Залужний пояснив, чому наполягає на законі про посилення кримінальної відповідальності за військові злочини

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний у спеціальному повідомленні пояснив, чому він та Генштаб ЗСУ наполягають на запровадженні закону про посилення кримінальної відповідальності військовослужбовців за вчинення військових злочинів (законопроєкт №8271), що був ухвалений Верховною Радою 13 грудня. За твердженням головкома, він сприятиме у розв’язанні проблеми дезертирства.

Відповідний текст та відеозвернення генерала Залужного з’явилися на його сторінках у соцмережах ввечері в понеділок, 19 грудня.

“Сьогодні я змушений підняти досить складну тему – посилення відповідальності за самовільне залишення військової частини чи місця служби, дезертирство, самовільне залишення поля бою або відмову діяти зброєю, непокору і невиконання бойових наказів.

Я підтримую відповідні зміни до законодавства, ухвалені Верховною Радою України, і прошу Президента підписати закон. Моя думка чітко віддзеркалює позицію командирів угруповань та військових частин, які вимагали системного вирішення цього комплексу питань”, – ідеться в заяві.

“Армія тримається на дисципліні. І якщо прогалини в законодавстві не забезпечують її дотримання, а “відмовники” можуть сплатити штраф, розмір якого становить до 10 відсотків бойових виплат, або отримати покарання з випробуванням, це несправедливо. Більше того, і це ключове, – оголені ділянки фронту змушені закривати собою інші військовослужбовці, що призводить до збільшення втрат особового складу, територій та мирних людей на них. Часто втрачені позиції доводиться відновлювати штурмовими діями дуже дорогою ціною. Так не повинно бути”, – пояснив Залужний.

Він наполягає, що під час воєнного стану ці проблеми можуть вирішуватися в кардинальний спосіб.

“Чи можна зарадити цій проблемі у більш мʼякий спосіб? Розʼяснювати, переконувати… Так, якщо йдеться про мирний час. В умовах війни потрібні швидкі дієві рішення”, – заявив головнокомандувач.

Він також прокоментував, чи не призведе запровадження закону 8271 до безкарності та сваволі командирів.

“Ні, командири так само несуть повну юридичну відповідальність за свої дії чи бездіяльність. І я повністю довіряю своїм підлеглим”, – сказав головком.

“Чи визнаю я наявність проблем, що призводять до самовільного залишення позицій?
Так і працюю над їх усуненням. І проведені успішні операції щодо звільнення територій нашої держави є тому підтвердженням.

Чи нормально, що ми дискутуємо на такі чутливі теми публічно?
Так, ми в демократичній державі. Але рівно до тих пір, поки це не шкодить нам вигравати війну.

Тому я закликаю всіх поставити крапку в цій дискусії. І разом наближати Перемогу”, – заявив Залужний.

Читайте також:
“Зважаючи на Бахмут”: Генштаб провів через ВР закон про більшу відповідальність за військові злочини. Правозахисники просять ветувати

Передісторія

Законопроєкт 8271 має назву “Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці”.

Верховна Рада ухвалила його 13 грудня 290 голосами.

“За” висловилися всі фракції, крім “Голосу” (1 голос “за” – Ярослав Железняк).

Раніше головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний та міністр оборони Олексій Резніков звернулися до спікера парламенту Руслана Стефанчука та голови Комітету Ради з питань правоохоронної діяльності Сергія Іонушаса, аби ті терміново зареєстрували та внесли на розгляд Ради цей законопроєкт. Його було зареєстровано в Раді 8 грудня, а через п’ять днів його ухвалили в цілому.

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія пояснив: “Особисто доповідати [законопроєкт] прийшов начальник Генштабу Шаптала, на ставці це було прохання Залужного. Незважаючи на те, що багато депутатів хотіли голосувати тільки перше читання, військові наполягали на критичних строках і [вказували на] важку ситуацію під Бахмутом, тому рішення було ухвалено в цілому за погодженням всіх фракцій”.

Проти ухвалення закону виступили правозахисні організації.

Як пояснила співкоординаторка ГО “Медійна ініціатива за права людини” Ольга Решетилова, цей законопроєкт – “намагання перекласти відповідальність з вищого командування на нижчий офіцерський і рядовий особовий склад”.

Правозахисники закликали президента Зеленського накласти вето на закон.

Петиція авторства Тетяни Кострогризенко із закликом до президента накласти вето на закон була розміщена на сайті президента 15 грудня і буквально за добу набрала потрібні для розгляду 25 тисяч підписів.

“Коли законопроект №8271 стане законом, командування отримає безпрецедентні важелі шантажу та карання військових тюрмою практично за будь-яку критику їхніх рішень, навіть якщо рішення некомпетентні та спираються на невдалий бойовий менеджмент…
За непокору – від 3 до 10 років, невиконання наказу – від 3 до 7 років, погроза або насильство щодо начальника – від 5 до 10 років, самовільне залишення частини або місця служби – від 5 до 10 років, дезертирство – від 5 до 12 років тюрми, самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю – від 5 до 10 років тюрми. При цьому зверніть увагу: усувається можливість умовного терміну і дострокового звільнення”, – пояснила авторка петиції.

Про що закон 8271

Закон визначає, що судам буде заборонено призначати більш м’яке покарання, ніж передбачено законом, за низку військових злочинів.

Відповідні злочини фактично пропонується прирівняти до корупційних.

Зокрема, пропонується, щоб суди не могли пом’якшувати покарання засудженим за кримінальні правопорушення, передбачені такими статтями ККУ:

  • ст. 403 Невиконання наказу начальника
  • ст. 405 Погроза або насильство щодо начальника
  • ст. 407 Самовільне залишення військової частини або місця служби
  • ст. 408 Дезертирство
  • ст. 429 Самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю

(якщо ці злочини вчинено в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці).

Аналогічну заборону для судів встановлюють щодо можливості звільнити військовослужбовця від покарання з випробуванням.

Також збільшується покарання за невиконання наказу по статті 403 КК (мінімальне покарання буде становити 5 років позбавлення волі).

Корегується ч. 5 ст. 407 КК статті, вона буде звучати так: Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин військовослужбовцем, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років”.

Збільшуються санкції за відповідні правопорушення у КпАП.

Як стверджують автори проєкту (депутати від більшості на чолі з Максимом Павлюком), самовільне залишення військовослужбовцем військової частини або місця служби вчинене в умовах воєнного стану або бойовій обстановці, незалежно від строку продовжуваності вчинення таких дій, містить склад кримінального правопорушення передбаченого частиною 5 статті 407 КК та виключає адміністративну відповідальність передбачену статтею 172-11 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Також автори посилаються на “неоднакову судову практику”, яка “моделює негативну поведінку серед військовослужбовців та нівелює принцип невідворотності справедливого покарання за скоєння правопорушень пов’язаних з самовільним залишенням військової частини, під час виконання обов’язків військової служби”.

Крім того, за цим законопроєктом Військову службу правопорядку наділяють правом проводити огляд військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів, а також військовослужбовців на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також використовувати у випадках, визначених законом, спеціальні технічні засоби для проведення такого огляду.

У Кодексі про адмінправопорушення має з’явитися нова стаття 266-1 “Огляд військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів, а також військовослужбовців на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції”.

Читайте також:
Фонду Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного не існує, – Залужний

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна