Затримання Богуслаєва – це не тільки про Богуслаєва, або Скільки ще зрадників між Героїв України

Сергій Борщевський
письменник, дипломат, експерт Центру дослідження Росії

СБУ затримала за підозрою в колаборації та пособництві країні-агресору почесного президента підприємства “Мотор Січ” Богуслаєва. Ні, не так. Героя України Богуслаєва.

Звання 19 січня 2000 року присвоїв Леонід Кучма. Та й як було не присвоїти? Адже у 1999 на президентських виборах Богуслаєв був довіреною особою Леоніда Даниловича. Це вже потім, у 2004-2005-му, він став довіреною особою майбутнього державного зрадника Януковича.

Влада щедро нагороджувала депутата Верховної Ради чотирьох скликань Богуслаєва – три ордени Ярослава Мудрого, не рахуючи інших відзнак і премій. Добре було б узяти коментар у експрезидента Кучми, як йому затримання його протеже. Може, СБУ такий коментар візьме?

Втім, нагороджували Богуслаєва не лише в Україні. Подяка (3 квітня 2002) та орден Дружби (7 квітня 2004) від президента РФ Путіна теж чогось варті. Як і нагорода “Соотєчєствєннік года” (2004) від міжнародної ради російських соотєчєствєнніков та уряду Москви.

А ще в інтернеті можна знайти фото, на яких Богуслаєву на піджак якусь цяцьку Гундяєв вішає. Може, то відзнака міжнародної премії “Віра та вірність”, яку має Богуслаєв і якою симпатиків Москви нагороджує російський фонд Андрія Первозваного? Президентом фонду є підсанкційний колишній президент ВАТ “Російські залізниці”, а ще розвідник (які колишніми не бувають), випускник Інституту КГБ СССР, багаторічний співробітник першого головного управління КГБ СССР  Владімір Якунін.

Але не Богуслаєвим єдиним. Серед Героїв України за версією Кучми є й інша довірена особа Леоніда Даниловича, а згодом (2004-2005) Януковича, тричі народний депутат Георгій Скудар (звання Героя України з 1999 року), який, за даними “Інформаційного спротиву”, заохочував робітників очолюваного ним ЗАТ “Новокраматорський механічний завод” до участі в організованому окупантами “референдумі” 2014 року. На цьому ж заводі до звільнення міста ремонтувалася бронетехніка рашистів.

“Рекорд” Скударя побив Герой України з 2004 року Февзі Якубов, який був довіреною особою не тільки Кучми та Януковича, а ще й 2018 року на президентських виборах в РФ Путіна! Фігурант сайту “Миротворець” як державний зрадник з позначкою “ліквідований” (помер у 2019-му).

Того ж 2004 року Героєм України став “регіонал”, президент ПАТ “Шахтоуправління “Покровське” Леонід Байсаров, який згодом голосував на “референдумі” за терористичну організацію “ДНР” і схиляв до цього робітників підпорядкованого йому підприємства.

Героями України вже за версією Януковича є з 2011 року улюблений поет-графоман президента-втікача Борис Білаш (агов, НСПУ, ви ще тримаєте його в лавах Національної спілки письменників?), з 2012 року – депутат Верховної Ради Криму Олександр Баталін, який після окупації півострова вступив до “Єдиної Росії”, з 2013 року – ексголова Верховної Ради Криму, тричі депутат Верховної Ради України від Партії регіонів Борис Дейч, також позначений на сайті “Миротворець” як ліквідований зрадник (помер у 2022 році від “ковіду” в московській лікарні).

Заради справедливості слід назвати і Героїв України за версією Віктора Ющенка: це з 2007 року колишній екс-кандидат у члени політбюро ЦК КПУ і член ЦК КПСС, ексдепутат Верховної Ради України Микола Багров, який вітав російську окупацію півострова. І з 2008 року – донецький науковець, ректор Донецького медичного університету Валерій Казаков, який під кінець життя зробився колаборантом, ставши головою вищої атестаційної комісії “міністерства освіти і науки “ДНР”.

Звичайно, цей список може виявитися неповним. Гадаю, повний мали б укласти відповідні підрозділи офісу президента й СБУ. І розчистити ці авгієві стайні. Бо прикро бачити імена запроданців в одному списку з десятками імен достойних людей, а надто справжніх Героїв України – живих і мертвих, які заслужили це звання у війні проти окупантів.

Читайте також:
Командири, снайпери, льотчики: на Покрову нагородили нових Героїв України


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна