Релокація бізнесу: як створити сприятливі умови для роботи підприємства в новій громаді

Підприємства із загрожених областей продовжують релокуватися до західних регіонів України. За статистикою, найбільша кількість підприємств переїхали до Львівської області – 29%, до Закарпатської – 18% та до Чернівецької – 13%.

Основними проблемами під час релокації залишається розселення працівників та пошук нових співробітників, а також відновлення логістики, закупівля сировини і пошук ринків збуту.

Про це за результатами опитування повідомляє Мережа правового розвитку (МПР), що консультативно підтримує  представників малого та середнього бізнесу та переймається проблемними питаннями, з якими стикається бізнес в умовах воєнного стану.

Консультантка з питань фінансів і оподаткування Анна Карпенко підсумувала успішні практики підтримки релокованого бізнесу та сформувала рекомендації створення сприятливих умов ведення бізнесу релокованих підприємств для органів місцевого самоврядування.

Налагодження комунікації

Передусім бізнес потребує зрозумілого для нього способу комунікації з місцевою владою. Для цього варто визначити у громаді особу, відповідальну за спілкування, координацію та інтеграцію з представниками релокованого бізнесу. Бажано, щоб ця особа була в штаті органу місцевого самоврядування та мала можливість приділяти цим питанням більшість робочого часу.

Залучення ЦНАПів

На підсилення інтеграційних спроможностей громади також варто розширити повноваження ЦНАПів  наступними функціями:

  • Організація процесу поселення працівників релокованих підприємств на короткостроковий та середньостроковий період. Для цього пропонується актуалізувати та підтримувати актуальним перелік об’єктів комунальної власності, в яких є можливість розміщувати внутрішньо переміщених осіб з числа працівників релокованих бізнесів, налагодити співпрацю з місцевими ріелторами та сформувати переліки власників приватного житла, які готові надавати його для проживання вимушених переселенців.
  • Підтримка процесів комунікації та координації між представниками органів місцевого самоврядування, місцевого та релокованого бізнесу. Пропонуємо на базі  ЦНАПів організувати гарячу лінію консультування для представників бізнесу, а також проводити періодичні зустрічі між представники ОМС та бізнесу.
  • Надання консультацій щодо реєстрації за новим місцезнаходженням та сплати місцевих податків.
  • Просвітницька та консультативна діяльність щодо актуальних для представників бізнесу змін у законодавстві.
  • Поширення інформації та консультування щодо актуальних програм підтримки малого та середнього бізнесу від держави.

Підсвітити” переваги громади

Важливим аспектом для підтримки релокованого бізнесу є розуміння перспективи роботи в конкретній громаді. Для цього доцільно актуалізувати стратегії розвитку громад та внести відповідні зміни, пов’язані з релокацією бізнесу та персоналу, максимально залучивши до цього процесу представників місцевого та релокованого бізнесу.

Забезпечити додаткові можливості для бізнесу

Для стимулювання та підтримки місцевого та релокованого бізнесу органи місцевого самоврядування можуть розглянути можливість створення технологічних або індустріальних парків. Це не лише об’єднання наукової та підприємницької діяльності, а й створення особливих економічних, юридичних і податкових умов.

Так, в умовах воєнного стану на Закарпатті був зареєстрований перший індустріальний парк “Марамуреш”, який спеціалізується на меблевому виробництві й передбачає створення нових робочих місць у регіоні.

Співпрацювати з громадськими організаціями

Для реалізації зазначених пропозицій органам місцевого самоврядування доречно  залучати активні місцеві організації громадянського суспільства, які мають напрацювання чи досвід роботи із релокацією та бізнесом. Такі ОГС можуть посилити місцеве самоврядування у частині реалізації заходів з підтримки місцевого та релокованого бізнесу, а також допоможуть залучати ширше коло осіб до процесу бізнес-інтеграції у громаді.

Отримати консультації для малого і середнього бізнесу з юридичних питань та питань оподаткування можна:

  • телефоном 096-032-35-38,

Читайте також:
З регіонів активних бойових дій релокувалися понад 760 підприємств, більшість уже працює на новому місці

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна