Рада спростила реєстрацію волонтерів і розширила для них перелік податкових пільг

Верховна Рада на своєму засіданні в середу, 16 листопада, ухвалила два закони, що стосуються волонтерської діяльності: один із них передбачає розширення переліку податкових пільг для волонтерів, а другий – максимально спрощує реєстрацію в Реєстрі волонтерів.

Перший – законопроєкт №7492.

“Цей закон пропонує, що після включення особи до Реєстру волонтерів з урахуванням повномасштабної збройної агресії РФ звільнення від оподаткування (18% ПДФО і 1,5% військового збору) поширюється не лише на майбутні періоди та попередній звітний рік, а й на строк від початку поточного звітного року до моменту внесення особи до Реєстру волонтерів“, – прокоментував народний депутат від “Голосу” Ярослав Железняк.

Він наголосив, що норма працює до кінця 2022 року.

Тобто навіть якщо фізична особа зареєструвалася в Реєстрі волонтерів, скажімо, на початку грудня, від оподаткування звільняються зібрані кошти за весь 2022 рік, починаючи з 24 лютого, а не тільки та сума, яку буде зібрано вже після реєстрації. Тоді як раніше передбачалося, що пільга діятиме лише після внесення волонтера до реєстру.

Другий ухвалений 16 листопада в цілому законопроєкт, №8076, спрощує саму процедуру потрапляння в Реєстр волонтерів: тепер зареєструватися в ньому можна через систему “Дія”.

“З початком повномасштабної російської агресії велика кількість українців стали волонтерами. Вони долучилися до допомоги Збройним силам України: збирали кошти на закупівлю касок, бронежилетів, автомобілів тощо. Усі збори здійснювалися на особисті картки. Для того, щоб ці гроші не оподатковувалися, необхідно було зареєструватися в Реєстрі волонтерів, який діє з 2015 року. Однак для реєстрації необхідно було взяти довідку з банку, занести її в податкову, написати заяву й надати копії документів. Це забирає якийсь час, а він у волонтерів дуже цінний”, – зазначив один з ініціаторів законопроєкту, народний депутат від “Слуги народу” Роман Грищук.

За його словами, ухвалений закон максимально спрощує всі процедури реєстрації волонтерів і диджиталізує процедуру.

Чинна наразі процедура передбачала, що для реєстрації в реєстрі потрібно надати довідку з банку про номер рахунку, на який волонтер збирав кошти, заяву, копія паспорта та ідентифікаційного коду.

“Ми на законодавчому рівні прибрали довідку з банку, через яку унеможливлювалось подання онлайн, і необхідність копії ідентифікаційного, який і так є в податкової”, – пояснив нардеп.

Контекст

Реєстр волонтерів діє в Україні з 2014 року. Згідно з Податковим кодексом, суми коштів, які збирає зареєстрований волонтер, не будуть включатися до його щорічного оподаткованого доходу.

Водночас кошти на волонтерську діяльність варто збирати на окремий рахунок або карту, а витрати з волонтерського рахунку мають бути документально підтверджені: чеками, накладними, актами прийому-передачі тощо.

Цей момент стримує багатьох не причетних до великих фондів волонтерів від офіційної реєстрації. Адже в умовах активних бойових дій і необхідності якомога швидше надавати необхідну допомогу військовим рідко вдається придбати потрібний товар з усіма відповідними документами. А про те, щоб вимагати від воюючого підрозділу акти прийому-передачі на передані аптечки, бронежилети чи навіть автомобілі або БПЛА – годі й казати.

Читайте також:
Пороми, поліцейські пастки і бюрократія:
що долають волонтерські авто на шляху з Європи до фронту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна