СБУ розслідує дії проросійської телеведучої Панченко, яка поїхала в РФ і Донецьк

Служба безпеки України проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо колишньої телеведучої “каналів Медведчука” Діани Панченко, яка виїхала в Росію та незаконно їздила в окупований Донецьк.

Про це йдеться у відповіді СБУ на запит народного депутата Ярослава Юрчишина (“Голос”), яку оприлюднив нардеп.

Як повідомляє спецслужба, розслідування відкрили 23 грудня 2022 року. Його проводить слідчий відділ 2-го управління ГУ СБУ у Донецькій та Луганській областях.

Розслідування проводять за ознаками вчинення злочину, передбаченого частиною 2 статті 436-2 Кримінального кодексу України  – виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників.
Санкція цієї статті передбачає виправні роботи на строк до двох років або арешт на строк до шести місяців, або позбавлення волі на строк до трьох років.

Передісторія

22 грудня депутат Ярослав Юрчишин закликав СБУ та Офіс генерального прокурора розпочати досудове розслідування щодо дій Діати Панченко, зокрема й за статтею 436 ККУ. Також Юрчишин просив правохоронців перевірити дії Панченко на наявність ознак державної зради (стаття 111) чи іншого кримінального правопорушення проти основ національної безпеки України.

11 грудня Діана Панченко повідомила, що поїхала до окупованого Донецька. 15 грудня вона оприлюднила фільм із тимчасово окупованих Донецька та Маріуполя. Також Панченко записала розмову з полоненими українськими військовослужбовцями Сергієм Мироненком та бійцем полку “Азов” Михайлом Швецем.

Очевидно, що Панченко не могла опинитися на тимчасово окупованих територіях Донецької й Луганської області в законний спосіб. Як повідомили джерела “Детектора медіа”, вона виїхала з України в серпні через один із діючих пунктів пропуску на кордоні України і більше не поверталася.

Раніше вона виправдовувала дії російської влади, заявляла, що хоче поїхати до Росії і не бачить у цьому нічого поганого.

У 2021 році Діана Панченко та інші колишні працівники підсанкційних каналів ZIK, “112 Україна” та NewsOne із так званого “пулу Медведчука” створили супутниковий телеканал “Перший незалежний”. Саме Панченко володіла 99% і була кінцевою бенефіціарною власницею компанії “Медіахолдинг “Новини”, якій належав “Перший незалежний”. Згодом 60% акцій телеканалу придбав народний депутат від “ОПЗЖ”, голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестор Шуфрич.

Читайте також:
В Україні створили реєстр держзрадників. Серед них політики, правоохоронці та медійники

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна