На Луганщині загинув колишній політв’язень Кремля з Криму, воїн ЗСУ Геннадій Афанасьєв

На війні за Україну загинув воїн ЗСУ, громадянський активіст із Криму, колишній політв’язень Кремля Геннадій Афанасьєв.

Цю інформацію проєкту “Радіо Свобода” “Крим.Реалії” в середу, 21 грудня, підтвердила дружина Геннадія Людмила Афанасьєва.

“На жаль, це правда”, – повідомила Людмила Афанасьєва.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Ахтем Чийгоз повідомив “Крим.Реалії”, що Геннадій Афанасьєв воював у складі 130-го батальйону тероборони 241-ї бригади ТрО ЗСУ.

“Афанасьєв Геннадій Сергійович, позивний «Тор». Загинув на Луганщині під Білогорівкою”, – зазначив Чийгоз.

Мати, Ольга Афанасьєва, спершу написала у фейсбуці, що командування не повідомляло їй про загибель сина. Пізніше в коментарях вона вказала, що інформація про загибель сина підтвердилася.

Його тіло мають 22 грудня відправити з Краматорська у Дніпро.

Хто такий Геннадій Афанасьєв “Тор”

Ім’я фотографа та юриста із Сімферополя Геннадія Афанасьєва стало широко відомим після того, як він став фігурантом справи “кримських терористів” 2014 року. Ще на початку першого вторгнення РФ він виступив проти російської анексії Криму, після чого був затриманий у Сімферополі співробітниками ФСБ за звинуваченням у підготовці терактів. Разом із ним тоді затримали й інших фігурантів цієї справи, зокрема Олега Сенцова та Олександра Кальченка.

Міжнародні правозахисні організації назвали цю справу політичною, а її фігурантів – політв’язнями.

В ув’язненні Афанасьєв піддавався тортурам, зокрема електричним струмом.

Московський міський суд за надуманим звинуваченням у терористичній діяльності засудив Афанасьєва до 7 років позбавлення волі.

14 червня 2016 року Геннадія Афанасьєва та ще одного українця Юрія Солошенка обміняли на одеських журналістів-зрадників Олену Гліщинську і Віталія Діденка.

Розвідник Юрій Солошенко та Геннадій Афанасьєв після звільнення 14 червня 2016 року в літаку з Москви до Києва. Фото ФБ Ірина Геращенко

Афанасьєв позивався на Росію до Європейського суду з прав людини. У лютому 2018 року ЄСПЛ постановив стягнути з Російської Федерації на його користь 2 тис. євро.

Афанасьєв був автором видання “Крим.Реалії”.

Геннадій Афанасьєв захищав Україну зі зброєю в руках. Він пішов у військкомат першого дня повномасштабного російського військового вторгнення в Україну та став до лав Збройних сил.

Читайте також:
Афанасьєва і Яценка призначено спецпредставниками МЗС зі звільнення заручників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна