Попри успіхи в Соледарі, росіяни далекі від оточення Бахмута, – ISW

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) констатують, що, незважаючи на деякі успіхи російських військ у Соледарі, загарбники ще далекі від оперативного оточення Бахмута.

У звіті ISW за 7 січня зазначено, що успіхи російських військ у Соледарі Донецької області не свідчать про їхнє неминуче оточення сусіднього Бахмута, всупереч заявам російських джерел.

Експерти вказують, що для того, щоб ефективно перерізати українські шляхи комунікацій у Бахмуті, росіяни мали б встановити контроль над трасою Сіверськ-Бахмут (наразі 7 км на захід від найвіддаленішої точки підтвердженого наступу Росії в районі Соледару) і досягти автомагістралі Слов’янськ-Бахмут (13 км від найвіддаленішої точки підтвердженого російського наступу в районі Соледару).

“Враховуючи, що останнім часом темпи просування  на цій ділянці складають максимум кілька сотень метрів на день, дуже малоймовірно, що російським силам вдасться скоординувати просування до цих опорних пунктів і перейти до оточення Бахмута”, – ідеться у зведенні Інституту.

“Російські війська досягли незначного підтвердженого прогресу в Соледарі, але українські збройні сили зберігають контроль над населеним пунктом станом на 7 січня. Геолокаційні кадри показують бійців “групи Вагнера” на заводі “Артемсіль” у центрі Соледара. Російські військові блогери також багато стверджували, що сили “Вагнера” ведуть бої навколо Соледара на вулицях населених пунктів Підгородне, Красна Гора, Краснопілля, Благодатне, Роздолівка та Веселе і що бойовики “Вагнера” повністю взяли під свій контроль Підгородне. ISW не знайшов візуального підтвердження на ці численні заяви, окрім кадрів наслідків міських боїв у Соледарі протягом 6 і 7 січня. Український воєнний кореспондент [Юрій Бутусов] опублікував геолокаційний знімок, на якому він зображений перед соледарською соляною шахтою на північному заході міста, вказуючи на те, що українські війська утримують північно-західну частину населеного пункту та відбили російські атаки на цю частину. Речник Східного угруповання військ України Сергій Череватий спростував заяви Росії про відхід українських військ із Соледара, а в Генштабі України повідомили, що українські війська продовжують відбивати російські атаки на населений пункт”, – ідеться в щоденному звіті Інституту вивчення війни.

В ISW також вказують, що російське виробництво стратегічних ракет з початку вторгнення в Україну в порівнянні з довоєнними запасами російських військових свідчить, що Росія не мобілізувала свою військову промисловість для підтримки війни в Україні.

Експерти додають, що зазвичай країна збільшує виробництво ракет, ракетних та інших систем озброєнь і боєприпасів перед початком війни і переводить свою військову промисловість на воєнний лад після початку війни. “Росія не зробила ні того, ні іншого”, – зазначають у ISW.

На думку військових аналітиків, неспроможність Путіна мобілізувати російську промисловість для підтримки військових зусиль Росії в Україні може бути наслідком побоювань, що подальші економічні потрясіння призведуть до наростання невдоволення в Росії, оскільки західні режими санкцій наклали значні обмеження на російську військову промисловість.

Читайте також:
Соледар ще під контролем ЗСУ, однак росіяни мають успіхи в просуванні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна