У Празі відбувся великий мітинг на підтримку України

Десятки тисяч чехів у неділю вийшли на мітинг на головній площі Праги, виступивши проти зростання популізму та екстремізму, на підтримку України. Ця акція пройшла через два дні після того, як там само коаліція ультраправих, маргінальних груп і Комуністичної партії провела акцію в інтересах Росії.

“Розмахуючи прапорами Чехії, США, НАТО та України, багато хто з натовпу висловив підтримку Україні у війні проти Росії, на відміну від протесту в п’ятницю, коли організатори, які виступають проти Європейського Союзу та НАТО, закликали до прямих переговорів із Москвою щодо поставок газу”, – передає Reuters.

Організатором маніфестації 30 жовтня стала група “Мільйони моментів за демократію”. На сцені, оточеній десятками тисяч людей, вивісили плакати з написами “Чехія проти страху” і “Ми можемо дати цьому раду”.

Мітингувальникам показали відеозвернення дружини президента України Олени Зеленської, яка закликала їх не забувати про те, що відбувається в Україні.

“Ми не дозволимо Росії затягнути нас чи увесь світ у темряву. Темрява ніколи не переможе. Якщо люди не заплющуватимуть очі на війну, наше світло ніколи не згасне”, – сказала вона, нагадавши, як українці переживають відімкнення електроенергії.

За словами самовидців, акція 30 жовтня була масовішою за п’ятничну.

Демонстранти беруть участь у проурядовому мітингу в Празі 30 жовтня 2022 р. Фото: REUTERS/David W Cerny

У Чехії уряд Петра Фіали підтримав санкції ЄС проти Росії та зайняв жорстку позицію щодо вторгнення Москви в Україну. Він також вжив низку заходів, включаючи фінансову допомогу для компаній і обмеження цін на електроенергію для домогосподарств. При цьому проросійські сили влаштовують виступи проти такої політики уряду.

Читайте також:
Заморожені в ЄС кошти росіян можна пустити на відбудову України, – єврокомісар

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна