Кримінальник часів Януковича Армен Горловський в ОРДЛО поставлений збирати нову ПВК на противагу Пригожину

Кримінальний авторитет Армен “Горловський” Саркісян із кола донецької мафії часів Януковича призначений новим “смотрящим” за в’язницями на тимчасово окупованих територіях України, щоб набрати особовий склад для ще однієї приватної військової кампанії на війну проти України. Це може означати спробу створити противагу фактичній монополії олігарха Євгена Пригожина у сфері ПВК в Росії.

Про це йдеться у зведенні ISW за підсумками 26 листопада.

За даними аналітиків американського Інституту вивчення війни, російські посадовці, можливо, намагаються врівноважити вплив фінансиста групи “Вагнера” Євгена Пригожина через просування інших паралельних військових структур.

Зокрема, російські чиновники призначили пов’язаного з Віктором Януковичем прокремлівського бізнесмена Армена Саркісяна новим “адміністратором в’язниць” на окупованих Росією територіях України, і Саркісян має намір використати цю роль для створення нової “приватної військової компанії”.

За даними ISW, російські офіційні особи можуть і надалі сприяти існуючим паралельним військовим структурам Кадирова та зусиллям Саркісяна зі створення приватної військової компанії для протидії зростаючому впливу Пригожина.

Раніше подійний висновок робило Головне управління розвідки МО України.

“Одним з головних напрямків його діяльності визначено створення нової „приватної військової компанії“. Передбачається, що протягом обмеженого часу нова структура завербує значну кількість „новобранців“. Зразком для проекту має стати сумнозвісна ПВК „Вагнер“. „Новобранців“ для ПВК набиратимуть в саме місцях позбавлення волі. „Проєкт“ має посилити окупаційний контингент та створити внутрішню конкуренцію серед російських ПВК. Спонсором нової ПВК виступає російсько-вірменський бізнесмен Самвел Карапетян”, – ішлося у повідомленні ГУР 26 листопада.

Армен Горлівський: довідка

Армен Саркісян (Армен Горловський) – кримінальний авторитет із Горлівки Донецької області. Близький до сім’ї президента-втікача Віктора Януковича та пов’язаний з іще одним кримінальником, колишнім нардепом Юрієм Іванющенком (Юра Єнакієвський). Очолював Донецьку обласну федерацію боксу.

Перебуває в українському розшуку як один з організаторів убивств на Майдані. Був оголошений у міжнародний розшук по лінії Інтерполу органами прокуратури ще на початку травня 2014 року.

Щодо Саркісяна тоді була порушена кримінальна справа, але він зміг утекти, ймовірно, через дії з ознаками корупції першого заступника генпрокурора.

У команді Горловського перебував Юрій Крисін, засуджений у справі про вбивство журналіста Веремія та інших майданівських справах.

Прізвище розшукуваного передавали як “Саргасян”.

У квітня 2018 року з’явилася інформація, що Саркісян був затриманий у Франції та перебував під екстрадиційним арештом. Генпрокуратура України висловлювала намір подати документи на його екстрадицію в найстисліші терміни, однак Армен знову уник покарання.

“Громадянина Саргасяна розшукують за підозрою у вчиненні замаху на умисне вбивство двох або більше осіб (ч. 15, п.1 ч.2 ст. 115 Кримінального кодексу України), з хуліганських мотивів (п.7 ч.2 ст. 115 КК), а також вчинене за попередньою змовою групою осіб (п.12 ч.2 ст. 115КК). Крім того, йдеться про вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу – умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом”, – нагадували тоді в Нацполіції України.

Після появи інформації про його нібито арешт Армен Саркісян заявив, що перебуває в Росії і не був затриманий у Франції.

Надалі він залишався тіньовим “наглядачем” бізнесу в окупованій Горлівці. Від 24 лютого займається мародерством та “віджимом” бізнесів на окупованих територіях України.

Самвел Карапетян – прокремлівський бізнесмен вірменського походження. Власник пов’язаної з “Газпромом” компанії “Ташир холдинг”, в яку також входить компанія “Електричні мережі Вірменії”. Один зі спонсорів російської агресії проти України.

Читайте також:
Особливості виборів у фронтовому Зайцевому: голоси з “ДНР”, Савченко і горлівські кримінальники

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна