“Хай щохвилини чекають на відплату”: СБУ встановила особи російських військових, причетних до ракетного удару по Дніпру

Служба безпеки України встановила особи російських військових, причетних до ракетного удару по житловому будинку в Дніпрі 14 січня.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

“Кожен воєнний злочин росіян має конкретного виконавця. Служба безпеки встановить і оприлюднить дані всіх поіменно – щоб жоден убивця не уникнув покарання. Нехай кожен із тих, хто натискає «пуск», хто причетний до таких злочинів, потім щохвилини чекає на відплату. І вона обов’язково буде. Спецслужба вже зібрала величезний масив доказів для міжнародних судів, і з кожним днем війни розширює та доповнює його”, – зазначив голова СБУ Василь Малюк.

Він наголосив, що ракетні удари не зламають українців: “Ми обов‘язково переможемо у війні!”.

За фактами чергового воєнного злочину РФ слідчі розпочате кримінальне провадження за ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни) для збору та узагальнення доказів терористичної атаки, вчиненої російською федерацією.

Згідно з попередніми даними, до вчинення вказаного злочину причетні декілька десятків військовослужбовців РФ, серед яких:

  • командир 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку (в/ч 33310) полковник Тимошин Олег Євгенович, 21.06.1971 року народження;
  • командир авіаційного загону 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку майор Іваненко Олексій Сергійович, 08.02.1987 року народження;
  • начальник штабу авіаційної ескадрильї авіаційної групи Голенков Дмитро, 01.09.1978 року народження;
  • штурман 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку Григор’єв Денис Анатолійович, 07.06.1982 року народження;
  • штурман 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку Назиров Дінар, 03.07.1985 року народження;
  • інженер з авіаційного озброєння 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку Поцелуєв Євген, 16.06.1980 року народження.

У результаті огляду місця трагедії попередньо підтверджений тип російської крилатої ракети Х-22, якою ворог ударив по житловому будинку. Після проведення відповідних експертиз зловмисникам буде оголошена підозра у вчиненні особливо тяжкого злочину проти України.

Тривають невідкладні слідчо-оперативні дії для притягнення всіх винних до відповідальності.

Передісторія

У багатоповерхівці в Дніпрі, по вулиці Набережна Перемоги, на житломасиві Перемога, вибухом удень 14 січня повністю зруйновано під’їзд – від 1-го до 9-го поверху. У цих квартирах могли перебувати понад 100 людей.

Станом на 15:00 16 січня було відомо про 40 загиблих. Із них деблоковано 37 осіб (зокрема трьох дітей) та знайдено три фрагменти людських тіл (передані в СМЕ для ідентифікації)”. 75 людей отримали травми різної тяжкості, в тому числі 14 дітей.

Повітряні сили ЗСУ заявили, що будинок у Дніпрі зруйнувала російська ракета Х-22.

“14 січня 2023 року із п’яти дальніх бомбардувальників Ту-22м3 ВКС РФ по території України було випущено п’ять крилатих ракет Х-22. Пуски здійснювались із Курської області та з акваторії Азовського моря. Одна із ракет Х-22, запущена з району Курської області близько 15 год. 30 хв. 14 січня 2023 року, влучила в багатоповерхівку у м. Дніпро (по вул. Набережна Перемоги). Радіолокаційними засобами виявлено приблизне місце запуску, висота, швидкість польоту. Жодних сумнівів, що це була саме ракета Х-22, немає”, – ідеться в спеціальній заяві командувача Повітряних сил. Він підкреслив, що ЗСУ наявними засобами не може збивати ракети Х-22, а при застосуванні із великих відстаней відхилення ракети від цілі може становити сотні метрів..

Президент Зеленський після ракетних ударів РФ закликав Захід надати Україні потужнішу зброю.

Читайте також:
Корбан оголосив $25 тис. винагороди за інформацію про російського пілота, який запустив ракету по багатоповерхівці в Дніпрі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна