Соледар ще під контролем ЗСУ, однак росіяни мають успіхи в просуванні

Заяви російських пропагандистів про те, що бойовики приватної військової компанії “Вагнер” прорвали оборону Збройних сил України та захопили місто Соледар Донецької області, не відповідають дійсності. Однак росіяни справді мають певні успіхи в просуванні.

Про це в суботу, 7 січня, заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в ефірі національного телемарафону.

“Соледар не перебуває під контролем Російської Федерації. Наші Збройні сили, командування роблять все, щоб завдати ворогу максимальної шкоди в особовому складі та техніці. Та максимально зберегти свої сили”, – сказав Череватий.

За його словами, в Соледарі там точаться запеклі бої – тільки сьогодні відбулося 76 обстрілів і 10 бойових зіткнень.

Офіцер зазначив, що тактика росіян не змінилася: вони використовують особовий склад, який безперервно “накочується” на позиції українських захисників. При цьому ворог має деякі успіхи в просуванні.

“Крок за кроком у них виходили невеличкі просування. Наші воїни тримають оборону, проте тактична обстановка іноді змушувала їх змінювати позиції”, – пояснив речник.

При цьому аналітики з групи DeepState 7 січня констатують, що близько половини міста Соледар контролює ворог, іншу половину – ЗСУ.

Новинарня” зробила анімацію з карти DeepState, яка показує зміну лінії фронту за останні шість днів (2-7 січня 2023):

“Зараз ще можливі коригування лінії бойового зіткнення, так як ситуація нестабільна”, – зазначають автори мапи бойових дій DeepState.

Крім речника Східного угруповання, про збереження контролю над Соледаром заявляють військові ЗСУ, які там перебувають, зокрема депутат Київради від “ЄС” Олександр Погребиський із 46-ї аеромобільної бригади ДШВ ЗСУ.

Також 7 січня в Соледарі перебуває журналіст Юрій Бутусов.

“Доброго ранку з Соледара… пишу з центру міста. Воїни 46-і десантно-штурмової бригади впевнено захищають український Соледар. Бригада нова, створена після початку війни, повністю складається з мобілізованих бійців, але якби така ж керованість і така довіра і колективі були вибудовані в інших наших частинах, то ні про які проблеми в цьому районі говорити не доводилося б. Боєздатність бригади – на найвищому рівні. Дії 46-ї бригади дозволяють стабілізувати становище та є прикладом для інших наших частин”, – розповів журналіст у фейсбуці.

Бутусов зазначив, що “тут було чимало криз і влітку, але все це проблеми, які можна вирішити і зараз за умови адекватної оцінки ситуації та постановки завдань”.

При цьому DeepState зазначає, що Бутусов зробив селфі не в центрі міста, де напередодні знімкувалися російські військові, а на соляній шахті.

У мережі публікують відео, які свідчать, що місто Соледар зруйноване ворожими обстрілами.

Коментуючи ситуацію в місті Бахмут, що на південний захід від Соледара, Сергій Череватий зазначив, що місто залишається під контролем ЗСУ, бої тривають.

“Поки що це одна із найінтенсивніших ділянок фронту, де постійно тривають бойові зіткнення та постійні обстріли противника”, – сказав він.

Контекст

6 січня в російських ЗМІ з’явилася інформація, нібито бойовики ПВК “Вагнер” прорвали оборону української армії біля міста Соледар на Донеччині. При цьому ЗСУ буцімто відступили від центру міста. “Вагнерівці” заявили, що записали звідти звернення.

Пізніше росіяни зазначили, що в місті точаться бої, проте про повний контроль ЗС Росії над містом та його зачистку не йдеться.

Місто Соледар та сусідній із ним Бахмут уже кілька місяців залишаються найгарячішою точкою фронту, де російське командування намагається будь-що здобути успіх та не шкодує “гарматного м’яса”. Зокрема для цього використовуються бойовики ПВК “Вагнер”.

Засновник “Групи Вагнера”, близький до Путіна бізнесмен Євген Пригожин може бути зацікавлений в отриманні контролю над соляними та гіпсовими родовищами в Донецькій області України – саме цим пояснюється активна участь найманців “Вагнера” в​ штурмі Бахмута й Соледара, припускають аналітики в США.

Читайте також:
ЗСУ зірвали плани росіян захопити Соледар, але повзучий наступ триває, – Сирський

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна