Рада ЄС знайшла спосіб виділити Україні €18 млрд всупереч вето Угорщини

Рада ЄС, попри вето Угорщини, досягла згоди щодо законодавчого пакету, який дозволить Євросоюзу надати Україні фінансову допомогу у розмірі 18 мільярдів євро протягом 2023 року.

Про це повідомила пресслужба Ради ЄС у суботу, 10 грудня, пише “Європейська правда“.

Пропозиція була ухвалена Радою 10 грудня за письмовою процедурою і буде передана до Європейського парламенту для можливого ухвалення наступного тижня.

Пакет передбачає структурне рішення щодо фінансової підтримки: сума, яка буде надана Україні у 2023 році, становитиме 18 мільярдів євро, а кредити матимуть 10-річний пільговий період.

Держави-члени ЄС покриють більшу частину відсоткових витрат за рахунок зовнішніх цільових надходжень. Гарантії за цими запозиченнями надаватимуться або з бюджету ЄС, або державами-членами, йдеться у повідомленні пресслужби.

Метою програми є:

  • надання короткострокової фінансової допомоги,
  • фінансування нагальних потреб України,
  • відновлення критично важливої інфраструктури,
  • початкова підтримка сталого післявоєнного відновлення з метою підтримки України на шляху до європейської інтеграції.

Згідно з початковою пропозицією Єврокомісії, для пакету допомоги було необхідне одностайне рішення 27 країн ЄС. Однак через угорське вето нинішнє головування Чехії в Раді ЄС шукало спосіб ухвалити рішення про допомогу без Угорщини.

Наразі рішення полягає в тому, що гарантії за кредитами – якщо Угорщина дотримуватиметься свого вето – не покриватимуться з бюджету ЄС, як планувалося спочатку, натомість їх візьмуть на себе окремі країни ЄС.

Це означає, що одностайне рішення всіх країн ЄС не було необхідним.

Втім, Угорщина ще має час, аби приєднатися до цього процесу. Якщо Будапешт змінить позицію, то гарантії зможуть покриватися з бюджету ЄС.

Раніше прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Будапешт, хоч і заблокував макрофінансову допомогу ЄС для України, насправді “не проти” фінансової підтримки для України, але в інший спосіб.

Читайте також:
Угорщина заблокувала виділення Україні €18 млрд від ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна