Командири, снайпери, льотчики: на Покрову нагородили нових Героїв України

З нагоди Дня захисників і захисниць України, 14 жовтня, відбулася урочиста біля Маріїнського палацу в Києві. Велика група військовослужбовців Збройних сил та інших структур Сил оборони отримали високі державні нагороди.

Про це повідомляє пресслужба президента України.

Указами президента від 14 жовтня звання Героїв України отримали:

  • ГВОЗДЄВ Іван Олексійович — майор Національного антикорупційного бюро України (посмертно)
  • ГОНЧАРУК Олег Миколайович — полковник, донедавна командир 128 огшбр
  • ЗАВАДСЬКИЙ Дмитро Вадимович — підполковник, комбат
  • КОЗІЙ Ростислав Володимирович — підполковник, із 79-ї окремої десантно-штурмової бригади
  • КУРАШ Євгеній Юрійович — полковник, командир 25-ї окремої повітрянодесантної бригади
  • ОЛЕЩУК Микола Миколайович — генерал-лейтенант, командувач Повітряних сил
  • ПАДИТЕЛЬ Валерій Борисович — полковник, командир Донецького прикордонного загону Державної прикордонної служби України із Маріуполя
  • ПОБЕРЕЖЕЦЬ Сергій Петрович — підполковник, командир зенітного ракетного дивізіону
  • СКИБЮК Ігор Анатолійович — полковник, командир 80-ї окремої десантно-штурмової бригади
  • СОЛОВЙОВ Євген Сергійович — майор, військовий льотчик 1-го класу, командир авіаційної ескадрильї
  • ХАРЧУК Борис Миколайович — майстер-сержант

На площі біля Маріїнського палацу президент Володимир Зеленський вручив ордени “Золота Зірка” військовослужбовцям, яким присвоєно звання Героя України.

Так, пише сайт президента, найвищу державну нагороду отримав командувач Повітряних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук, який організував ефективну протиповітряну оборону Києва, Одеси, Львова, Дніпра тощо. Завдяки рішенням генерал-лейтенанта вдалося вивести з-під удару літаки бригад тактичної та транспортної авіації, провести успішне застосування авіації, зенітних ракетних військ та не допущено панування ворожих літаків у повітрі.
10 жовтня 2022 року, під час масованого ракетного удару з боку Росії, його підрозділи у взаємодії з підрозділами ППО Сухопутних військ знищили літак Су-25, 45 ракет різного типу, 22 дрони-камікадзе типу Shahed-136. 11 жовтня було знищено вісім таких дронів-камікадзе, 20 крилатих ракет і три БПЛА.

Нагороджений також полковник Олег Гончарук, під керівництвом якого підрозділи та військові формування на Запорізькому напрямку вели запеклі бої із силами противника, що переважали в кілька разів. Застосовуючи маневрену оборону, на кожному рубежі ворогу завдавали максимальних втрат у техніці та живій силі. Підрозділам під командуванням Гончарука вдалося звільнити низку населених пунктів у Запорізькій області.

Орден “Золота Зірка” вручено й полковнику Дмитру Завадському, батальйон якого в березні та квітні давав гідну відсіч ворогу на Луганщині поблизу населеного пункту Новотошківське, а згодом здійснив укріплення позицій у цьому районі. Ворог зазнав значних людських та матеріально-технічних втрат.

Також відзначено полковника Євгенія Кураша, який захищає Україну з 2014 року. З 5-го до 11 вересня поточного року під час ведення наступальних дій на Ізюмському напрямку рішуче та вміло керував діями підрозділів бригади та резерву. Підрозділи бригади Кураша звільнили низку населених пунктів, зокрема й місто Ізюм.

“Золоту Зірку” також отримав підполковник Ростислав Козій, який із початку повномасштабного вторгнення Росії командував підрозділами батальйону на передових позиціях у Луганській області. Зокрема, він керував оборонними та наступальними діями поблизу населених пунктів Лопаскине, Зарічне, Лиман, Богородичне, виконуючи поставлені завдання та знищуючи противника.

Найвищу державну нагороду Президент також вручив підполковнику Сергію Побережцю. Він керує роботою зенітного ракетного дивізіону ЗСУ, який забезпечує прикриття важливих військових та інфраструктурних об’єктів держави. Під його командуванням у квітні було відновлено ракетну техніку зенітного ракетного дивізіону, який знищує ворожі повітряні цілі. 10 жовтня 2022 року, під час масованого ракетного удару по території України, підрозділ знищив чотири крилаті ракети та шість БПЛА типу Shahed-136, при цьому жодна повітряна ціль не пройшла через зону ураження дивізіону в напрямку міста Києва та об’єктів, що прикриваються.

Орден “Золота зірка” Героя України отримує Ігор Скибюк, командир 80 одшбр. Фото: пресслужба президента

Нагороджений також полковник Ігор Скибюк, який на початку вересня здійснював керівництво підрозділами бригади під час ведення пошуково-ударних дій зі знищення противника у напрямку Балаклії, Куп’янська та Ізюма. Завдяки його рішучості, чітким і своєчасно відданим бойовим наказам підрозділи бригади звільнили від окупантів низку населених пунктів, зокрема й місто Ізюм.

Орден отримав майстер-сержант Борис Харчук, який має бойовий досвід з 2014 року. За час повномасштабного вторгнення група під керівництвом майстер-сержанта неодноразово знищувала сили й засоби противника, успішно здійснювала засідки та прикриття інших груп, що приводило до успішного виконання бойового завдання та відбиття ворожих наступів. У середині червня під час відбиття атаки противника Харчук зазнав осколкових поранень та втратив третину лівої руки.

Відзначений найвищою нагородою і начальник відділу Управління СБУ в Миколаївській області полковник Сергій Качан. Він організував оборону Управління та якісну взаємодію з військовими формуваннями, які перебували у Миколаєві, і ця співпраця дала змогу керувати засобами артилерійських розрахунків, збивати наступи противника та здійснювати ураження ворожої техніки та особового складу. За безпосередньої участі полковника було проведено 26 оперативно-бойових заходів із розвідки та знищення сил і засобів противника.

Орден з рук Президента України отримав начальник артилерії підполковник Олег Голіней. Цьогоріч 25 лютого, під час наступу російських військ на Сєвєродонецьк Луганської області, гаубична артилерійська батарея під керівництвом підполковника знищила техніку й особовий склад ворога в районі Трьохізбенки. Олег Голіней разом з підлеглими три години стримував наступ ворога, даючи можливість іншим підрозділам ЗСУ відійти та закріпитися на запасних позиціях у Сєвєродонецьку. Протягом повномасштабної війни його артилерійська батарея неодноразово знищувала техніку й солдатів противника, зокрема було зруйновано прихований ангар з ворожою технікою та знищено командний пункт, пункт забезпечення та склад боєприпасів російських військ.

Дмитро Фінашин. Фото: пресслужба президента

Відзначений орденом “Золота Зірка” снайпер НГУ старший сержант Дмитро Фінашин. Наприкінці травня в районі населеного пункту Яковлівка на Донеччині під час жорсткого бою старший сержант зумів виявити та знищити двох ворожих снайперів, чим дав побратимам змогу безпечно змінити позицію для корегування артилерії. Під час мінометного обстрілу він дістав багатоуламковий перелом верхньої третини лівого плеча. Дмитро Фінашин зміг самостійно зупинити кровотечу та залишився на вогневій позиції, щоб прикривати відхід побратимів. Від поранень він втратив свідомість, а прийшовши до тями, побачив, що залишився один. Попри велику втрату крові та біль старший сержант майже через дві доби зміг самостійно дістатися до підрозділу ЗСУ, де йому було надано медичну допомогу. Через важке поранення Дмитро втратив ліву руку.

Крім того, Глава держави вручив військову відзнаку “Хрест бойових заслуг”.

Зокрема Президент нагородив полковника Державної прикордонної служби України Максима Балагуру, який із початку російського вторгнення протягом лютого-березня 2022 року неодноразово виконував бойові завдання з відсічі силам противника, організації евакуації поранених, прикриття підрозділів Державної прикордонної служби та Збройних Сил України. Влітку брав участь у звільненні значної частини Харківської області. Наприкінці серпня очолив зведений загін і виконував бойові завдання в Запорізькій області.

Відзнаку також отримала командир радіолокаційного взводу, старший лейтенант Тетяна Волошина, яка у червні вміло корегувала роботу артилерії, завдяки чому було знищено та пошкоджено артилерійські установки ворога, з яких обстрілювали Лисичанськ, Сєверодонецьк та інші населені пункти Луганської області. Тетяна Волошина неодноразово потрапляла під артобстріли. Завдяки їй було збережено життя особового складу розрахунку та майно радіолокаційної розвідки.

Відзнаку Президента вручено й фельдшеру медичного пункту мотопіхотного батальйону, сержанту Альоні Величко, яка з початку повномасштабного вторгнення РФ виконувала бойові завдання у Донецькій та Луганській областях. Вона надала першу медичну допомогу 225 військовослужбовцям, завдяки чому вдалося врятувати багато життів бойових побратимів.

Нагороджений також санітарний інструктор евакуаційного відділення медичної роти окремої механізованої бригади, молодший сержант Наталія Возинська. З початку квітня вона проводить евакуацію середніх та важких хворих, виконує якісне надання невідкладної, першої медичної та долікарської допомоги.

Відзнаку “Хрест бойових заслуг” одержав старший лейтенант Олександр Гапонов, який очолював контрнаступ біля населених пунктів Білогорівка та Григорівка на Луганщині. Завдяки його відважним і рішучим діям сили загальновійськового резерву зуміли стабілізувати обстановку та відбити втрачені рубежі.

Нагороджений також молодший сержант Володимир Онятицький, який під час оборони населених пунктів на Донеччині зі своїм розрахунком знищив диверсійно-розвідувальну групу противника та унеможливив прохід ворога через міст в Авдіївці. Володимир Онятицький успішно використовує авіарозвідку, що дає змогу завжди завчасно помічати противника та знешкоджувати техніку з повітря.

Президент також відзначив командира авіаційної ескадрильї Повітряних сил ЗСУ, підполковника Євгена Соловйова. Він виконав 78 бойових вильотів з метою ураження живої сили та техніки противника, пунктів управління, логістичних центрів. Завдяки мужнім діям Євгена Соловйова у складі екіпажу літаків Су-24М було знищено значну кількість живої сили й техніки противника.

Військову нагороду також отримав лейтенант Євген Юрчак. Десантно-штурмова рота під його командуванням відбила наступ ворога на Харківщині та закріпилася на звільнених рубежах. Завдяки рішучим діям Євгена Юрчака й підлеглого особового складу знищено живу силу та бойову ворожу техніку.

Фото: пресслужба президента

За словами Володимира Зеленського, “сьогодні, відбиваючи російське вторгнення, наше воїнство своєю перемогою може втілити мрії, за які боролися попередні покоління українців”.

“Ми звільнили від російських окупантів північ нашої країни. Звільняємо Харківщину, звільняємо увесь схід і точно його звільнимо. Ми повернемо український прапор в усі наші міста, громади на півдні держави. Ми повернемо наш Крим. Ми відновимо територіальну цілісність нашої держави, ми просто маємо це зробити, маємо повернути всіх українців, яких, на жаль, усе ще утримують у полоні в Росії або силою депортували з нашої землі”, – сказав Зеленський.

Глава держави зауважив, що задля досягнення цієї мети українці мають зберігати єдність і підтримувати всіх захисників, які наближають нашу перемогу.

Фото: пресслужба президента

Читайте також:
Президент вручив нагороди й надав почесні найменування низці підрозділів Сил оборони

Цього дня президент підписав також ще кілька указів про відзначення військовослужбовців державними нагородами. Зокрема, вшановані деякі звільненні з полону 21 вересня, серед них – воїни-жінки з “Азовсталі” Горошанська Юлія, Репецька Зоряна, Струтинська Валентина, Чорненька Анастасія, Філіппова Олена.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №718/2022
Про відзначення державними нагородами України

За особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, надання кваліфікованої медичної допомоги і збереження життя людей в умовах воєнного стану постановляю:

Нагородити орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня

НІКОЛАЙЧУКА Дмитра Павловича — старшого лейтенанта

ФІЛІППОВА Сергія Анатолійовича — старшого лейтенанта медичної служби

Нагородити орденом “За мужність” ІІІ ступеня

ГОЙМАНА Сергія Івановича — старшого солдата

ГОЛОДРИГУ Івана Віталійовича (посмертно) — солдата

ДЕЛЯНА Євгенія Костянтиновича — старшого солдата

ЗАХАРЕНКА Анатолія Івановича — солдата

МІХНОВСЬКОГО Михайла Олександровича — солдата

СУЮНДУКОВА Ігоря Валеріановича — головного сержанта

ШАРАПОВА Віталія Анатолійовича – солдата

Нагородити орденом Данила Галицького

БОРОДУЛІНА Іллю Андрійовича — підполковника медичної служби

ДМИТРУКА Євгенія Петровича — майора медичної служби

САФОНОВА Вадима Євгеновича — полковника медичної служби

Нагородити медаллю “За військову службу Україні”

ГРІНЧЕНКА Максима Петровича — солдата

ЗАРУБІНА Віталія Володимировича — сержанта

КЛИМЧУКА Ігоря Михайловича — старшого сержанта

ПЕТУХОВА Андрія Сергійовича — старшого солдата.

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

14 жовтня 2022 року

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №717/2022
Про нагородження відзнакою Президента України «Хрест бойових заслуг»

За особисту хоробрість і відвагу, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку постановляю:

Нагородити відзнакою Президента України «Хрест бойових заслуг»

АПОСТОЛА Олега Орестовича — полковника

ВЕЛИЧКО Альону Володимирівну — сержанта

ВЛАСЮКА Олександра Михайловича — майора

ВОЗИНСЬКУ Наталію Володимирівну — молодшого сержанта

ВОЛОШИНУ Тетяну Володимирівну — старшого лейтенанта

ГНИЛИЦЬКОГО Тараса Володимировича — підполковника

ЗАІЧЕНКА Костянтина Вікторовича — полковника

КАЗІКОВА Дмитра Ігоровича — молодшого сержанта

КАТЕРИНЧИКА Василя Юрійовича — капітана

КОПЧАТОВА Богдана Григоровича — капітана

КОРЧИНСЬКОГО Олександра Сергійовича — капітана

КРАСЮНА Павла Олександровича — старшого лейтенанта

КРИЖАНОВСЬКОГО Сергія Юрійовича — молодшого сержанта

МАГЛЬОВАНОГО Дмитра Юрійовича — лейтенанта

МАРТИНОВА Валентина В’ячеславовича — молодшого сержанта

МУХІНА Андрія Олександровича — старшого сержанта

ОБЕРЕМКА Валерія Петровича — майора

ОНЯТИЦЬКОГО Володимира Васильовича — молодшого сержанта

СОЛОВЙОВА Євгена Володимировича — підполковника

ХАНКА Артема Олександровича — капітана

ЧОТІЯ Андрія Леонідовича — підполковника.

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

14 жовтня 2022 року

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №711/2022
Про відзначення державними нагородами України

За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, незламність духу і вірність військовій присязі постановляю:

Нагородити орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня

ТРУБІЧИНА Богдана Ігоровича — майора

Нагородити орденом “За мужність” І ступеня

ВОЛОВИКА Артема Юрійовича — штаб-сержанта

ДИБЛЕНКА Артема Костянтиновича — прапорщика

КАРАМОВА Олега Олеговича — головного сержанта

ПАВЛЮКА Сергія Леонідовича — старшого сержанта

ПОЛУПАНОВА Максима Анатолійовича — старшого сержанта

Нагородити орденом “За мужність” ІІ ступеня

БАБАЄВА Рустама Аріфа огли — матроса

БАКЛАНОВА Сергія Миколайовича — старшого сержанта

БЕСПАЛОВА Євгена Михайловича — майора

ГОРОХОВА Сергія Миколайовича — старшого сержанта

ДЕРЕВЯНКА Валерія Васильовича — старшого сержанта

ДІАНОВА Михайла Олександровича — старшого сержанта

ІВАНЕНКА Олександра Романовича — старшого солдата

КАШИРІНА Артема Геннадійовича — старшого лейтенанта

КІЧКІРА Євгенія Анатолійовича — старшого матроса

КРАВЧЕНКА Сергія Олександровича — штаб-сержанта

ПОЩЄВА Миколу Андрійовича — старшого сержанта

ПРАВДОЛЮБОВА Івана Сергійовича — старшого лейтенанта

РИБАЧКА Андрія Юрійовича — молодшого сержанта

САЄНКА Олександра Олександровича — старшого лейтенанта

САМОХІНА Олега Олександровича — молодшого сержанта

СКОРОГО Віктора Ігоровича — сержанта

СТРУТИНСЬКУ Валентину Валеріївну — капітана

ЧЕРЕШНЮ Сергія Олександровича — штаб-сержанта

ЧЕРНОБАЯ Юрія Олександровича — старшого лейтенанта

ЧОЛОВСЬКОГО Олександра Миколайовича — капітана

ЮРЧИШЕНА Юрія Олександровича — майора

ЯВОРСЬКОГО Євгенія Володимировича — молодшого сержанта

ЯНКОВСЬКОГО Миколу Васильовича — старшого лейтенанта

ЯРЕМКА Олега Ігоровича — сержанта

ЯЦЮКА Олександра Миколайовича — майора

Нагородити орденом “За мужність” ІІІ ступеня

АМБРУСЕВИЧА Олександра Антоновича — старшого лейтенанта

АНІСІМОВА Олега Євгенійовича — солдата

БУЛАХОВА Олексія Юрійовича — майора

ГЕРАСИМЕНКО Людмилу Петрівну — молодшого сержанта

ГРИЦЕНЯКА Миколу Олександровича — молодшого сержанта

ДЗИСЯ Євгенія Романовича — майора

КОПИЛОВА Олега Олеговича — старшину

КОСТЕНКА Миколу Володимировича — старшого лейтенанта

ОЗЕРОВА Миколу Олександровича — матроса

ПАЛІЙЧУКА Сергія Віталійовича — старшого лейтенанта

ПОЛЯКОВА Павла Івановича — старшого сержанта

РЕПЕЦЬКУ Зоряну Ігорівну — майстер-сержанта

РУССУ Віктора Івановича — капітана

СКУРТОЛА Олександра Романовича — старшого сержанта

СТРАТІЧУКА Сергія Миколайовича — старшого лейтенанта

ТИМЧАКА Михайла Віталійовича — молодшого сержанта

ФІЛІППОВУ Олену Олександрівну — солдата

ЧЕРЕДНИЧЕНКА Олега Васильовича — старшого сержанта

ШАБРОВА Олександра Миколайовича — старшого матроса

Нагородити медаллю “За військову службу Україні”

ГОРОШАНСЬКУ Юлію Володимирівну — лейтенанта

ЗЕМЛЯНОГО Івана Валерійовича — матроса

НОМЕРОВСЬКОГО Максима Павловича — матроса

САЛАМАТІНА Романа Олександровича — старшого сержанта

ЧОРНЕНЬКУ Анастасію Олегівну — молодшого сержанта

Нагородити медаллю “Захиснику Вітчизни”

ВОРОНЕНКА Олександра Вікторовича — майора.

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

14 жовтня 2022 року
Ще два укази про нагородження датовані 13 жовтня:

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №696/2022
Про відзначення державними нагородами України

За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі постановляю:

Нагородити орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня

БАШЕВА Петра Миколайовича — майора

ГРИДАСОВА Ярослава Вікторовича (посмертно) — лейтенанта

МОРГУНА Миколу Вікторовича — майора

СТАДНИКА Бориса Борисовича — майора

Нагородити орденом “За мужність” ІІ ступеня

МІЩЕНКА Сергія Олексійовича — молодшого сержанта

Нагородити орденом “За мужність” ІІІ ступеня

БЕРЕЖНИЦЬКОГО Олександра Любомировича — старшого сержанта

БЕРЕСТА Владислава Вікторовича (посмертно) — солдата

БРАЙЛОВСЬКОГО Юрія Миколайовича (посмертно) — солдата

БУРИКА Дмитра Богдановича (посмертно) — солдата

ВОЛЬСЬКОГО Ярослава Ігоровича — лейтенанта

ГНАТИКА Юрія Богдановича (посмертно) — солдата

ГРИЦЕНКА Михайла Олеговича — лейтенанта

ГРИШИНА Володимира Сергійовича (посмертно) — солдата

ГУЗЄВА Віталія Сергійовича (посмертно) — солдата

ГУЗЯ Назара Ярославовича (посмертно) — солдата

ДЕМЧЕНКА Вадима Васильовича — солдата

ЗАЛОЗНОГО Дениса Сергійовича (посмертно) — головного сержанта

ЗГОННІКА Андрія Геннадійовича — лейтенанта

ЗЛОЧЕВСЬКОГО Олександра Вікторовича (посмертно) — солдата

КАЛИНЮКА Андрія Васильовича — молодшого сержанта

КАРЕЛОВА Костянтина Юрійовича — старшого лейтенанта

КЛИМЧУКА Анатолія Миколайовича — старшого солдата

КОВТУНОВИЧА Володимира Сергійовича (посмертно) — солдата

КРОЩЕНКА Дениса Олеговича — лейтенанта

КУЦЕНКА Дмитра Миколайовича (посмертно) — солдата

ЛЕБЕДИНЦЯ Віталія Юрійовича — молодшого сержанта

ЛУЦИШИНА Антона Юрійовича (посмертно) — солдата

МИРОНЧУКА Олександра Олександровича — солдата

МІРОШНИКА Вячеслава Віталійовича (посмертно) — солдата

МОТІНА Дмитра Володимировича — солдата

ПАЛАДІЙЧУКА Вадима Анатолійовича — старшого лейтенанта

ПЕНЦОВА Владислава Вікторовича (посмертно) — старшого лейтенанта

ПЄТУХОВА Олександра Миколайовича — солдата

ПЛОТНИКА Володимира Володимировича (посмертно) — солдата

ПРОКОПЧУКА Олександра Олександровича — лейтенанта

РОГОЗЕНКА Станіслава Миколайовича (посмертно) — солдата

САВІЄВСЬКОГО Ігоря Анатолійовича — майора

САВЧУКА В’ячеслава Петровича — майора

ТЄТЄРІНА Володимира Валентиновича (посмертно) — молодшого сержанта

ТИМОШЕВСЬКОГО Олексія Олександровича (посмертно) — солдата

ТІЩЕНКА Тараса Валерійовича (посмертно) — солдата

ФРАНЧУКА Вадима Івановича (посмертно) — сержанта

ЧАПАЯ Олександра Руслановича (посмертно) — солдата

ШЕРЕМЕТА Романа Васильовича — солдата

ЯКИМЧУКА Олександра Олександровича — молодшого сержанта

Нагородити медаллю “За військову службу Україні”

АНІСТРАНЦЕВА Руслана Геннадійовича — старшого солдата

БІЛАНА Владислава Вікторовича — солдата

БОНДАРЕНКА Володимира Сергійовича — старшого солдата

БОРИСОВА Дениса Валерійовича — солдата

БЯЛОЖЕВСЬКОГО Володимира Романовича (посмертно) — сержанта

ГАВЛИЦЬКОГО Дмитра Олександровича — солдата

ГОГОЛЯ Олександра Вікторовича — солдата

ГРІНЧЕНКА Антона Сергійовича — сержанта

ДЕГТЯРА Ігоря Павловича — солдата

ДУДКА Вадима Вікторовича (посмертно) — старшого солдата

ДУДРИКА Вадима Ігоровича — солдата

ДУТКЕВИЧА Олександра Федоровича — майора

ЖАРОВА Олександра Сергійовича — солдата

ЗАКАЛІСТОВА Вадима Васильовича — солдата

ЗІНА Юрія Васильовича — молодшого сержанта

ІСМАТОВА Сунната Камоліддіна — солдата

КАРБАНЯ Олександра Вікторовича — сержанта

КИРИЧЕНКА Миколу Івановича — солдата

КОНДРАТЕНКА Олександра Володимировича — солдата

КОНОВАЛЕНКА Антона Ігоровича — сержанта

КОПИТЬКА Володимира Івановича — солдата

КОСТЯНЕНКА Павла Юрійовича — солдата

МАРТИНЧИКА Деніса Вікторовича — молодшого сержанта

МАРЧЕНКА Дмитра Вікторовича — солдата

МИХАЙЛОВА Дениса Юрійовича (посмертно) — головного сержанта

ОРЛЕНКА Олександра Анатолійовича — старшого лейтенанта

ПАЛИЦЮ Олександра Олексійовича — полковника

ПОПОВА Ярослава Юрійовича — молодшого сержанта

ПРОКОПЧУКА Олександра Сергійовича — молодшого сержанта

ПУСТОВІТА Олександра Володимировича — старшого сержанта

П’ЯТИБРАТОВА Андрія Федоровича (посмертно) — штаб-сержанта

РИЖКОВА Дмитра Васильовича — молодшого сержанта

СВІТЛИЧНОГО Євгена Михайловича — сержанта

СИЗОНЕНКА Романа Юрійовича — молодшого лейтенанта

СМІРНОВА Олександра Юрійовича — солдата

СОКОЛА Володимира Володимировича — солдата

СУХОРУЧКІНА Олександра Васильовича — солдата

ТАРАСЕНКА Сергія Павловича — старшого солдата

ТКАЧУКА Віталія Миколайовича — солдата

ХЛИКІНА Ігоря Володимировича — старшого сержанта

ХЛОПОТЕНКА Сергія Григоровича — солдата

ЧУБА Олександра Андрійовича — солдата

ШУЛЬМЕЙСТЕРА Марка Геннадійовича — лейтенанта

Нагородити медаллю “Захиснику Вітчизни”

БЕЗУХА Вадима Анатолійовича — солдата

БЄЛУХУ Сергія Петровича — старшого солдата

ВЛАСЮКА Сергія Андрійовича — молодшого сержанта

ГАЄНКА Дмитра Геннадійовича — солдата

ДЕГТЯРЬОВА Віталія Олександровича — старшого солдата

ДІДЕНКА Вячеслава Дмитровича — солдата

ДУЛІНА Вадима Ростиславовича — старшого сержанта

ДЯДИКА Володимира Олександровича — солдата

ІВАНОВА Віктора Анатолійовича — старшого сержанта

МАРИНИЧА Валерія Валентиновича — солдата

МІЩЕНКА Олександра Олександровича — молодшого сержанта

ОМЕЛЬЧЕНКА Івана Олександровича — молодшого сержанта

СЕМЕНІЯ Анатолія Олександровича — старшого сержанта

СТЕПАНЕНКА Бориса Володимировича — солдата

УСТІНОВА Антона Олеговича — солдата

ШЕВЧЕНКА Анатолія Олексійовича — старшого сержанта

ЯРИСА Руслана Олександровича — солдата.

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

13 жовтня 2022 року

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №695/2022
Про відзначення державними нагородами України

За особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, бездоганне служіння Українському народові, вірність військовій присязі постановляю:

у Національній гвардії України:

Нагородити орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня

НАРЗУЛЛОЄВА Рустама Саїдбековича — підполковника

Нагородити орденом “За мужність” ІІІ ступеня

АНДРЮЩЕНКА Дмитра Дмитровича — майора

АЧКАСОВА Віктора Володимировича — старшого солдата

БЕРКАЛЯ Кирила Олександровича — майора

БІЛОГО В’ячеслава Володимировича — старшого солдата

БОЖЕКА Андрія Вікторовича (посмертно) — солдата

ГЛУХЕНЬКОГО Дмитра Васильовича — старшого солдата

ГОДОВАНЮКА Богдана В’ячеславовича — лейтенанта

ГОРБАНА Миколу Григоровича (посмертно) — солдата

ГРИШИНА Олександра Миколайовича — солдата

ДАВИДЕНКА Ігоря Володимировича — солдата

ДАНИЛЕВИЧА Віталія Миколайовича — підполковника

ДРОЗДОВА Дениса Сергійовича — майора

ДУТЧАКА Владислава Васильовича — сержанта

ЄМЕЛЬЯНЕНКА Максима Сергійовича — старшого солдата

ЄПРИНЦЕВА Олександра Юрійовича (посмертно) — солдата

КАСАТКІНА Давида Георгійовича — лейтенанта

КІСІЛІШИНА Олександра Григоровича — старшого лейтенанта

КІЯЩЕНКА Віталія Юрійовича — лейтенанта

КОЗДРОВСЬКОГО Дмитра Вікторовича — підполковника

КОРИНЕВИЧА Аркадія Вікторовича — старшого лейтенанта

КРАВЦЯ Максима Івановича (посмертно) — солдата

КРАВЧЕНКА Сергія Сергійовича — майора

КРИВЕШКА Олексія Івановича (посмертно) — сержанта

КУДИКА Романа Романовича (посмертно) — молодшого сержанта

МАЙСТРА Сергія Володимировича — штаб-сержанта

МАРТЯШКІНУ Олену Анатоліївну — солдата

МАЦКЕВИЧА Володимира Володимировича — капітана

МОСКАЛЕНКА Олександра Володимировича — старшого лейтенанта

МУЗИКУ Віктора Романовича — майора

МУЗИНСЬКОГО Олександра Миколайовича — майора

ОБОЛЄНСЬКОГО Ігоря Георгійовича — підполковника

ПАСТЕРНАКА Олександра Анатолійовича — солдата

ПИШНОГО Євгенія Валерійовича — підполковника

ПЛАТОШКІНА Юрія Олеговича — майора

ПУЗІКОВА Олександра Юрійовича — старшого лейтенанта

ПУЧКОВА Бориса Михайловича — старшого солдата

РОЗУМА Дениса Олеговича — капітана

САВЧУКА Павла Корнійовича — підполковника

СЕМЕНЕНКА Юрія Євгенійовича — старшого лейтенанта

СЕМЕНЦЯ Богдана Володимировича — старшого солдата

СТОЛЯРЕНКА Анатолія Віталійовича (посмертно) — молодшого сержанта

СТРАШКА Андрія Миколайовича — підполковника

СТРУКА Максима Володимировича — солдата

СУМБАТЯНА Сергія Радиковича — старшого лейтенанта

ТАРАСЕНКА Дмитра Олександровича (посмертно) — солдата

ЦЕРКОВНОГО Вадима Олеговича (посмертно) — головного сержанта

ЧОРНОБАЯ Олександра Олександровича — лейтенанта

ЧОРНОБУКА Андрія Володимировича — лейтенанта

ЧУДНОГО Костянтина Леонідовича (посмертно) — молодшого сержанта

ШАЛЕПА Сергія Михайловича — старшого солдата

ШЕВЧЕНКА Андрія Вікторовича (посмертно) — молодшого сержанта

ШУМА Віталія Богдановича — полковника

ШУМОВЕЦЬКУ Яну Олексіївну — старшого лейтенанта

ЮДІНА Сергія Олексійовича — солдата

ЮЩЕНКА Олександра Михайловича — головного сержанта

ЯЖУКА Михайла Вікторовича (посмертно) — старшого солдата

ЯЛИНСЬКОГО Олександра Васильовича — підполковника

Нагородити орденом Данила Галицького

ІВАНОВА Дмитра Анатолійовича — підполковника юстиції

ЛЮБОГО Павла Володимировича — підполковника

Нагородити медаллю “За військову службу Україні”

БАЙСТРЮЧЕНКА Олександра Романовича — солдата

ЄФРЕМЧУКА Артема Віталійовича — майора

ЗУБАТЕНКА Тараса Вікторовича — підполковника

ОКСЕНЮКА Віктора Володимировича — головного сержанта

СОРОКУ Степана Романовича — капітана

ТАТЧИНА Сергія Олександровича — старшого лейтенанта

Нагородити медаллю “Захиснику Вітчизни”

БОЙКА Андрія Петровича — молодшого сержанта

БУТРИКА Сергія Михайловича — підполковника

ГОРДІЄВИЧА Вадима Миколайовича — молодшого сержанта

ГУЗОВА Євгена Яковлевича — старшого солдата

КОЛОМІЙЦЯ Сергія Олександровича — старшого солдата

КРАЄВОГО Віталія Івановича — солдата

КУЛІНИЧА Андрія Миколайовича — солдата

КУРСОВА Костянтина Михайловича — солдата

МАЛОГУЛКА Сергія Юрійовича — старшого лейтенанта

МИКОЛАЄВИЧА Степана Орестовича — молодшого сержанта

ПАЛАМАРЧУКА Євгена Яковича — штаб-сержанта

ПРІЛІПСЬКОГО Миколу Володимировича — старшого солдата

РАТУШНЯКА Олега Петровича — молодшого сержанта

РОМАНЕНКА Дмитра Анатолійовича — головного сержанта

СОЛОНАРА Максима Миколайовича — капітана

СТРУБЧЕВСЬКОГО Романа Валентиновича — старшого солдата

ЮЩЕНКА Дмитра Валерійовича — солдата у

Національній поліції України

Нагородити орденом “За мужність” ІІІ ступеня

ЄРМОНОВА Святослава Вячеславовича — підполковника поліції

РОДОЛЄСА Олександра Ігоровича — старшого лейтенанта поліції

СКУМІНА Олександра Олександровича — майора поліції

ТОСХОПОРАНА Олександра Володимировича — старшого лейтенанта поліції

ТРАХАНКОВА Володимира Борисовича — рядового поліції

ХОХЛОВА Сергія Михайловича — рядового поліції

ШУМАКОВА Андрія Володимировича — рядового поліції

у Державній митній службі України

Нагородити орденом “За мужність” ІІІ ступеня

АВРАМЕНКО Ольгу Вікторівну — інспектора митної служби ІІ рангу

у Державній прикордонній службі України:

Нагородити відзнакою Президента України “Хрест бойових заслуг”

БАЛАГУРУ Максима Віленіновича — полковника

МАРЧИНСЬКОГО Андрія Анатолійовича — штаб-сержанта

Нагородити орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня

ГАЛЕЦЬКОГО Володимира Володимировича — полковника

ГОРДІЄНКА Максима В’ячеславовича — майора

ГРИГОРОВИЧА Сергія Анатолійовича — майора

КУЧЕРА Ігоря Васильовича — полковника

МАДІНА Юрія Олександровича — підполковника

САЛІВОНА Мирослава Віталійовича — підполковника

ЮРЧАКА Юрія Миколайовича — підполковника

Нагородити орденом “За мужність” ІІІ ступеня

ГАЛИЦЬКОГО Романа Петровича — сержанта

КУРБАСОВА Артура Валерійовича — лейтенанта

СУХАНОВА Юрія Сергійовича — старшого сержанта

Нагородити орденом Данила Галицького

НЕРОБУ Вадима Ростиславовича — підполковника

БОНДАРЯ Олександра Васильовича — підполковника

РЕФОРМАТОРА Андрія Леонідовича — полковника

Нагородити медаллю “За військову службу Україні”

БОНДАРЯ Євгена Юрійовича — майора

БОСАКА Федора Степановича — старшого солдата

ДРАЧУКА Ярослава Валентиновича — старшого лейтенанта

ЗЕМЛЯНОГО Євгена Миколайовича — полковника

КОРЖЕНКА Дмитра Валерійовича — штаб-сержанта

ЛИТВИНОВА Ярослава Вячеславовича — старшого лейтенанта

МОСІЙЧУКА Андрія Івановича — полковника

МУДРИКА Миколу Ігоровича — старшого сержанта

СТАРИКА Василя Миколайовича — майора

УДОВИЧЕНКА Дмитра Олександровича — солдата

ХВОСТА Валентина Миколайовича — майстер-сержанта

ШЕВЧУКА Віктора Васильовича — лейтенанта

Нагородити медаллю “За бездоганну службу” ІІІ ступеня

ЯРЕМЕНКА Ігоря Вікторовича — полковника

Нагородити медаллю “Захиснику Вітчизни”

ГАВРИК Наталію Анатоліївну — старшого сержанта

ДЕРКАЧА Юрія Миколайовича — лейтенанта

ЛОБАНОВА Романа Юрійовича — солдата

ПОТУШИНСЬКОГО Олександра Івановича — майстер-сержанта

ПРИДОУСА Вадима Руслановича — лейтенанта

РІХМАЄРА Артура Романовича — головного сержанта

СВИНАРЧУКА Володимира Володимировича — майора

СТРАПАКА Максима Петровича — молодшого сержанта

Нагородити медаллю “За врятоване життя”

ВУДМАСКУ Володимира Володимировича — старшого солдата

СКУЛЬСЬКОГО Володимира Івановича — капітана медичної служби.

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

13 жовтня 2022 року
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна