Фронту допомагають “старики”. Як Луцький геріатричний пансіонат волонтерить для ЗСУ

 

автор: Марина Ткачук
Київ – Луцьк
фото автора / “Новинарня
відео Костянтина Гомона, монтаж Андрія Ігнатенка

Уже десять місяців мешканці Луцького геріатричного пансіонату день у день працюють задля допомоги українській армії.

“Жодна волонтерська ініціатива в Луцьку не проходила без участі наших мешканців, – розповідає не без гордості директорка пансіонату Алла Гнатюк. – У перші тижні початку повномасштабної війни ми ліпили вареники, пекли пироги й відправляли їх на фронт бійцям, людям у прифронтові та постраждалі регіони. Ми плели маскувальні сітки, виготовляли нитки для маскувальних костюмів-”кікімор”. Далі місцеві волонтери дали запит на виготовлення сухпайків із сухофруктів. Наші мешканці тепер залюбки б’ють і чистять горіхи для українських воїнів”.

Мешканці пансіонату щоденно збираються в арттерапевтичному кабінеті. Зараз тут кипить робота із виготовлення окопних свічок. Літні люди старанно нарізають картон, скручують його та пакують у бляшанки, які надають працівниці їдальні. До свічки додають ще й зворушливі розписи фарбами із побажаннями перемоги.

Виготовляють мешканці пансіонату й різні милі поробки, обереги, пишуть листи воїнам.

Окопні свічки

Психологиня геріатричного пансіонату Лариса Кусик каже, що така робота заспокоює та мотивує її підопічних. Адже літні люди, особи з інвалідністю хочуть почуватися корисними, причетними до великої справи.

У пансіонаті мешкають зокрема й внутрішньо переміщені особи з фронтових регіонів – наразі їх 50.

Фотогалерея (гортайте):

Луцький геріатричний пансіонат - волонтери ЗСУ - горіхи Луцький геріатричний пансіонат - волонтери ЗСУ_1 Луцький геріатричний пансіонат - волонтери ЗСУ Луцький геріатричний пансіонат - волонтери ЗСУ - окопні свічки_2 Луцький геріатричний пансіонат - волонтери ЗСУ - окопні свічки_1
<
>

73-річна Зоя Богачова – із міста Курахове, що на Донеччині. Колись вона, етнічна росіянка з Курської області РФ, протягом 15 років була мером Курахового. А тепер – живе у пансіонаті для літніх людей на Волині.

“Перший час після евакуації я ходила й усе шукала у Луцьку тих “бандерівців”. І чомусь їх не знаходила, – іронізує жінка. – Натомість зустрічала добрих, гостинних людей, які прихистили мене й забезпечили усім необхідним”.

Тепер Зоя Богачова разом із новими сусідами у пансіонаті активно бере участь у всіх волонтерських ініціативах для ЗСУ. “Робимо це із великою любов’ю до українських бійців. І віримо у нашу Перемогу”, – каже вона.

Читайте також:
“Гуркіт” допомоги. Поїздка на деокуповану Херсонщину з волонтерами, які вразили всіх під обстрілами в Ірпені й Чернігові

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.