“Не наказує, а просить”: офіцерів ЗСУ почали навчати лідерству. РЕПОРТАЖ

 

автор: Анастасія Федченко
з Одещини
фото автора

Бути лідером і вести за собою людей – дуже непросто. Але цього можна навчитися. Офіцери 28-ї механізованої бригади ЗСУ в пункті постійної дислокації на Одещині першими в Україні проходять навчальну програму для військових “Менеджмент та лідерство у військовому підрозділі”.

Це новий освітній проект фонду “Повернись живим”. Програму розробили разом із Львівською бізнес-школою Українського католицького університету.

Родзинка щодо фінансування: витрати на проект покривають внески гендиректора НАК “Нафтогаз” Андрія Коболєва, який із лютого перераховує всю зарплату та премії на благодійність.

Армійці слухають лекції з цікавістю й активно включаються в обговорення. На одній із таких лекцій побувала “Новинарня“.

“Критичне судження” та інші новинки

– Коли ми комусь віддаємо свою роботу, ми не можемо використовувати класичне надання наказу, ми маємо побудувати спілкування на моделі “Рівний рівному” і передати людині повноваження на виконання цієї роботи, – викладач УКУ Андрій Рождественський пояснює офіцерам 28 омбр одну з моделей поведінки справжнього лідера. Вона означає, що взаємини в колективі мають будуватися насамперед на повазі.

Лектор дає слухачам 15 хвилин на підготовку і просить бути якомога більш доброзичливими.

Далі – сценка, в якій один військовий грає роль командира, інший – підлеглого. Офіцер не наказує, а просить іншого армійця виконати певне завдання, бо сам має покинути розташування. Як заохочення підлеглому – коротший робочий день (ситуація відбувається в тилу). Розмова спокійна, зі взаємною повагою та усмішками.

На стінах у навчальній кімнаті в розташуванні 28-ї бригади – стенди зі світлинами, виклад бойового шляху підрозділу та український прапор. Столи стоять не у формі прямокутника – військові бачать один одного й лектора.

Андрій Рождественський вмикає проектор: на стіні з’являється схема, в центрі якої – “Критичне судження”. Його визначають кілька рис: “Візійність”, “Драйв”, “Цілісність”, “Зваженість” та ін.

Андрій Рождественський

– Що таке колаборація? – питає лектор і з посмішкою додає: – Не плутати з колабораціонізмом.

– Це взаємодія, – точно відповідає військовий.

Далі обговорюють важливість бути гуманними до мирного населення та полоненого ворога. Військові не просто слухають, а включаються до дискусії. Хтось відповідає на запитання, хтось доповнює відповідь, інший робить нотатки в блокноті.

По черзі обговорюють інші риси, серед яких смиренність. Адже важливо іноді змиритися з ситуацією, якщо не можеш її змінити.

Доходять до хоробрості.

– Ну а що таке хоробрість, я у вас навіть не питатиму, – говорить викладач. – Якби ви не були хоробрими, не опинилися б в армії і не стали б нас захищати.

“Таке потрібно було впровадити ще у 2014-му”

Костянтин Шашков – лейтенант, командує батареєю. Він не має військової освіти, свого часу здобув фах психолога. Служив у прикордонних підрозділах. Загалом в армії сім років, два – у 28-й бригаді. Каже, такі освітні програми добре було б запроваджувати у війську ще до початку бойових дій на Сході. Це допомогло б командирам уникнути багатьох помилок.

– Ця програма корисна, особливо для командирів. Бо в кожного свій підхід до служби. Але тут нас вчать налагоджувати взаємодію з колективом. Взаємини між підлеглими та командиром переходять на більш довірливий рівень, а це важливо для служби.

Стара радянська система: “є наказ – треба виконати” – ламається. Коли ти більше розмовляєш із людьми, знаєш про їхні проблеми, віддача краща, ніж коли ти просто наказав, – констатує Костянтин.

Шашков визнає: коли хочеш, щоб підлеглий “увімкнув мозок”, сам проявив ініціативу – ефективніше йому не наказувати, а просити виконати завдання. Армієць може запропонувати ідеї, як зробити простіше чи краще.

– Командир має бути не просто людиною, яка віддає наказ, а й лідером, який зможе згуртувати колектив. Тренінги з лідерства проводять для бізнесу, а ми також дбаємо про підлеглих і їхній розвиток, хочемо, щоб вони покращили лідерські якості, усвідомили свою значимість перед особовим складом, за який вони несуть відповідальність, – говорить заступник комбрига 28 омбр Юрій Крупко.

Юрій Крупко, заступник комбрига 28 омбр ЗСУ

Слухачами програми обрали командирів рот і батарей, оскільки саме вони керують основними тактичними одиницями в ЗСУ і найчастіше дають завдання військовослужбовцям.

Програма схожа на тренінги для підприємців

Освітня програма, розроблена викладачами УКУ, триває три дні. Вона схожа на тренінги з лідерства для підприємців, але адаптована для армії. Лідерству вояків навчають Андрій Рождественський та Олександра Альхімович. Перший працював в ізраїльській службі безпеки, займався контртерористичною діяльністю, зокрема побудовою переговорів, потім очолював HR-напрямок в “Ощадбанку”. Заснував консалтингову компанію, нині – виконавчий директор Центру лідерства УКУ.

Олександра Альхімович також обіймала ключові посади в HR і менеджменті, була експерткою із залучення інвестицій при Кабміні, навчалася у Гарвардській бізнес-школі.

– Мова йде не просто про те, як використовувати владу командира, а й іншим чином впливати на людей, наприклад, через натхнення, через підтримку в складні моменти. Це створює певну атмосферу в колективі, підвищує бажання бійців залишатися в лавах Збройних сил, а не покидати їх після закінчення контракту, – пояснює Рождественський.

Вони з колегами три роки досліджували феномен військового лідерства в Україні та інших країнах, зокрема США.

– Ми даємо певні методики, адаптовані з бізнесу, методики управління організацією. Ну і зараз спостерігається

цікавий обмін досвідом, адже бізнес свого часу багато взяв з армії у плані лідерства,

– розповідає викладач.

лідерство - навчання 28 омбр лідерство - навчання 28 омбр _2
<
>

Заняття побудовані не в форматі лекцій, а у форматі аналізу прикладів, коли офіцери можуть отримати зворотній зв’язок щодо вирішення змодельованої викладачем ситуації.

– Ми вчимо не тільки компетенціям, а проробляємо певні риси характеру, такі як драйв, гуманність, зваженість. Ми працюємо комплексно. Адже дуже компетентні люди зі слабкими рисами характеру можуть часто приймати неправомірні рішення або ставати слабкими в ті моменти, коли вони мають бути сильними, – пояснює Рождественський.

Викладач свідчить: армійці спраглі до навчання, і ця програма мала б стати постійною для командирів у ЗСУ.

До кінця року навчать 120 офіцерів. МО і ГШ – “за”

Проект “Менеджмент та лідерство у військовому підрозділі” – перший такий в Україні. 28-ма бригада, яка взялася його обкатати, нещодавно вийшла з району проведення ООС. Зараз військові – у своєму ППД під Одесою, тож умови сприятливі для проведення навчання.

Керівник військового відділу фонду “Повернись живим” Наталя Калмикова розповідає: думали близько року, як найкраще розробити і втілити проект. Відтак знайшли партнерів в УКУ і нарешті почали навчати офіцерів.

– Ми намагалися втиснути в коротку програму прості, зрозумілі й дієві інструменти, які командири запам’ятають і зможуть застосувати у повсякденному житті. Для нас це дебют. Ми це бачимо як наш внесок у підвищення спроможності ЗСУ в цілому, – ділиться Наталія Калмикова.

Такі програми саме у форматі тренінгів для військовослужбовців в Україні ще не проводились, хоча у військових вишах є окремі елементи лідерства і менеджменту, зауважує представниця “ПЖ”.

За словами Наталі Калмикової, командири бригад насправді дуже відкриті до співпраці. Слухачі не просто включаються в дискусію під час тренінгу, а й дають оцінку програмі, висловлюють побажання, як її доповнити чи розширити.

Тож на основі цих відгуків програму планують доопрацювати і до кінця року навчити в шести бригадах 120 офіцерів. Надалі її запроваджуватимуть у військових вишах, адже Міноборони та Генштаб підтримали ініціативу фонду.

Читайте також:
Робота OPFOR – зображувати противника: особливий батальйон ЗСУ тренує бійців на Львівщині. ФОТО

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.