Що передбачає державний бюджет на 2023 рік для військових та ветеранів

Верховна Рада України ухвалила державний бюджет на 2023 рік.

Експерти ГО “Юридична сотня” проаналізували його та зробили виновки щодо змін, які стосуються фінансування ветеранської спільноти.

Бюджетні програми Міністерства ветеранів

Для ветеранської спільноти України пропонується спрямувати такі кошти:

  • 83 мільйонів гривень — на програму “Здійснення заходів з підтримки ветеранів, розвитку ветеранського руху, героїзації та вшанування пам’яті захисників України, взаємодія з громадськими об’єднаннями ветеранів, створення та утримання Національного військового меморіального кладовища”;
  • 540 мільйонів гривень, тобто вдвічі більше, ніж 2022 року, — на психологічну допомогу, соціальну, професійну адаптацію, санаторно-курортне лікування, розвиток спорту ветеранів та осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членів сімей таких осіб, постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей загиблих або померлих ветеранів війни;
  • 245 мільйонів — на функціонування Українського ветеранського фонду (майже на 150 мільйонів гривень більше ніж цьогоріч);
  • 325 мільйонів — на виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі, смерті або інвалідності відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Фінансування компенсацій за житло залишається на рівні 2022 року, а саме:

  • 1,734 мільярда гривень — на програми компенсації за житло громадянам з інвалідністю І–ІІ групи та сім’ям загиблих;
  • 3,265 мільярда — на програми компенсації за житло для захисників, які є особами з інвалідністю ІІІ групи або мають статус внутрішньо переміщених осіб;
  • 500 мільйонів на компенсацію за житло для учасників бойових дій на території інших держав.

Бюджетні програми Мінсоцполітики

Для Міністерства соціальної політики як головного розпорядника бюджетних коштів передбачено:

  • 1,1 мільярда гривень на виплати до 5 травня;
  • 67 мільйонів на виплату матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби (у цьому році на таку програму було закладено 82 мільйони).

Водночас до другого читання з проєкту виключили програму щодо виплати одноразової грошової допомоги для постраждалих учасників Революції Гідності та членів сімей осіб, смерть яких настала під час Революції Гідності. ГО “Юридична сотня” зазначає, що такий крок доцільний лише якщо допомога була виплачена всім, хто має на неї право.

Варто також зауважити, що на сайті Кабміну наразі оприлюднено для обговорення проєкт постанови, відповідно до якої обов’язки щодо виплати одноразової грошової допомоги волонтерам, визнаним особами з інвалідністю внаслідок війни, та членам сімей загиблих волонтерів, будуть передані від Мінветеранів до Мінсоцполітики (а саме Мінсоцполітики є розпорядником Реєстру волонтерів). Тож і кошти на це теж мають бути перерозподілені між відомствами.

Деталізувати цю інформацію наразі неможливо, оскільки паспорти бюджетних програм міністерств на 2023 рік ще не оприлюднені.

Крім цього, пунктом 3 Прикінцевих положень Закону України “Про Державний бюджет України на 2023 рік” передбачено зупинення пільги щодо безоплатного забезпечення санаторно-курортним лікуванням або компенсації його вартості. Проте санаторно-курортне лікування згадується в бюджетній програмі “Заходи із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації, забезпечення санаторно-курортним лікуванням”, видатки на яку збільшені вдвічі.

Звертаємо увагу, що зупинення пільги є порушенням частини 4 статті 153 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України”. Згідно з ним проєкт закону про Державний бюджет на наступний рік не може містити положень про зупинення дії чи внесення змін до законів. Більше того, зазначена норма суперечить статті 22 Конституції України, адже звужує обсяг існуючих прав.

Варто наголосити, що схожі випадки вже були. Саме на таких підставах положення Закону України “Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких  законодавчих  актів  України”, якими зупинялася дія інших норм законодавства, були визнані Конституційним Судом України неконституційними та втратили чинність із дня ухвалення такого рішення судом.

Через це  при відмові в санаторно-курортному лікуванні ветеранам варто звертатися до суду за захистом своїх прав. Аналогічний механізм дозволив захистити права військових та ветеранів у ситуації з розміром виплат до 5 травня.

Необхідно зазначити, що пунктом 3 Прикінцевих положень Закону України “Про Державний бюджет України на 2023 рік” зупиняється також дія Закону України “Про індексацію грошових доходів населення”, відповідно до якого індексації підлягають пенсії, стипендії, грошове забезпечення тощо. Оскаржити такі положення теж можливо буде лише в судовому порядку. Цей закон наразі передано на підпис президентові.

Читайте також:
Питання – відповідь: на які відпустки мають право військові ЗСУ під час воєнного стану?

Бюджетні програми Міністерства оборони

У межах коштів, виділених для Міністерства оборони України (858 мільярдів гривень), пропонується:

  • 494 мільярди гривень спрямувати на забезпечення діяльності ЗСУ, підготовку кадрів і військ, медичне забезпечення діючих військових і ветеранів військової служби та членів їхніх сімей, ветеранів війни;
  • 355 мільярдів передбачити на фінансування розвитку, закупівлі, модернізації і ремонту озброєння та військової техніки;
  • 136 мільйонів — на будівництво або придбання житла для військовослужбовців.

Варто зазначити, що цьогорічну бюджетну програму 1501030 “Фінансова підтримка ветеранських ГО…” на 2023 рік доповнено новими напрямами: здійснення заходів з підтримки ветеранів, розвитку ветеранського руху, героїзації та вшанування пам’яті захисників України, створення та утримання Національного військового меморіального кладовища. На оновлену програму закладено на 75 млн більше, ніж у 2022 році.

Читайте також:
Голова Ветеранського фонду Наталія Калмикова: На фронт повернулися майже 80% ветеранів з УБД


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.