Спільне засідання з урядом Чехії в Києві: декларація щодо євроатлантичної перспективи України і нова допомога від Праги

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала під час зустрічі в Києві підписали спільну декларацію щодо євроатлантичної перспективи України.

Про це в понеділок, 31 жовтня, повідомила пресслужба президента.

У декларації визначені “пріоритетні напрями співпраці між Україною та Чехією” в межах курсу на набуття Києвом повноправного членства в Північноатлантичному Альянсі.

“З підписанням документа на рівні президента України та прем’єр-міністра Чехії зафіксовано підтримку чеською стороною перспективи набуття Українською державою членства в НАТО, щойно дозволять умови”, – зазначили на Банковій.

Крім того, Чехія в декларації закріплює намір продовжити надання потужної військової, технічної, оборонної та гуманітарної підтримки Україні.

Як наголосив Зеленський, це перший документ, який підписує Україна з метою прискорення євроатлантичної інтеграції.

“Будемо працювати, щоб такі спільні декларації були підписані й з іншими державами-членами НАТО”, – додав він.

Крім того, представники урядів України та Чеської Республіки підписали цього дня три документи про співробітництво, повідомив прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль під час спільного брифінгу з Петром Фіалою.

Очільник українського уряду наголосив, що візит чеської делегації до України в один із найскладніших періодів сучасної історії держави – це прояв солідарності та великої підтримки українців. При цьому Шмигаль зазначив, що навіть під час перебування делегації Чехії, яка нині головує в Європейському Союзу, Російська Федерація продовжила атаки на критичну інфраструктуру України, демонструючи абсолютну зневагу.

“Однак попри це ми сьогодні (31 жовтня) провели насправді історичну зустріч між двома урядами. Уперше в історії нашої держави відбулося таке символічне проведення засідання уряду України [за участі чеських урядовців], а також відбулися надзвичайно ефективні та плідні урядові консультації”, – додав Шмигаль.

За його словами, урядовці підписали

  • меморандум про співробітництво у сфері стандартизації, метрології та оцінки відповідності,
  • меморандум про взаєморозуміння між міністерствами закордонних справ України та Чехії,
  • спільну заяву, в якій затверджено рішучість відновити територіальну цілісність і суверенітет України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Після спільного засідання урядів стало відомо, що уряд Чехії надаватиме Україні $20 млн щорічно для допомоги у відновленні, на додаток до термінових програм та допомоги в рамках фондів ЄС. Також Чехія має намір продовжити постачання в Україну зброї для опору російській агресії.

“Але Україні потрібно набагато більше, і всього. Це особливо видно зараз, коли Росія намагається знищити енергетичну інфраструктуру України. Тому ми швидко відреагували на нагальні потреби України, і пропонуємо Україні 20 млн крон (близько 30 млн грн ) на закупівлю дизельних електрогенераторів”, – повідомив Петр Фіала.

Денис Шмигаль і Петр Фіала. Фото: пресслужба Кабміну

На пресконференції з Фіалою Денис Шмигаль висловив упевненість, що Україна виконає сім вимог Єврокомісії, отриманих зі статусом кандидата, до кінця року, і чекає від Чехії підтримки для початку формальних переговорів про членство в ЄС.

“Україна брала на себе зобов’язання виконати ці сім умов до кінця року. По деяких із них прогрес вже суттєвий, по деяких ми очікуємо на рекомендації Венеційської комісії або Єврокомісії, але я впевнений, що до кінця року ми їх виконаємо“, – наголосив прем’єр.

Денис Шмигаль визнав, що виконання цих пунктів не означає автоматичний перехід на наступний рівень на шляху України до вступу в ЄС, але дає таку можливість.

Чеський прем’єр-міністр Петр Фіала погодився з оцінкою українського колеги про “швидкий прогрес” України, а також погодився підтримати Україну у тому, щоб ці “сім кроків” без затримки отримали оцінку з боку Єврокомісії

“Я був приємно здивований тим, як українські друзі працюють над виконанням вимог ЄС. Виконати їх непросто, це довгий і важкий процес, але Україна робить успішні кроки. Тому ми вважаємо, що це мають оцінити європейські органи і це має найближчим часом відобразитися у висновках і оцінках Європейської комісії”, – заявив глава чеського уряду.

Нагадаємо, 31 жовтня глава уряду Чехії перебуває із візитом в Україні. Він зазначив, що Чехія зацікавлена допомогти у повоєнному відновленні Дніпропетровщини.

Читайте також:
У Празі відбувся великий мітинг на підтримку України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна