Закон про медіа є кроком уперед в захисті українського мовно-культурного простору, – В’ятрович

Закон про медіа, ухвалений Верховною Радою, є значним кроком уперед в захисті українського мовно-культурного простору.

Таку думку після голосування у вівторок, 13 грудня, висловив народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович.

“Сьогодні Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому два важливих для європейської інтеграції закони – про національні меншини й про медіа. Дуже важливо, шо при підготовці обох законопроєктів до другого читання враховані мої поправки, які повністю гармонізували їх із законом про державну мову”, – написав він у фейсбуці.

За його словами, в законі про медіа “до другого читання усунуті неприйнятні норми, що розмивали культурний кордон з Росією”.

“Тривала робота в гуманітарному комітеті парламенту за участю депутатів різних фракцій, представників громадських організацій та медіа дала добрі плоди:

  • тепер у законі якісно виписані визначення україномовної програми та фільму,
  • наближено на пів року збільшення з 75 до 90% мінімальної частки української мови на телебаченні,
  • повернуто заборону на відтворення в медіа фонограм та кліпів російських співаків,
  • збережено і добре сформульовано норми про Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці,
  • посилено норми, що забороняють рашистську й комуністичну пропаганду тощо.

Не всі норми цього закону ідеальні, він є продуктом багатьох компромісів. Але у захисті нашого мовно-культурного простору – це виразний крок уперед”, – заявив В’ятрович.

Також він зазначив, що “в підсумку маємо доволі якісний європейський закон «Про національні меншини». Хоча, звичайно, який би закон про меншини ми не ухвалили, завжди знайдеться хтось у ЄС, кому щось у ньому не сподобається. Але парламент свою частину роботи виконав – тепер справа за керівництвом держави і нашими дипломатами, які мають захисти закон від спроб ревізії”.

Читайте також:
Рада ухвалила закон “Про медіа”, потрібний для вступу в ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна