Друге життя Лобановського, 6А: як врятували київський будинок, в який влучила ворожа ракета. ВІДЕО


автор: Марина Ткачук
відео: Марина Ткачук / “Новинарня
операторська робота та монтаж відео: Андрій Ігнатенко

27-поверховий хмарочос на проспекті Лобановського, 6А став відомим на весь світ. Він був одним із перших житлових будинків у Києві, в який влучила ракета та завдала великих руйнувань.

Однак виявилося, що навіть після такого глибокого ураження можна відновити і несучу конструкцію, і знищені квартири на середніх поверхах.

Відео:

“Приліт” російської крилатої ракети на Солом’янку стався 26 лютого, на третій день повномасштабного вторгнення Росії. Імовірно, відбувалася ворожа атака на аеропорт “Жуляни”, розташований неподалік, та її відбиття.

Внаслідок влучання в будинок на Лобановського було зруйновано п’ять квартир, а загалом пошкоджено 16 квартир на 17-21-му поверхах. На щастя, обійшлося без загиблих. Хоча двоє мешканців зазнали серйозних травм (переломи ніг та пошкодження хребта) і мусили довго лікуватися.

Будинок на Лобановського, 6-а після вибуху 26 лютого 2022

У хмарочосі були знищені вертикальні монолітні конструкції та перекриття між поверхами.

Перші місяці після “прильоту” мешканці, які залишалися жити в будинку, не мали ані світла, ані води, ані опалення. Більше того, вони були переконані, що муситимуть ремонтувати свій хмарочос самотужки.

Олена Чумакова, мешканка будинку та член ініціативної групи, розповідає “Новинарні“, що тоді жителі згуртувалися і почали міркувати, як спільно відновити їхнє житло. Почали із розбирання завалів та будівельного сміття. Допомагали постраждалим сусідам знайти вцілілі речі (а двір після вибуху був встелений одними лише фотографіями, що вилетіли з квартир!). Далі вирішили скинутися коштами на відбудову і так змогли накопичити близько мільйона гривень. Ще 700 тис. грн пожертв вони отримали завдяки благодійному фонду, який створили задля допомоги у відбудові.

“Коли дізналися, що реконструкцію та витрати на неї бере на себе місто, ми припинили збір коштів. Гроші, які лишаються на рахунках, прийняли рішення віддати людям із постраждалих квартир – вони втратили абсолютно все”, – каже Чумакова.

Фахівці після експертизи вирішили демонтувати поверхи, що нависали над зруйнованими квартирами, і зміцнити монолітний залізобетонний каркас будинку.

У процесі ремонту (фотогалерея):

будинок Лобановського 16-а - Київ (1) будинок Лобановського 16-а - Київ (3) будинок Лобановського 16-а - Київ (5) будинок Лобановського 16-а - Київ (2)
<
>

Будівельні роботи на Лобановського, 6А розпочалися наприкінці літа й досі тривають. Зараз у будинку вже є опалення,  до своїх помешкань повернулося близько половини жителів. Постраждалі квартири відбудовані, в них ведуться внутрішні ремонтні та оздоблювальні роботи.

Як запевнив мер Києва Віталій Кличко, повністю ремонт квартир у будинку на Лобановського буде завершений навесні 2023 року. Але мешканці й так раді: власним коштом відновити повністю зруйноване житло вони не змогли б. Реконструкція будинку на Лобановського обійшлася місту приблизно в 70 млн грн.

Загалом у столиці триває капітальне відновлення 11 житлових будинків, які зазнали найбільших руйнувань внаслідок обстрілів російськими варварами. На відновлювальні роботи столиця виділила з резервного фонду міського бюджету майже 600 мільйонів гривень. Іще 200 мільйонів надав уряд.

За даними пресслужби КМДА, станом на середину листопада в столиці російськими обстрілами пошкоджено понад 640 об’єктів та споруд. Зокрема постраждали 89 об’єктів ЖКГ, 53 заклади освіти, 15 об’єктів охорони здоров’я, 197 житлових будинків, 12 закладів культури, п’ять закладів соціального захисту.

Читайте також:
У Києві знесуть 10 пошкоджених від російських обстрілів будинків

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.