Президентка Угорщини в Києві назвала “очевидною” відповідальність Путіна за війну в Україні й закликала до переговорів

Президентка Угорщини Каталін Новак під час візиту до Києва в суботу, 26 листопада, заявила, що відповідальність президента РФ Володимира Путіна за війну проти України очевидна.

Про це вона сказала на брифінгу у Києві після Міжнародного саміту продовольчої безпеки, повідомляє “Європейська правда“.

За словами Новак, Угорщина “має 150 тисяч причин зупинити цю війну і досягти миру“.

“150 тисяч причин – це 150 тисяч угорців, які мешкають на Закарпатті на території України.

Вже чимало етнічних угорців віддали своє життя за захист України. Відповідальність Володимира Путіна за цю війну очевидна й угорці завжди і у всьому виступали проти цього страждання і кровопролиття. Ми є сусідами з Україною і наші сусіди можуть покладатися на нашу допомогу. Сусіди завжди залишатимуться сусідами”, – запевнила Новак.

Президентка Угорщини засудила агресію РФ і звернула увагу на те, що “війна в Україні є найбільш актуальним і важливим викликом у нашому регіоні”.

Вона наголосила, що сторони мають повернутися за стіл переговорів, “мають бути відкриті дипломатичні канали, а кінцевою метою має бути досягнення справедливого миру”.

“2022 рік був роком війни. Давайте сподіватися, що 2023 рік стане роком відбудови та миру”, – додала Новак.

Вона також повідомила, що Угорщина профінансує транспортування 10 тисяч тонн зерна до Африки на суму 3,5 мільйона доларів у рамках ініціативи “Зерно з України”.

Окрім того, Новак прокоментувала нещодавню зустріч міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто з представниками Ірану.

“Ця зустріч мала на меті обговорення певного економічного співробітництва між урядами двох країн. Це просто продовження тих чи інших прагматичних відносин. Тут не було нічого нового, ніяких нових ініціатив щодо Ірану не було, принаймні з боку Угорщини”, – цитує президентку “Укрінформ“.

17 листопада глава МЗС Угорщини Петер Сіярто повідомив, що Будапешт планує “нормалізувати ситуацію” на Близькому Сході і планує економічне співробітництво з підсанкційним Іраном. Він також поінформував про візит міністра економіки Ірану в Будапешт для засідання спільного економічного комітету і заявив, що Іран потрібно “повернути у систему міжнародного співробітництва”.

Читайте також:
“Зерно з України” в День пам’яті жертв Голодомору: в Києві відбувся міжнародний саміт з продовольчої безпеки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна