Ув’язнений в РФ студент із Замбії був завербований на війну проти України. І вбитий

Міністерство закордонних справ Замбії, країни в Південній Африці, попросило російську владу пояснити, яким чином засуджений у Росії громадянин Замбії опинився на війні в Україні, де й загинув.

За цими даними, загиблий найманець – 23-річний студент Лемехані Натан Ньіренда (Lemekhani Nathan Nyirenda) – вивчав проєктування ядерних установок у Московському інженерно-фізичному інституті. У квітні 2020 року його засудили до дев’яти з половиною років позбавлення волі.

“У зв’язку з цим вкрай сумним розвитком подій уряд Замбії вимагає від російської влади терміново надати інформацію про обставини, за яких замбійський громадянин, який відбував тюремний термін у Москві, міг бути завербований на війну в Україні і після цього загинув”, – йдеться в заяві очільника МЗС Замбії Стенлі Какубо.

Тіло громадянина Замбії перебуває в Ростові-на-Дону і незабаром буде відправлене на батьківщину.

Вербуванням в’язнів у Росії з літа займається ПВК “Вагнер” та особисто її куратор Євген Пригожин, а з вересня – також і міністерство оборони Росії. Засудженим обіцяють помилування та грошові виплати за участь у війні проти України.
На початку листопада президент РФ Володимир Путін підписав закон, що дозволяє мобілізувати на війну проти України осіб із незнятою або непогашеною судимістю за тяжкі злочини.

Читайте також:
Позасудова страта “вагнерівця”: як російська пропаганда переконує, що “полон гірше смерті”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна