Суд окупантів дав фігурантам “справи кримських мусульман” по 13 років

У Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону (Росія) оголосили вирок фігурантам так званої “справи кримських мусульман” Сервету Газієву, Джемілю Гафарову, Аліму Карімову, Сейрану Муртазі та Ерфану Османову.

Про це 11 січня повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Головуючий суддя Валерій Опанасенко визнав усіх обвинувачених винними та присудив 13 років у колонії суворого режиму кожному. Також на всіх поширюється обмеження свободи пересування після звільнення терміном на 1 рік, а для Сервета Газієва та Аліма Карімова – 1 рік та 6 місяців.

Після оголошення вироку Алім Карімов заявив, що “після таких вироків ваша країна перетворюється на Північну Корею”, у зв’язку з чим суд видалив його із зали засідання.

Аналітик правозахисної організації “Крим SOS” Євген Ярошенко зазначив, що найстарші учасники процесу – Джеміль Гафаров та Сервет Газієв – зазнавали нелюдського поводження під час утримання в російському СІЗО.

“Стан здоров’я Джеміля Гафарова та Сервета Газієва суттєво погіршився через жахливі умови утримання. Відсутність належної медичної допомоги можна розцінювати як нелюдське поводження з боку окупантів”, – наголосив Ярошенко.

Представництво президента України в АР Крим засудило чергову серію незаконних вироків російського суду громадянам України, представникам корінного кримськотатарського народу Аліму Карімову, Сейрану Муртазі, Ерфану Османову, Джемілю Гафарову та Сервету Газієву.

“Представництво вимагає від РФ негайного скасування вироків громадянам України, представникам корінного кримськотатарського народу. Закликаємо міжнародну спільноту продовжувати політико-дипломатичний та санкційний тиск на країну-агресорку”, – сказано в повідомленні.

“Репресії та кримінальні переслідування, масові порушення прав і свобод наших громадян у тимчасово окупованому Криму повинні негайно припинитися, що неможливо без деокупації Кримського півострова!” – заявили в представництві.

Передісторія

Як відомо, що Сервет Газієв, Джеміль Гафаров, Алім Карімов, Сейран Муртаза та Ерфан Османов були затримані після обшуків співробітниками ФСБ, МВС Росії та Росгвардії у будинках кримськотатарських активістів 27 березня 2019 року. Загалом тоді було затримано 24 особи. 27 і 28 березня 2019 року російський райсуд Сімферополя заарештував усіх затриманих.
Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав політв’язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих російськими силовиками 27 березня 2019 року в Криму.

Читайте також:
У Криму троє дівчат написали на авто “Слава ЗСУ”, їх оштрафували й переслідують. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна