“Не шліть посилку, нашого медпункту більше не існує”, або Хто вам сказав, що 2023-й неодмінне принесе перемогу?

Ірина Гук
армійський волонтер з питань медицини (фонд Leleka Foundation, ГО “Народний тил”)

(FB)

Вигребу, але зафіксую. Насторожують деякі речі в інформпросторі. В уявленнях, які формуються й культивуються в широкого загалу про те, що відбувається.

Наприклад, Бахмут. У мене враження таке, що люди скоро почнуть друкувати сувенірку, особливо для іноземців. Наче це такий зоопарк, туристична принада. “Купіть футболку з пандою, 10 доларів. Не хвилюйтесь, ви зараз просто купите футболку і все буде добре. Це ж фортеця, пам’ятаєте? Ні, навіть не так. Це така популярна комп’ютерна гра про фортецю”.

Так, я не можу писати про “правильну правду” – бо мене там нема і я не військова.

Але з наших навіть запитів і з того, що я бачу у колег, найбільш реалістично виглядає те, про що написав, здається, Шуклінов: “Пам’ятаєте, ми збирали на пікап? Поки він приїхав, вже і заявника нема і його підрозділу нема”.

Це менш популярно, звісно.

Але мені чомусь досі здається, що важливіше доносити до людей хоч якось масштаб ціни, яку ми платимо не лише там, але й на кожному кілометрі, ніж продовжувати плавати в солодкому героїчному епосі Арестовича. Бо наче з “2-3 тижнів [до завершення війни] максимум” випливли за 10 місяців, так тепер дружно вплили в “новий щасливий 2023-й, який ось-ось принесе перемогу” (што, чого, з якого дива?).

Я от боюся дізнатися, скількох медиків з нашої бази запитів вже немає. От вчора з’ясувалося, що ще одного.
А ось, наприклад, фото медиків великого підрозділу – вони отримали рюкзаки гуртом і так і сфотографувалися з ними. Всі, всі до єдиного за місяць вже були в госпіталі, живі, слава богу.

Або от ще коротке повідомлення днями: “Не шліть посилку, нашого медпункту більше не існує”.

Я пишу це не для того, щоб когось засмутити чи вганяти в депресію, як хтось обов’язково напише. А для того, щоб всі ми тут (і мене це теж дуже стосується, повірте) правильно розраховували власні фізичні й душевні сили та не сипалися на шматки, коли позитивні очікування швидко не справдяться. Перш за все, до речі, це стосується людей активних, які не сидять склавши руки під бубніння переможного телевізора.

І наостанок. Вибачте, але я зараз бачу під слово “Бахмут” відверто шахрайські збори від невідомого кого і невідомо на що. Будь ласка, будьте уважні й переказуйте гроші лише перевіреним волонтерам і фондам, а не ноунеймам, які вдало спекулюють на емоціях.

Якось так.

Читайте також:
Під Бахмутом загинув один із командирів батальйону НГУ “Свобода” Олександр Поліщук “Альпініст”, який дав велике велике інтерв’ю “Новинарні”


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна