто користується можливістю уникати декларування через воєнний стан. Не буде нічого страшного, якщо дані про статки політиків знову стануть публічними. Журналістам-розслідувачам стане простіше викривати хабарників. І я це підтримую обома руками”, – написав Юрчишин у фейсбуці.

Він нагадав, що “Українська правда” оприлюднила матеріал-розслідування про те, як заступник голови фракції “СН” Павло Халімон через свою співмешканку набув великий будинок поблизу центру Києва в червні 2022 року, придбавши дім за ціною, що дуже далека від ринкової. Це майно він записав на жінку. Крім того, в розслідуванні йдеться про те, як раніше Халімон купував через співмешканку багато земельних ділянок за заниженою вартістю.

“Викликає відчуття огиди. Незалежно від імені того, про кого йде мова. Ніхто з посадовців не має права влаштовувати такий схематоз із залученням третіх осіб заради власного збагачення. Околиці Києва не так давно відбили від рашистської навали, як дехто вже «дерибанить» столицю у власних інтересах”, – зазначив Юрчишин.

Він нагадав також про звинувачення в хабарництві іншого чільного нардепа від “Слуги народу” – “справу Трухіна”.

“Кожен, хто вчинив правопорушення, має нести відповідальність. Без огляду на чини”, – додав Юрчишин.

“Закупівлі Міноборони, «схеми» в закупках генераторів Мінрегіонбуду і врешті Халімон. Про все це ми дізналися тільки лиш за минулі вихідні. У зв’язку з цим закликаю громадянське суспільство про одне: не стрижіть усіх під одну гребінку. Є внутрішні вороги — будемо розбиратися з ними”, – зазначив антикорупційний діяч.

Нагадаємо, після повномасштабного вторгнення влада в Україні закрила державні реєстри та зокрема е-декларації – з міркувань державної безпеки та захисту персональних даних чиновників, співробітників силових органів тощо.

Читайте також:
Нардепу від “ЄС” оголосили підозру в недекларуванні маєтку в Іспанії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна