“Зернова угода”: президент Гвінеї-Бісау після Росії приїхав в Україну і висловив сподівання на діалог між “братніми народами”

Президент Республіки Гвінея-Бісау Умару Сісоку Ембало, який напередодні зустрічався в Москві з президентом РФ Володимиром Путіним, 26 жовтня приїхав в Україну і на спільному брифінгу з Володимиром Зеленським назвав наші держави стратегічними партнерами, водночас визнавши, що і Росія для нього – теж стратегічний партнер.

Ембало розповів, що просив російського президента розблокувати заблоковані у Босфорі судна, які залучені до роботи “зернового коридору” – оскільки їх затримка “може мати серйозні наслідки”.

“Я доніс у своєму діалозі з Путіним, що ті 190 суден, які зараз перебувають в морі, практично заблоковані, і щоб він усе ж таки вжив заходів для їх розблокування, розуміючи, які наслідки може мати ця затримка”, – зазначив президент Гвінеї-Бісау.

Водночас він, що просив Путіна допомоги з постачанням військової техніки – “як брат і як друг”.

Також він висловив надію, що вдасться знайти діалог між “двома братніми народами”, маючи на увазі Україну і Росію.

“Україна –  теж наш партнер стратегічний, те ж саме я сказав і вчора [під час зустрічі із Путіним]. І я не приховую, що Росія завжди була нашим стратегічним партнером. І навіть на тлі війни стратегічне партнерство лишається… В принципі, я не був налаштований обговорювати, хто був більшим партнером, а хто меншим”, – зауважив президент африканської держави, коментуючи свої тези про стратегічне партнерство “в обидва боки”..

“Я такий за своєю натурою, що… якщо я когось визначаю своїм другом, то це назавжди”, – зазначив Ембало, який також у цей день відвідав постраждалий від жорстокості російських військ Ірпінь.

Він наголосив, що його країна продемонструвала свою позицію під час Генеральної Асамблеї ООН, коли засудила незаконні “референдуми”, які Росія влаштувала на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

І зазначив, що занотував озвучену президентом України пропозицію щодо можливого створення зернового хабу в країнах ECOWAS (Економічне співтовариство країн Західної Африки).

“У грудні ми матимемо саміт ECOWAS, я передам усім своїм колегам з країн-членів ECOWAS ваші сигнали, а також президенту Сенегалу Макі Саллу, який є главою Африканського союзу”, – запевнив Ембало.

Президент Володимир Зеленський, своєю чергою, наголосив на необхідності продовження дії “зернової ініціативи” у листопаді.

Раніше Міністерство інфраструктури України заявило, що Росія штучно затримує інспекцію залучених до роботи “зернового коридору” суден у Босфорі, й це призвело до черги більш ніж у 170 суден. Через це українські порти знов змушені працювати лише на 25–30% власних потужностей.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у відеозверненні 26 жовтня заявив, що Україна не висуває жодних додаткових умов задля продовження Чорноморської зернової ініціативи і прагне її розширення, штучні затримки з інспекцією суден відбуваються виключно через дії росії.

Читайте також:
Зерновий коридор: 165 суден застрягли в черзі біля Босфору через російське гальмування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.