Хорватія з 1 січня увійшла в Шенгенську зону й переходить на євро

З 1 січня 2023 року Хорватія офіційно приєдналася до єврозони, ставши 20-ю її учасницею, та увійшла в Шенгенську зону як 27-ма держава-учасниця об’єднання відкритих кордонів.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

Таким чином, відтепер у Хорватії євро стає офіційною валютою, яка має поступово замінити хорватську куну. Відповідно до місцевого законодавства, куна буде поступово виходити з обігу до 31 липня 2023 року.

Обмінний курс становитиме 1 євро до 7,53450 хорватської куни.

З вересня 2022 року в країні почався перехід на ціни на товари в євро, причому на цінниках були вказані ціни паралельно в євро і в кунах. А в листопаді хорватський парламент схвалив перший в історії бюджет у євро.

Міністр фінансів Хорватії Марко Приморац тоді пояснював, що запровадження євро “зміцнить нашу економіку, стане якорем стабільності, зробить нас більш стійкими й захищеними від зовнішніх шоків і криз, а також сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату”.

В середині червня 2022 року група міністрів фінансів єврозони рекомендувала прийняти Хорватію як 20-го члена. Після цього на червневому саміті “зелене світло” для запровадження євро у Хорватії дали лідери ЄС.

Остаточне рішення ухвалила Рада міністрів економіки та фінансів країн ЄС, яка 12 липня затвердила рішення про приєднання Хорватії до єврозони з 1 січня 2023 року.

Вступ Хорватії до Шенгенської зони сприятиме розвитку ключової індустрії туризму країни, на яку припадає 20% її ВВП. Однак через технічні проблеми прикордонний контроль в аеропортах закінчиться лише 26 березня.

Хорватія, як і раніше, застосовуватиме суворий прикордонний контроль на своєму східному кордоні з сусідами, що не входять до ЄС – Боснією та Герцеговиною, Чорногорією та Сербією.

Важливі переходи у Хорватії відбулися майже через 10 років після її вступу в Євросоюз у 2013 році.

У грудні Євросоюз підтримав вступ Хорватії до Шенгенської зони, але не зміг затвердити приєднання Болгарії та Румунії. Проти приєднання Румунії і Болгарії до “Шенгену” проголосували Австрія і Нідерланди.

Читайте також:
Хорватія стала шостою країною, яка підписала спільну декларацію щодо підтримки європейської перспективи України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна