Вибухи й спалахи: Київ зустрів атаку “шахедів” ракетами ППО

доповнено

У центральних областях України приблизно з 2:10 ночі 30 грудня триває повітряна тривога у зв’язку з атакою російських дронів-камікадзе. Мешканці Києва повідомляють про роботу протиповітряної оборони.

Вибухи близько 2:25 почули зокрема жителі Лівого берега столиці, зокрема мікрорайону Осокорки.

У цей час можна було спостерігати також спалахи на обрії.

У столиці працюють сили ППО, підтвердили в КМВА. Повітряна тривога триває.

Київщину атакують дронами, повідомив також керівник обласної військової адміністрації Олексій Кулеба. Він закликав людей перебувати в безпечних місцях до завершення тривоги.

Контекст

По всій Україні від 6-ї ранку четверга, 29 грудня, тривала повітряна тривога. Росія вчинила масований ракетний обстріл інфраструктури багатьох областей. У Києві відбій тривоги оголосили о 10:46.
Лише на Одещині було знищено 21 російську ракету, а в Києві – 16.

Напередодні, пізно ввечері 28 грудня, російські окупанти випустили 13 іранських БпЛА Shahed-136 по енергетичній інфраструктурі Харкова. 11 із них збили підрозділи Сил оборони України.

Передісторія

У серпні 2022 року стало відомо, що Росія отримала від Ірану сотні ударних безпілотників, зокрема дронів-камікадзе Shahed-136. Вони були використані під час її повномасштабного вторгнення в Україну. Сам Іран заперечував цей факт, хоча були дані розвідки про завантаження цих БПЛА у транспортні літаки.

У середині вересня почастішали випадки застосування росіянами на фронті цих дронів по об’єктах цивільної інфраструктури в Україні (Росія називає їх “Герань-2”).

13 вересня Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомило, що українські військові вперше збили Shahed-136 – поблизу Куп’янська Харківської області.

23 вересня ЗС Росії використали ці БПЛА для удару по Одесі, завдавши руйнувань та вбивши людину.
Водночас за добу 23 вересня ППО ПС ЗСУ знищили шість іранських дронів-камікадзе.

Після цього Україна вирішила позбавити посла Ірану в Україні акредитації, а також суттєво скоротити кількість дипломатичного персоналу іранського посольства.

Якщо спершу дрони-камікадзе били передусім по цілях на півдні України, то в ніч на 5 жовтня безпілотниками Shahed-136 було завдано удару по Київській області – шість влучань та вибухів. Пошкоджено три будинки, постраждала одна людина (що під удар потрапив ППД 72-ї механізованої бригади в Білій Церкві).

У мережі показали двигун безпілотника іранського виробництва Shahed-136, який атакував казарми 72 омбр.

Надалі Іран поставив до РФ другу партію “шахедів”.

ЗСУ навчилися збивати їх (іноді навіть зі стрілецької зброї), тому росіяни почали запускати такі дрони вночі, зокрема і з території Білорусі.

5 листопада Тегеран уперше визнав, що відправив дрони-камікадзе в Росію, але наполягав, нібито вони були поставлені ще до повномасштабного до вторгнення.

Читайте також:
Іран утримується від поставки ракет до РФ через потенційні наслідки, – ГУР

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна