“Вишкіл капітанів”: у Силах тероборони ЗСУ почали навчальний курс для командирів

Навчальний курс “Вишкіл капітанів” стартував цього тижня у Силах територіальної оборони ЗС України. У ньому беруть участь понад пів сотні командирів підрозділів, які вивчатимуть найкращі практики країн-членів НАТО з урахуванням українського військового досвіду.

Про це “Новинарні” повідомили в пресслужбі ТрО ЗСУ.

Навчальний курс складається з блоків, присвячених історії боротьби за незалежність України, теорії військової справи, лідерству, керуванню підрозділом та процедурам планування бойових операцій.

Курс розроблений на основі стандартів планування виконання бойових завдань у країнах НАТО з урахування новітнього досвіду ведення бойових дій в російсько-українській війні. Інструктори “Вишколу капітанів” мають бойовий досвід та пройшли підготовку у Великій Британії.

Протягом 2022-2023 років “Вишкіл капітанів” пройдуть понад тисячу офіцерів Сил територіальної оборони ЗСУ — командирів рот та офіцерів штабів.

“За багато місяців великої війни ми пересвідчилися, що бойовий дух наших бійців найбільшою мірою залежить від спроможності командирів. Так само від мудрості командира часто залежить життя бійців. Підготовка військових лідерів і розвиток нової культури військового лідерства допоможе зробити нас сильними та спроможними. Ми розпочинаємо навчання військових лідерів Сил ТрО — навчання наших командирів і офіцерів штабів. Якісне і спроможне військове лідерство — це наша потужна зброя, яка здатна стримувати та відлякувати нашого ворога”, — наголосив під час відкриття першого курсу командувач Сил тероборони ЗСУ генерал-майор Ігор Танцюра.

“Я мріяв про цей день, відколи завершив своє навчання на капітанських курсах у Форт-Беннінгу в США. Знання і навички, які я тоді отримав, впродовж років служили мені найкращим інструментом для ухвалення рішень і управління підрозділами. Тоді я усвідомив значення вислову “військовий лідер – це той, хто примножує силу”, — сказав начальник штабу — заступник командувача Сил ТрО бригадний генерал Сергій Собко.

Курс відбувається за підтримки благодійних фондів Spirit of America (“Дух Америки”), “Повернись живим” та уряду Великої Британії, який допоміг з підготовкою інструкторів.

“Фонд “Повернись живим” із 2019 року почав розвивати нетипові для військових, але дуже важливі, напрямки навчання — курси лідерства для офіцерів. З 24 лютого навчання особового складу стало критично важливим для обороноздатності країни. Від того, наскільки підготовленими будуть офіцери на місцях, напряму залежить успіх Сил оборони. Тож проєкт “Вишкіл капітанів” готуватиме бойових офіцерів — тих, хто приймає рішення в реальному житті, а не на карті”, — прокоментував директор фонду “Повернись живим” Тарас Чмут.

Читайте також:
“Не наказує, а просить”: офіцерів ЗСУ почали навчати лідерству. РЕПОРТАЖ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна