На Київщині поліція затримала скандальну суддю-втікачку

Поліція Київщини затримала відому суддю Броварського суду Ганну Білик, яка майже рік перебувала у розшуку.

Про це повідомив начальник Нацполіції у Київській області Андрій Нєбитов.

“Свого часу необґрунтованість вироків Ганни Білик відверто дивували суспільство і навіть її колег суддів. Перебуваючи під слідством за хабарництво з 2017 року, суддя встигла ухвалити велику кількість рішень іменем України. Один  із найбільш гучних епізодів – про зґвалтування 16-річної дівчини-сироти”, – зазначив Нєбитов.

За його словами, тоді поліція затримала двох підозрюваних, проте колишня служителька Феміди призначила їм запобіжний захід у вигляді незначної застави, через що кривдники вийшли на волю.

У червні 2021 року Вищий антикорупційний суд призначив Білик покарання у вигляді 6 років позбавлення волі з конфіскацією автомобіля, земельної ділянки в Броварах та позбавлення права обіймати посади, пов’язані зі здійсненням правосуддя, строком на 3 роки.

У січні вже 2022 року винесла  відповідну ухвалу і  Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Суддя Ганна Білик до звільнення з посади

За версією слідства, у червні 2017 року суддя Ганна Білик розглядала справу, у рамках якої органи Державної фіскальної служби вилучили в приватного підприємства 13,5 тонн дизельного палива, оскільки здійснювалася господарська діяльність без дозвільних документів. Однак, приймаючи рішення по справі, суддя не вирішила питання щодо конфіскованої продукції.

Як стверджували правоохоронці, суддя Білик нібито запропонувала представнику сплатити їй 1000 євро за ухвалення судового рішення про “роз’яснення” з приписом щодо повернення конфіскованої продукції підприємству. Однак зазначені кошти вилучили під час обшуку в кабінеті судді, а її тоді затримали. Але потім, вочевидь, відпустили. Адже, як зазначив Андрій Нєбитов, “війна дала змогу екссудді переховуватись і ухилятись від виконання покарання“.

7 вересня 2022 року Вища рада правосуддя на своєму засіданні звільнила з посади суддю Броварського міськрайонного суду Київської області Ганну Білик у зв’язку з досягненням нею 65-річного віку, поданням заяви про відставку та наявністю стажу роботи на посаді судді понад 20 років.

Поліція Київщини оголосила втікачку в розшук,  і, провівши низку оперативних заходів, встановила місцеперебування засудженої.

Нині екссуддя перебуває в СІЗО.

Читайте також:
Новопризначена суддя КС Ольга Совгиря сприяла продовженню базування ЧФ РФ в Криму, – фундація DEJURE

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна