Волонтери пропонують спальні системи RiyMSS власної розробки, які не поступаються зразкам НАТО

Riy Military Sleeping System (RiyMSS) – спальна система, над розробкою якої волонтери благодійного фонду “Рій” працювали три місяці. Вона призначена для військових, що часто змінюють дислокацію та змушені спати поза приміщеннями.

Про це повідомили у фонді “Рій”, закликавши жертвувати на виготовлення таких спальників і висловлюючи готовність поділитися своєю розробкою.

“У процесі розробки спальної системи волонтери детально вивчили технічні характеристики спальників за стандартами НАТО і спільно з українським виробником туристичного спорядження розробили RiyMSS. За основу взяли спальний мішок українського виробництва та удосконалили конструкцію керуючись рекомендаціями військових, технологів і навіть альпіністів. Свою спальну систему також тестували в польових умовах”, – ідеться в повідомленні.

За даними фонду, спальні системи RiyMSS отримали схвалення у Командування логістики Командування Сухопутних військ Збройних Сил України. Вже зараз є запити на спальну систему від 23 підрозділів ЗСУ.

“Вартість однієї системи – 5 тис. грн, що втричі дешевше, ніж імпортні подібної якості. До того ж отримати її українські захисники можуть вже протягом місяця, замість пів року – стільки часу треба для бронювання, купівлі та пересилки в Україну іноземних військових спальників”, – зазначили у фонді.

Спальна система “Рій” складається з трьох елементів, які в комплексі забезпечують максимальний комфорт для військового:

  • вологовідштовхуючого зимового спального мішка;
  • водонепроникного чохла на спальний мішок;
  • теплоізолюючого каремата.

“Туристичні спальники зараз чи не єдина альтернатива RiyMSS, але далеко не найоптимальніша”, – каже Діана Ільницька, засновниця благодійного фонду “Рій” та одна з ідейних натхненниць проєкту. За її словами, туристичні спальники – не лише яскраві, що є мінусом в умовах дотримання маскування, а й мають іншу конструкцію. Туристу не потрібно спати в повному бойовому обмундируванні, а військові натомість не завжди можуть навіть роззутися. Крім того, для них можливість швидко вибратись із “ліжка” може бути межею між життям і смертю.

Мета волонтерів – виготовити для захисників 5000 спальних систем “Рій”, а для цього потрібно зібрати 25 млн грн. Сума чимала, тож у фонді закликають усіх небайдужих підтримати збір.

Погодні умови та наближення холодів не дають можливості затягувати процес виробництва систем “Рій” – невідкладно потрібні як кошти для оплати виробництва спальних систем, так і підрядники, щоб масштабувати їх виготовлення.

Також волонтери запрошують виробників та інші організації до співпраці – готові поділитись технологією та досвідом заради забезпечення воїнів надійними спальними системами.

Подати заявку на отримання військовим спальних систем: https://forms.gle/wB9dyxk2EbH22EtM8 

Спальний мішок RiyMSS (Riy Military Sleeping System)

  1. Утеплювач – двошаровий силіконізований синтепон (разом 400 г/м2), в ногах додаткові (100 г/м2). Зберігає свої теплоізоляційні властивості, перебуваючи за умов підвищеної вологості. Має високі показники пружності та невибагливий у догляді.
  2. Температура комфорту – спальний мішок розрахований на температуру -10С, не є тестованим за стандартом  EN 13537. Температура розрахована на основі кількості утеплювача та тканин.
  3. Вверх спальника – синтетичний матеріал (40D Polyester WR 70 г/м2), що має підвищені властивості міцності, стійкості до розриву та вологи.
  4. Внутрішня сторона – синтетичний матеріал (40D Polyester WR 70 г/м2), що додатково посилений водонепроникною тканиною (300D Oxford PU 135 г/м2).

Анатомічна форма – спальний мішок виконаний у формі “кокона”, що повторює анатомію тіла та ефективніше зберігає тепло всередині системи. У спальній системі значно збільшено місце в районі грудної клітини та ніг з метою досягнення найбільшого комфорту при відпочинку військовослужбовців у повному спорядженні.

Читайте також:
В Одесі волонтери створили гуманітарний центр для допомоги військовим і медикам

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.