Командувач ПС ЗСУ спростував Арестовича і роспропаганду щодо “збитої ракети” в Дніпрі

Командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Микола Олещук спростував заяву радника офісу президента Олексія Арестовича, нібито руйнування житлового будинку в Дніпрі спричинила зенітна ракета ППО ЗСУ. За твердженням генерала, в під’їзд влучила російська ракета Х-22.

Відповідну заяву генерала Олещука, підкріплену аргументами, в ніч на 15 січня оприлюднила пресслужба Командування ПС.

У заяві сказано:

“14 січня 2023 року із п’яти дальніх бомбардувальників Ту-22м3 ВКС РФ по території України було випущено п’ять крилатих ракет Х-22. Пуски здійснювались із Курської області та з акваторії Азовського моря.

Одна із ракет Х-22, запущена з району Курської області близько 15 год. 30 хв. 14 січня 2023 року, влучила в багатоповерхівку у м. Дніпро (по вул. Набережна Перемоги).

Радіолокаційними засобами виявлено приблизне місце запуску, висота, швидкість польоту. Жодних сумнівів, що це була саме ракета Х-22, немає.

У Збройних Силах України немає вогневих засобів, здатних збивати даний тип ракет. З початку воєнної агресії росії по території України було випущено понад 210 ракет цього типу. Жодна – не збита засобами протиповітряної оборони.

Маса бойової частини Х-22 – близько 950 кг. Максимальна дальність – до 600 км.

При застосуванні із великих відстаней відхилення від цілі може становити сотні метрів.

Лише зенітні ракетні комплекси, які у перспективі можуть бути надані Україні західними партнерами (йдеться про такі системи, як Patriot PAC-3 чи SAMP-T), здатні перехоплювати дані повітряні цілі”.

“Будь ласка, звертайте увагу на офіційні заяви представників Повітряних сил, МО, ГШ, видів та родів ЗС України і перевіряйте будь-які “гучні” повідомлення, які тиражуються з інших джерел. Інформація – зброя!” – закликав командувач.

Передісторія

У багатоповерхівці в Дніпрі, по вулиці Набережна перемоги, вибухом 14 січня повністю зруйновано під’їзд – від 1-го до 9-го поверху. У цих квартирах могли перебувати понад 100 людей.

Станом на північ було офіційно повідомлено про 12 загиблих. Ще як мінімум 73 особи поранені, із них 59 – госпіталізовані. Доля 26 людей невiдома.

Рятувальні й пошукові роботи на завалах продовжилися вночі.

Повітряні сили ЗСУ заявили, що будинок у Дніпрі зруйнувала російська ракета Х-22.

Президент Зеленський після ракетних ударів РФ закликав Захід надати Україні потужнішу зброю.

Увечері радник офісу президента Олексій Арестович у вечірньому ефірі YouTube-каналу Марка Фейгіна на запитання, що саме зруйнувало під’їзд багатоповерхівки в Дніпрі, сказав: “Її (ракету) збили. Вона впала на під’їзд. І вибухнула”.

Таким чином, Арестович, який раніше виступав у ролі кризового військового речника офісу президента, заперечив офіційну позицію Командування Повітряних сил ЗСУ та Генерального штабу ЗСУ.
ГШ стверджував, що у житловий багатоквартирний будинок у місті Дніпро вдень 14 січня влучила російська ракета.

Натомість слова Арестовича одразу стали знаряддям російської пропаганди, котра після трагедії в Дніпрі заявила, нібито будинок на Набережній Перемоги в Дніпрі зруйнувала не російська ракета, а зенітна ракета ППО ЗСУ.

Читайте також:
Корбан оголосив $25 тис. винагороди за інформацію про російського пілота, який запустив ракету по багатоповерхівці в Дніпрі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна