У Силах тероборони ЗСУ відбувся перший випуск курсу “Вишкіл капітанів”

56 офіцерів завершили навчання в пілотному проєкті Сил територіальної оборони ЗСУ “‎Вишкіл капітанів”.

Упродовж шести тижнів командири рот, взводів і офіцери штабів батальйонів з усіх регіонів України вивчали процедури ухвалення військових рішень, ділилися бойовим досвідом і розвивали свої лідерські навички, повідомили “Новинарні” в пресслужбі ТрО.

“Вишкіл капітанів” — це унікальний навчальний курс для офіцерів у Силах територіальної оборони Збройних сил України, розроблений на основі стандартів планування виконання бойових завдань в країнах НАТО з урахуванням новітнього досвіду ведення бойових дій в російсько-українській війні. Інструктори “Вишколу капітанів” мають бойовий досвід та пройшли підготовку у Великій Британії.

Навчальний курс складається з блоків, присвячених історії боротьби за незалежність України, теорії військової справи, лідерству, керуванню підрозділом та процедурам планування бойових операцій: планування наступального бою, оборонного бою та планування дій роти Сил ТрО під час стабілізаційних дій, опанування питань дій батальйону в наступі та в обороні за процедурами, які використовують в арміях провідних країн світу.

Протягом курсу проводилось наскрізне оцінювання як слухачів, так і інструкторів. Найкращий інструктор курсу отримав перехідну нагороду — шаблю командира.

“За багато місяців великої війни ми пересвідчилися, що бойовий дух наших бійців найбільшою мірою залежить від спроможності командирів. Так само від мудрості командира часто залежить життя бійців. Підготовка військових лідерів і розвиток нової культури військового лідерства допоможе зробити нас сильними та спроможними. Якісне і спроможне військове лідерство — це наша потужна зброя, яка здатна стримувати та відлякувати нашого ворога. Перемагає не зброя, не техніка. Перемагають люди”, — наголосив під час церемонії випуску першої групи слухачів командувач Сил ТрО ЗСУ генерал-майор Ігор Танцюра.

Планується, що впродовж 2023 року “Вишкіл капітанів” пройдуть до 600 офіцерів Сил територіальної оборони ЗСУ — командирів рот та офіцерів штабів.

Фото: пресслужба ТрО

Перший курс відбувся за підтримки благодійних фондів “Повернись живим”, Spirit of America (“Дух Америки”) та уряду Великої Британії, який допоміг з підготовкою інструкторів.

“Рота — це основна бойова одиниця на полі бою. Її командир керує достатньою кількістю людей, щоб робити відчутний вплив на фронті. Водночас це офіцер, який ще воює пліч-о-пліч зі своїми людьми, адже комбат — вже у штабі, з картою та радіостанцією. Саме на командирі відділення та роти тримається лінія бойового зіткнення. І якщо він добре навчений, то підрозділ нормально забезпечений, правильно воює, дає результат. У майбутньому ми плануємо створити сучасний повноцінний навчальний центр для офіцерів, які хочуть стати командирами рот та офіцерами бойового управління штабу батальйону”, — прокоментував директор фонду “Повернись живим” Тарас Чмут.

“Spirit of America пишається можливістю інвестувати у розвиток українських  військових лідерів, підтримуючи Сили ТрО ЗСУ та новостворений курс “Вишкіл капітанів”. Це інноваційне, сучасне навчання – ще один приклад неймовірного бойового духу України. Spirit of America є організацією, діяльність якої фінансують з власних коштів американські громадяни, які стоять пліч-о-пліч з Україною, щоб захистити свободу та демократію”, — сказав засновник та голова організації Джим Гейк.

Читайте також:
“Вишкіл капітанів”: у Силах тероборони ЗСУ почали навчальний курс для командирів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна