У 2023 році в ОБСЄ головуватиме Північна Македонія

Річне головування в Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) з 1 січня за ротаційним принципом перейшло до Північної Македонії.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

Главою ОБСЄ за посадою (Chairperson-in-Office) стає міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі. У вересні, презентуючи пріоритети роботи Організації, він наголошував на необхідності “відновити взаємну довіру й продемонструвати політичну волю до відновлення діалогу з широкомасштабних проблем безпеки”.

Окрему увагу Скоп’є зосередить на повномасштабній війні Росії проти України.

“Ця війна підриває основи ОБСЄ. Вона суперечить принципам, які ми узгодили і які ми цінуємо. Вона далека від наших віх і керівних принципів, що регулюють відносини між державами-учасницями”, – коментував очільник МЗС Північної Македонії.

У військово-політичному вимірі безпеки високим пріоритетом ОБСЄ залишатиметься запобігання конфліктам та їхнє врегулювання.

В економіко-екологічному вимірі безпеки головування Північної Македонії зосередиться на подальшому підвищенні рівня обізнаності про зв’язок між зміною клімату та безпекою, а також енергетичній та продовольчій безпеці.

Ще одним пріоритетом для північномакедонського головування в ОБСЄ будуть питання, пов’язані з правами людини.

Нагадаємо, що у 2022 році в ОБСЄ головувала Польща.

У листопаді президент України Володимир Зеленський розкритикував Організацію з безпеки і співробітництва у Європі за недостатню участь у спробах змусити Росію припинити війну проти України.

Читайте також:
ОБСЄ припиняє роботу проєктів в Україні через вето РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна