Як вибрати дешевший аналог потрібних ліків і не помилитися ℗

Лікарські засоби, як і всі інші товари та послуги, мають неприємну здатність дорожчати. Особливо якщо йдеться про іноземні препарати, ціна яких залежить як від логістики (яка зі зрозумілих причин нині ускладнена), так і від курсу валют. Тож нерідко трапляється, що призначений лікарем препарат виявляється для вас недоступним по ціні. Або й узагалі зникає з аптек через перереєстрацію абощо, а обійтися без нього складно…

Як у такому випадку підібрати дешевший або просто інший, але аналогічний за принципом дії й не менш ефективний препарат? Можна, звісно, порадитися з провізором в аптеці. Втім, процес підбору аналога й правильного дозування, швидше за все, займуть чимало часу, і незадоволена черга з наступних покупців вам не подякує. Тож є більш надійний, зручний і швидкий спосіб: Довідник еквівалентності лікарських засобів rx.ua, який значно спростить процес вибору.

До речі, це єдиний довідник в Україні, який містить інформацію про терапевтичну еквівалентність оригінальних та генеричних препаратів.

Ліки таблетки пігулки

Що таке генерики

Генеричний препарат, або генерик (також дженерик) – це копія оригінального препарату, зареєстрована після нього.

Втім, хоч це й копія, але від оригіналу генерик може відрізнятися – наприклад, за складом допоміжних (не основної діючої) речовин. Інколи ця різниця не має жодного суттєвого значення, але в інших випадка може бути дуже важливою для пацієнта. Скажімо, якщо йдеться про алергію на певну “несуттєву” речовину. Тож самостійно підбираючи аналог призначеному лікарем препарату серед генериків варто ретельно ознайомитися зі складом обох лікарських засобів.

Чому генерики дешевші за оригінальні ліки

Створення нового медичного препарату – це дуже тривалий, складний і відповідальний процес. Спершу науковці-фармакологи визначають необхідну формулу майбутніх ліків. Потім її синтезують. Далі – обов’язково перевіряють на дієвість, нетоксичність та можливі побічні ефекти. Спершу ця перевірка відбувається на тваринах, потім – на здорових людях-добровольцях. І лише на заключному етапі новий препарат випробовують на хворих, яким діагностували хворобу, проти якої ці ліки мають “працювати”.

У всі ці процеси компанія-виробник вкладає величезні кошти, які, зрозуміло, врешті впливають на ціну медикамента. Саме тому після того, як нові ліки пройшли всі випробування і компанія отримала патент на їх виробництво, впродовж певного часу (зазвичай це близько 10 років) для інших виробників діє заборона копіювати цей препарат. За цей період власник оригінального патенту “відбиває” вкладені у розробку кошти, адже абсолютних відповідників її винаходу на ринку немає.

Коли цей термін закінчується, за справу беруться фармацевтичні компанії, які займаються “копіюванням” вже відомих ліків. Вони створюють і виводять на ринок нібито той самий преперат, але під іншою назвою – генерик. Оскільки проводити повномасштабні клінічні дослідження немає потреби, адже хімічна формула генерика повністю відповідає оригіналу, такі препарати завжди дешевші за оригінальні ліки.

Чому генерик може бути менш дієвим за оригінал

Окрім досліджень, деякі виробники генеричних препаратів можуть заощаджувати на технології їх виробництва. Адже патент поширюється лише на молекулу діючої речовини. До прикладу: оригінальна таблетка може мати спеціальне напилення, завдяки якому діюча речовина вивільняється поступово і надходить у кров впродовж кількох годин. А дешевший генерик такої оболонки не має – це, наприклад, просто спресована таблетка. Тому максимальна концентрація речовини в крові досягається моментально, а потім так само різко спадає. У деяких випадках це не зовсім правильний або навіть неефективний підхід до лікування.

Для того, щоб контролювати ці процеси, Всесвітня організація охорони здоров’я вимагає від виробників генеричних препаратів підтвердити біологічну еквівалентність генерика, перш ніж запускати його у продаж – тобто вміст діючої речовини та її ефективність мають бути рівнозначними до оригіналу. В ідеальному варіанті виробник має підтвердити також терапевтичну та фармацевтичну еквівалентність, і кожне таке ліцензування збільшує вартість препарата. Також вартість генериків здорожчує необхідність рекламної розкрутки.

Тобто великі генеричні компанії, які цінують своє ім’я та репутацію, не економлять на виробництві, тенологічних процесах та якості сировини і ще й вкладають чималі коши в рекламу бренду. Тож купуючи генерики відомих брендів ви можете бути певні, що це якісні й перевірені ліки. Але в підсумку якісні генерики відомих брендів хоч і дешевші за оригінал, проте також можуть коштувати досить дорого.

Та вихід часто є і в цьому випадку.

Які ліки можуть бути дешевшими за брендовий генерик

Найдешевший аналог – це ліки, які взагалі не мають власного імені (бренду), а називаються за МНН: міжнародним непатентованим найменуванням діючої речовини.

Скажімо, в ліках під назвою Аспірин діюча речовина, або МНН – ацетилсаліцилова кислота. Ліки, в яких на упаковці вказана тільки МНН, мають значно меншу вартість, адже їх не доводиться навіть рекламувати. Такі препарати можуть стати справжнім порятунком для малозабезпечених людей, що не можуть дозволити собі навіть брендові генерики.

Проте майте на увазі, що низька ціна може в підсумку дорого обійтися. Адже оскільки препарат “безіменний”, його виробник може заощаджувати фактично на всьому. В тому числі й на дотриманні стандартів виробництва, і на якості сировини.

Висновки

Отже, підсумуємо плюси та мінуси генеричних препаратів.

Плюси:

  • генерик завжди дешевший за оригінальний препарат;
  • якісний генерик може фактично не відрізнятися за ефективністю;
  • розмаїття генеричних препаратів дозволяє за допомогою довідника еквівалентності лікарських засобів підібрати ліки фактично на будь-який гаманець.

Мінуси:

  • через спрощення технологічних процесів і використання дешевої сировини принцип дії генерика може відрізнятися від оригінального препарату в гірший бік;
  • інакші порівняно з оригіналом додаткові компоненти у складі можуть спричинити алергію чи побічні ефекти.

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна