“Ви, хлопці, самі не готувалися”: американський експерт приструнив “вимагачів зброї” з України, але прикинув, скільки чого треба для наступу

Щоб провести успішний контрнаступ, Україні потрібні принаймні 300 західних бойових танків, 600 БМП типу Bradley та далекобійні САУ. Водночас українські політики не мають рації, коли апелюють до сумління західних лідерів щодо затримок постачання зброї, адже Київ, маючи таку змогу, сам знехтував підготовку до великої війни, виробництво своїх танків і ракет.

Про це в інтерв’ю “Фактам” сказав американський експерт з питань оборони, військової стратегії, ядерної зброї та національної безпеки, професора Філліп Карбер, який свого часу працював зовнішнім радником прем’єр-міністра Великої Британії Маргарет Тетчер та генерального секретаря НАТО Менфреда Вернера, очолював департамент стратегії в Пентагоні. Із 2012 року він президент аналітичного центру Potomac Foundation, що співпрацює з країнами колишнього СРСР та Варшавського договору, допомагаючи реформувати військові відомства. Карбер неодноразово був у зоні АТО, він відомий як симпатик України, лобіст військової допомоги Києву.

“Безумовно, Україні потрібно ще більше важкого озброєння. Як мінімум 300 бойових танків, хоча у своєму звіті я написав, що більше. Не думаю, що в Європі є достатньо Leopard для того, щоб закрити цю позицію. Ви знаєте, що німці та іспанці все ще мають великі проблеми з постачанням боєприпасів через те, що вони швейцарські. Швейцарія блокує ці постачання. І це просто божевілля.

Зрештою, думаю, Британія може вам поставити велику кількість [танків] Challenger, які вона має. Але при цьому Challenger важчі, ніж інші моделі танків. І у вас можуть бути проблеми на ґрунті через їхню вагу. Тому, на мій погляд, вам потрібні М1 [Abrams]”, – сказав Карбер.

“Тобто вам потрібно: 300 [танків] М1, 600 [бойових машин піхоти] Bradley і ще додатково 50 самохідних гаубиць великої дальності. Цього має бути достатньо для успішного контрнаступу, і це дасть вам необхідні ресурси для того, щоб прорватися до Азовського узбережжя. Після цього Севастополь буде в радіусі дії вашої артилерії, а далі ви можете або просуватися на захід, щоб відрізати їхні сили, які будуть виходити з Криму, або повернути на схід, зайти сепаратистам у тил і відрізати їх від Росії. (…). Тобто у вас може бути багато опцій, але вам потрібні сили й засоби, щоб це зробити”, – зазначив експерт.

Відповідаючи на запитання, “чому нам дають стільки зброї, щоб ми трималися, але не йшли у наступ”, Філіпп Карбер наголосив: “Розумію, що вам надають не стільки, щоб це мало суттєвий ефект на хід бойових дій. Але хочу ще раз наголосити на моменті, який доводить мене до сказу. “О, ви даєте стільки, щоб ми могли встояти, але недостатньо того, щоб перемогти. Ви на Заході дивитесь, як Україна стікає кров’ю”. От тут я буду жорсткішим.

Це не наша (Заходу) провина, що ви, хлопці, продавали у країни третього світу продукцію своєї оборонної промисловості для отримання прибутку замість того, щоб розбудовувати власні Збройні сили. Навіть після семи років з початку цієї війни ви продовжували це робити. Ви виробляли ракети дальнього радіусу дії. Однак зробили лише чотири штуки. А тепер кажете, що ми вам даємо недостатньо. Але це ви ж не робили нічого, щоб у вас це все було. Ви маєте стидатися”.

“Я завжди був найбільшим вашим лобістом, щоб ви отримували багато всього. Проте у підсумку ви отримали навіть більше, ніж я розраховував. Але розумію, що інших на Заході реально дратуєте, що ви просите, оскільки ви не розбудовували власні сучасні технології й не виробляли озброєння, – наголосив Карбер і додав: – Наприклад, ваш Харківський танковий завод — один із найкращих заводів у світі. Ваші конструктори взяли танк Т-72, у якого була дуже вразлива башта, поставили на неї німецьку гармату, а місце для боєприпасів зробили ззаду за баштою. І зробили з нього відмінний танк, який ідеально підходить для вашої місцевості. На мою думку, він був би чудовим не тільки для вас, а, наприклад, для країн Балтії. Але ви його не почали виробляти, це був тільки прототип.

Ви б могли б робити бойові машини піхоти, причому набагато кращі за Bradley. У вас були для цього технології. Але ви цього теж не робили. Тому не звинувачуйте нас. Я вже мовчу про те, що ви не мобілізувалися й не готувалися, коли ще за шість місяців до вторгнення були очевидні всі ознаки майбутньої війни”, – підкреслив американський експерт.

Водночас Карбер вказує на те, що в країнах НАТО є багато військової техніки й озброєнь, які виводяться з експлуатації, і їх можна було б масово передати Україні. “Наприклад, у США є сотні танків M1. Корпус морської піхоти нещодавно вивів зі свого складу 200 цих танків. Це не мотлох, вони в хорошому стані”.

“Тобто у нас є дуже багато готового озброєння, яке стоїть на складах, включаючи бойові машини піхоти. От якби ми могли його зняти зі зберігання і віддати Україні, воно б нам нічого не коштувало, тому що американські платники податків давно вже за це заплатили”, – сказав Карбер.

За його словами, ймовірність перемоги України 2023 зросла б, якби Захід надавав ще більше допомоги ЗСУ.

“З іншого боку, я закликаю вас пам’ятати, що Україна не є 51-м штатом Сполучених Штатів Америки. Наші платники податків теж мають свої проблеми. (…) Також у нас є зобов’язання щодо безпеки в інших частинах світу. Ми не тільки захищаємо Україну, щоб захистити Європу. У нас є безпекові питання в Азії, питання боротьби з терористами тощо.Не будьте занадто негативними щодо швидкості, з якою ми надаємо вам допомогу”, – сказав він, коментуючи дії США.

Читайте також:
Пентагон оголосив про новий пакет допомоги Україні з БМП Stryker і Bradley

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна