Генерал Міллі: Росія зазнала поразки в кожній своїй цілі. Однак імовірність повної військової перемоги України зараз невисока

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі вважає, що Росія зазнала поразки у кожній своїй меті, які вона ставила у повномасштабній війні проти України. Але ймовірність повної військової перемоги України ближчим часом не є високою.

Як передає CNN, про це Міллі заявив за підсумками сьомого засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн” у середу, 16 листопада.

“Щоразу росіяни зазнавали поразки. Вони програли у стратегічному плані, вони програли в оперативному плані й, повторюю, вони програли в тактичному плані. Те, що вони намагалися зробити, їм не вдалося”, – сказав голова Об’єднаного комітету начальників штабів.

“Стратегічне переосмислення їхніх цілей, їхнього незаконного вторгнення зазнало невдачі”, – зазначив Міллі. Він навів як приклад неспроможність Росії “захопити всю Україну” на початку війни, а також зосередження на захопленні Донбасу та Запорізької й Херсонської областей.

“По всій лінії фронту протяжністю близько 900 кілометрів українці досягали успіху за успіхом, а росіяни щоразу зазнавали поразки”, – підсумував американський генерал.

Міллі водночас оцінив як “невисоку” ймовірність військової перемоги України.

“Ймовірність військової перемоги України – вигнання росіян з усієї України, включно з Кримом, імовірність того, що це станеться найближчим часом, – не є високою з військової точки зору”, – цитує Міллі AFP.

“Українці не просять нікого воювати за них, вони не прагнуть того, щоб американські, британські, німецькі чи французькі солдати воювали за їхню країну”, – наголосив головнокомандувач американських ЗС, якого цитує “Укрінформ“.

Марк Міллі підкреслив, що ЗСУ готові продовжувати вести успішні бойові дії й самі. “Все, чого просять українці, це засоби для ведення бою. І ми сповнені рішучості надати їм ці засоби”, – зауважив генерал.

За його словами, Україна сама вирішуватиме, за яких умов і коли вона буде готова піти на переговори з росіянами. Сполучені Штати, зі свого боку, продовжать підтримувати ЗСУ оборонними можливостями, щоб українці мали найкращі позиції як на полі бою, так і за столом переговорів, коли для цього прийде час.

Міллі констатував, що російські сили, тим часом, продовжують бити по українській цивільній інфраструктурі, яка або мінімально або взагалі не використовується у військових цілях.

“Навмисні удари по цивільній енергомережі, які спричиняють надмірні супутні збитки та непотрібні страждання цивільного населення, є воєнним злочином”, – нагадав американський генерал.

Це, за його словами, особливо цинічно в період холодної пори року.

Тижнем раніше на заході Економічного клубу Нью-Йорка генерал Міллі сказав, що війна перетворила від 15 до 30 мільйонів українців на біженців, а в результаті бойових дій, імовірно, загинули 40 тисяч українських мирних жителів.
“Ви бачите понад 100 тисяч російських солдатів убитими та пораненими. Те саме, мабуть, і з українського боку. Багато людських страждань”, – сказав Міллі, якого цитувало інформагентство Reuters.

Як відомо, 16 листопада відбулося сьоме засідання Контактної групи з питань оборони України під головуванням США.
Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що пріоритетом для нашої країни на засіданні залишається захист українського неба.

Читайте також:
Сьомий “Рамштайн”: про нову військову допомогу Україні оголосили шість країн

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна